4954

2

Болести при тарантулата

Раздел: Паякообразни

Категория: Здраве

   

  Най-често срещаното заболяване при тарантулите е дехидратацията. Симптомите, че Вашият паяк е дехидратиран, са честото стоене над или в съда с вода. За да преодолее паякът това състояние, е необходимо да увеличите влажността на въздуха чрез редовно пръскане и поливане на субстрата и да осигурите в поилката прясна вода. Ако тарантулата е прекалено отслабнала, поставяйте я в съда за вода за около час в продължение на няколко дни.


 
  Друга често срещана причина за смъртта на тарантулите е увреждането на тъканите на тялото. Това се случва в резултат на падане на паяка от стената на терариума върху твърда предмети от декорацията, приизтърването му на пода, или при ухапване от щурци. Нарането място трябва да се намаже с вазелин, поръсено с пшенично брашно или да бъде покрито с тънка оризова хартия или тоалетна хартия, за да се спре изтичането на хемолимфата. Препоръчително е редовното мазане на раната с антибиотик като неомицин. Не използвайте йод, етилов спирт и кислородна вода е може да доведе до смъртта на тарантулата. Смъртността, в резултат на такива рани за съжаление е висока.
  Лошата вентилация и голямата влажност на въздуха са фактори, обуславящи развитието на кърлежи в терариума. Те могат да предизвикат стрес у тарантулата като се заселят върху нея. В резултат на това тя спира дасе храни и започва да отслабва. По лошият вариант е попадането им в белите дробове на паяка, защото може да се стигне до фатален край. Ако забелижите кърлежи по Вашата тарантула е необходимо незабавното им отстраняване с мека четка или ако са повече със слаб сапунен разтвор или вазелин, които после се измиват добре с вода. Много трябва да се внимава да не попадне вода в белите дробове при изплакването с вода. Тарантулата се премества в терариум само със съд за вода и укритие, без субстрат и украшения за една две седмици, за даосвободи окончателно от кържелите. Старият терариум се дезинфекцира, субстратът се сменя. Тази продцедура се извършва и при заселването на мушици втерариума. 

  Препоръчително е да си вземете тарантули, развъдени и отгледани вдомашни условия, тъй като в естествената си среда те са заразени често сендопаразити, в резултат на които умират без видима причина.

Ключови думи:

болести, тарантула, дехидратация, падане, кърлежи,

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при аквариумните рибки

Добави коментар

Коментар 2 от Maria_Elza

21:53ч
20.02.2016г.

Горките тарантулки.


Коментар 1 от Sissy

09:03ч
24.03.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...