12430

5

Болести при аквариумните рибки

Раздел: Риби

Категория: Здраве

   

  Аквариумните рибки боледуват рядко, в случай, че се отглеждат правилно. Причини за заболявания при тях могат да бъдат бактерийна инфекция, пренасяне на паразити с жива храна, внасяне на заразени рибки в аквариума, неправилно хранене, нараняванията, нередовната смяна на водата в аквариума, неподходящото Рh и температура на водата, пренасянето на рибките в съд с прясна водопроводна тръба и др.   

  Най-честите заразни болести при рибките са:  • Ихтиофтириус –тялото на рибката се покрива с бели пъпчици и тя изглежда като посолена илипосипана със захар. Причинител на заболяването е паразита Ichthyophthiriusmultifiliis, който се храни с тъканта на рибката, докато стане полово зрял. Тогава той се отделя от нея и започва да се размножава. Предразположени са слабите рибки. Ако не се лекува на време резултат от заболяването е летален. Лечението трябва да е насочено към всички рибки в аквариума, защото болестта е силно заразна. Най-често прилаганото лечение е повишването на температурата на водата до 32°С, тъй като причинителят не може да живее при такава температура. Водата трябва да се аерира (да се обогатява на кислород) и да се сменя често, защото при такава температура, кислородът в нея намалява.
  • Гниене на плавниците – клиничната картина се характеризира със скъсяване и постепенно разрушаване на плавниците на рибката. Ако не се лекува на време, тя умира.
  • Оодиниум –характеризира се с появата на малки жълто-сиви точици. Ако не се проведе навремено лечение, паразитите могат да проникнат до вътрешните органи и резултатът да е фатален. Лечението е същото както при ихтиофтириуса.
  • Сапролегниоза – клиничната картина на това заболяване представлява появяването на бял мъх по тялото и плавниците. Ако не се предприеме лечение се образуват язви по хрилете на рибата и тя умира от задушаване.
  • Неонова болест – причинители на заболяването са микроспоридиите Pleistofora, проникващи в клетките на рибите. Характеризира се с избледняването на цвета на отделни участъци от тялото. Изходът от заболяването е фатален.
  • Гниене на хрилете – хрилете започват да избледняват и постепено по тях се развиват гнилостни микроби. Рибките се задушват и умират ако не се предпериеме лечение.
  • Червенка – причинители на това заболяване могат да бъдат нови рибки в аквариума. Клиничната картина се характеризира с повдигане на люспите на рибката. Червенката е лечима само в начален стадий.
  • Туберкулоза – симптомите на заболяването са избледняването на кожата, забавените движения и отпуснати перки, в напреднал стадий очите изпъкват, а по кожата се образуват рани. Туберкулозата при рибите не е лечима, а заболелите индивиди трябва да се отделят от другите, защото заболяването е заразно.
  Към незаразните заболявания се отнасят отравянето (рибката има затруднено дишане, поема въздух от повърхността на водата, има некоординирани движения ), простудата (характеризира се със забавени движенияи липса на апетит), задушаването (рибката плува с опуснати плавници на повърхносттана водата).

  Лечението на различните заболявания се изразява във бани с подходящ разтвор, продължаващи различен период от време, но най-добротолечение е всъщност вземането на превантивни мерки и осигуряването на добри условия на живот на Вашите любимци.

Ключови думи:

аквариумни рибки, болести, заразни болести, незаразни болести, причини, ихтиофтириус, гниене на плавниците, оодиниум, сапролегниоза, неонова болест, гниене на хрилете, червенка, туберкулоза, лечение

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при тарантулата

Добави коментар

Коментар 5 от Sissy

11:05ч
17.02.2014г.


Коментар 4 от Sissy

20:32ч
23.01.2014г.


Коментар 3 от Миглена Савова

07:13ч
30.03.2013г.

радвам се!


Коментар 2 от Весела Янкова

21:13ч
29.03.2013г.

Одиниум, много напомня на шарка.

Изключително полезна статийка


Коментар 1 от Bibi

19:23ч
27.03.2013г.

Много интересни факти! Благодаря ти


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...