6894

5

Отглеждане на хамелеон

Раздел: Влечуги

Категория: Полезно

   

От особено важно значение, преди се сдобиете с хамелеонче, е да се запознаете подробно с основните му изисквания по отношение на средата на живот и да закупите/построите/устроите терариума му така, че вашия домашен любимец да се чуства комфортно в новия си дом.

Условията, които съм описал, се най-подходящи за Йеменския хамелеон - Chamaeleo Calyptratus, но се отнасят и при отглеждането на други видове, с малки разлики в температурата и влажността, характерни за всеки отделен вид.

КЛЕТКАТА / ТЕРАРИУМА в която държите своят хамелеон е от особено значение. 


Добре е поне 2 от стените да са направени от мрежа (друг вариант е една или няколко стени да имат отвори, а таванът на терариума да е изцяло от мрежа), за да има добро проветрение, в противен случай е възможна появата на опасни гъбички и бактерии. Не трябва да има остри ръбове, на които животното може да се нарани. Ако е необходимо стените да се боядисват, не трябва да се използват токсични бои. Стъклените аквариуми не се препоръчват за отглеждане на хамелеони, поради следните причини:
- не предлагат добро проветрение;
- по принцип хамелеоните са териториални животни, възрастните се отглеждат само по един в терариум и дори само отражението на хамелеон в стъкло е възможно да предизвика стрес у животното.

 

Тъй като тези изумителни същества прекарват по-голяма част от живота си по дърветата,  за препоръчване е тяхната клетка да бъде по-висока, отколкото широка (минималните размери са 40х40х60 см). Хамелеоните харесват да са нависоко, затова е добре клетката им да е поставена така, че да се намират над нивото ни на зрение, т.е. да са над нас. Желателно е животното да се намира в среда, където ще бъде възможно най-малко обезпокоявано от шумове или други домашни любимци. Стаята, в която се намира хамелеона ви, не трябва да е много студена. И на най-накрая, но съвсем НЕ без значение – Йеменският хамелеон трябва да обитава клетката сам, и освен това не трябва постоянно да вижда други хамелеони, тъй като това предизвиква стрес, спиране на храненето и смърт. Изключение правят новоизлюпените и малките хамелеони, които могат да обитават една обща клетка, докато са на възраст 2-3 месеца.

 

ОСВЕТЛЕНИЕТО е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО и ако не можете да осигурите добро осветление, по-добре не си взимайте хамелеон. Неподходящото осветление е един от факторите, причиняващи най-често смърт при домашните хамелеони.

 
Сред разнообразието от различните видове хамелеони, Йеменският е един от най-издръжливите и може да оцелее при температури, които за другите видове са прекалено ниски или прекалено високи. Препоръчват се температури в рамките на 25-35оС. През деня температурата под лампата трябва да е около 30-35оС, а в другия край на клетката – с около 10оС  по-ниска, за да може хамелеонът да терморегулира, придвижвайки се от единия край в другия.

Освен от светлина като източник на топлина, вашият домашен любимец се нуждае от източник на ултравиолетова светлина. Без ултравиолетови лъчи, хамелеонът не може да образува определени минерали и елементи в тялото си и ще умре. В природата тези лъчи идват от слънцето, но при условие, че отглеждате хамелеон у дома, трябва да му осигурите източник на ултравиолетова светлина (UVA+UVB - може да се използват лампи от марката Reptistar, Reptisun и др.). Вече се продават както под формата на пури, така и със стандартна фасунга. За препоръчване е да сменяте ултравиолетовите лампи веднъж на 6 месеца, тъй като дори и да продължават да светят, те няма да излъчват достатъчно ултравиолетови лъчи, след този период от време.

 

Друга особеност, касаеща осветлението е, че е необходимо да спазвате цикъла “ден – нощ”, т.е. през нощта трябва да изключвате лампите на терариума. Това може да се прави "ръчно", а може и да се изпозват различни "таймери", които автоматично включват/изключват според направените настройки.

 

ХРАНЕНЕТО на Йеменските хамелеони става главно с насекоми, но не е изключена консумацията на листа от различни растения. Основната съставка в хранителната диета са щурците. Хамелеонът обича да похапва и други буболечки, но трябва да внимавате с какво го храните, не трябва да му се дават жилещи насекоми или други, които се развъждат в райони с висока токсичност и замърсеност.Хубаво ако купувате насекоми, да ги захраните за ден-два с плодове и зеленчуци (маруля, моркови, домати, варен ориз, ябълки, портокали), тъй като не е сигурно, че търговецът от когото сте ги купили им е осигурявал необходимите витамини. Не забравяйте, че с това което храните насекомите, се храни и вашият хамелеон, витамините от насекомите се усвояват в стомаха на вашия домашен любимец.

 

Много е важно, преди да нахраните хамелеона си с насекоми, да ги оваляте във витамини и минерали за влечуги (продават се в магазините под формата на прах).

 

Периодично може да правите салата съставена от малки парченца ябълка, банан, маруля, листа от глухарче и др.

 

Възрастните хамелеони се хранят с 8-10 големи щуреца два или три пъти в седмицата. Малките и бебетата хамелеони се хранят с 5-6 средни или малки щуреца (в зависимост от размера на хамелеона) всеки ден или през ден. Тези насоки за хранене могат да бъдат променяни. Ако наблюдавате хамелеона си, ще разберете колко яде и как да познаете, че е гладен. Често може да видите хамелеон да не спира да се движи – “ловува” или да виси с главата надолу от някое клонче, изчаквайки “плячката” да се появи.

 

Не е необходимо да се обяснява, че ВОДАТА е необходима на всяко живо същество, за да преживява. Хамелеоните не пият вода като повечето животни и рядко се научават да го правят от поилка или някакъв съд с вода. Това е така, защото в природата те ближат утринната роса от листата на дърветата. В клетката те правят същото, но възниква въпроса “откъде идват капчиците?”. В случая подходяща е употребата на пулверизатор (можете да го закупите от всеки цветарски магазин) и да пръскате листата на растенията (не самия хамелеон) в клетката по 2-3 пъти на ден. Друг вариант е да пробиете малка дупчица в някаква кутия, да налеете вода в нея и да я поставите върху клетката така, че капчиците да падат върху листата, като този процес трябва да продължава поне 10-20 минути по 2-3 пъти на ден.

 

РАСТЕНИЯТА са нещо, от което хамелеонът силно се нуждае. Освен че ги използва като укритие, се катери по тях за да регулира температурата на тялото си, приближавайки или отдалечавайки се от източника на топлина. За Йеменските хамелеони е известно, че обичат да похапват листа от растенията (в природата по този начин си набавят вода и храна по време на сухите периоди). Важно е да се отбележи, че някои растения могат да бъдат отровни, също така трябва да се избягва употребата на растения отгледани с изкуствени торове, тъй като те могат да бъдат токсични.

 

Колебанието при избор на растенията е между изкуствени или естествени цветя. Първите са по-безопасни и по-лесни за поддържане, но не могат да се сравняват по красота и свойства с естествените растения (поддържат влажността), така че изборът си остава лично ваш.

   

   Източник: chameleons.blog.bg

Сподели в:

Отглеждане на щрауси

Кои са 10-те най-неподходящи животни за отглеждане у дома?

Хамелеон живее в устата на змия

Добави коментар

Коментар 5 от BigBadWolf♥

12:10ч
04.02.2014г.

и аз като теб Тони


Коментар 4 от I love my dog Rex!!!

11:48ч
04.02.2014г.

Да и аз,много ми харесват.Обичам и игуани


Коментар 3 от °•●♢Adriana(Adi)♢●•°

11:47ч
04.02.2014г.


Коментар 2 от Котарака

11:19ч
04.02.2014г.

Бих си зел и такова .


Коментар 1 от I love my dog Rex!!!

11:07ч
04.02.2014г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...