1603

1

Жълторозов леопард

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   

     Леопардите не могат да променят петната си, за разлика от гепардите, но явно могат да си сменят цвета. Нормалната им окраска е с тъмножълт основен цвят и черни петна. В южноафриканския резерват "Мадикве", обаче, е забелязан мъжкар с необикновено жълторозово оцветяване на козината, споделя Кристин Дел'Аморе в "Нешънъл джиографик". Това е единственият жив жълторозов леопард.

    Туристите от време на време са виждали необикновеното животно, но наскоро фотографът и водач на сафарита Деон де Вилиерс изпрати фотография до експертите на базираната в САЩ организация за опазване на дивите котки "Пантера", за обяснение на странно оцветяване на хищника.

     Според учените, леопардът има рядко срещано генетично заболяване - еритризъм, което причинява или свръхпроизводство на червени пигменти, или недостатъчност на тъмни пигменти. Проявява се при месоядните животни, най-вече при миещите мечки, евразийските язовци и койотите. Светлият леопард изглежда здрав и явно не страда поради своята розовееща окраска, тъй му осигурява по-добра маскировка при дебнене. Но ако звярът напусне границата на резервата, ще изгуби защитата му и ще стане законен обект на преследване от ловците на трофеи, каквато е съдбата на много леопарди.Ключови думи:

жълторозов леопард, леопард

Сподели в:

Гепард и леопард

Опушен леопард

Плъх краде от леопард

Добави коментар

Коментар 1 от Никитооооо xD

14:04ч
21.01.2014г.

Уау много е красив!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...