489

1

Да се въведе регистрационен режим за търговията с отрови предлагат от "Четири лапи"

Раздел: Кучета

Категория: Новини

   

"Да се забрани изцяло търговията с отровни вещества на открити пазари, забраната да се спазва и нарушаването й да се преследва. Трябва също да има ограничителен режим при търговията на закрито с тези вещества, които да имат лицензионен и регистрационен режим."

Това е една от идеите на Явор Гечев, природозащитник от фондация "Четири лапи", по повод поредния случай на масово отравяне на кучета в София – в квартал "Лозенец". В последните дни стана известно, че са оставени примамки с отрова, при което са убити мъчително 7-8 животни, повечето от които са домашни.

Гечев съобщи, че първите отравяния са отпреди повече от месец – на 28 декември. "Допреди една седмица е имало периодично отровени животни. Първите две-три отровени животни са били бездомни, а след това животните са домашни, и то не само кучета – имало е отровени страшно много гълъби, други птици и котки."

Всеки, който пазарува подобен вид отрови, трябва да е задължен да оставят личните си данни и да може да докаже за какво е използвал отровата при нужда. Защото голяма част от отровите наистина се използват в селското стопанство, но на практика контрол няма, казва Гечев пред агенция "Фокус".

Той напомня още, че гражданите трябва да сигнализират в полицията, ако видят подозрителен човек да оставя храна за животните. Да се съобщи в МВР и когато има вече починали животни, независимо дали става въпрос за птици, котки, кучета или домашни животни.

По думите му отговорност на МВР е да обезопаси района и премахне отровните примамки. Според него отравянето на кучета е маловажен случай за полицията. "В МВР поради целенасочено ограничения бюджет за дейности по разследване и разкриване на престъпления случаите се приоритизират по много погрешен начин – на базата на последствия от дадено престъпление, а не на базата на потенциалните опасности и последствия.... Но ако се случи така, че утре на същото място има отровено дете и то почине, тогава ще се вдигне вой до Бога и ще има разследване."

Гечев напомни, че са използвани много силни отрови и с високи концентрации, а част от примамките са разхвърляни близо до детска площадка.

Допълни, че случаи на отравяния на кучета има в цялата страна, не става въпрос за единичен случай. По думите му има десетки отровени кучета, "Лошото е, че МВР дори не води статистика за тези случаи на отравяния, защото се смята, че бездомно куче не е голяма работа".


Източник:dnevnik.bg

Ключови думи:

отрови, регистрационен ражим, търговия, "Четири лапи"

Сподели в:

Да обучаваш очи на четири лапи

Уникалната трансплантация на кожа в клиниката на „Четири лапи“ мина успешно

Не подарявайте кученца и котенца по празниците, призовават от "Четири лапи"

Добави коментар

Коментар 1 от BigBadWolf♥

21:21ч
04.02.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4252

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 90

  Гласове: 44

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...