8220

4

Най-бързата риба в света

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   

Най-бързата риба в океана е рибата ''меч''. Тя може да развие скорост от 110 км/ч. Двата основни подвида на рибата меч обитават главно Атлантическия океан и Индо-тихоокеанския регион - места, където водата е доста по-топла. Цветът им обикновено е синьо-сив с бели линии на корема, но много често рибата ''меч'' се появява в изумителен набор от различни цветове - от наситено сиво до преливащо лилаво и дори сребристо. Тя е известна със своите скокове, тъй като ги прави бързо и са доста високи. Най-бързата риба на света може да променя цвета си мигновено, като тази промяна се контролира от нервната й система. Когато е развълнувана, рибата ''меч'' може незабавно да промени цвета си на светлосиньо с леки, жълтеникави ивици. Така тя обърква плячката си и прави заловяването й още по-лесно. Името на рибата меч произхожда от необичайната форма на нейната гръбна перка, която се простира по дължината на цялото й тяло и която е много по-здрава от самата й кожа. Най-бързата риба на света произхожда от семейство риби, наречено ''billfishes'', и като техен представител горната й челюст също се врязва отвъд долната и така формира доста внушително копие.


Рибата ''меч'' попринцип плува близо до повърхността на океана, но далеч от сушата. Това от друга страна я прави доста лесна плячка за рибарите. Тя се храни предимно с по-малки риби като сардини и аншоа, но понякога прибягва и към по-големи, като калмари и октоподи. Тази риба е като истински звяр - расте бързо, плува бързо, разполага със собствено острие и изглежда страховито. Понякога тя достига до 3 м дължина и тежи над 100 кг. Когато бъде уловена, тя се бори енергично, скача и се гмурка многократно, много пъти минават цели часове, докато се умори.

Досега винаги е изобилствало от риби ''меч'' и тяхната популация се счита за доста стабилна. Те не са застрашени от изчезване и затова не са поставени под някакъв специален статус или защита.

Ключови думи:

най-бързата риба, риба меч

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

10-те Най птици

Добави коментар

Коментар 4 от alexander

19:54ч
10.11.2016г.

Според мен най-бързата риба в света е Атлантическата риба платноходка. Тук пише, че е рибата меч, а има снимка на риба платноходка.
Рибата меч изглежда ето така:


Коментар 3 от Димитър Савов

21:19ч
19.03.2012г.

Винаги съм си мислел че името им произхожда от острието на носа им


Коментар 2 от Миглена Савова

19:04ч
19.03.2012г.

ехее голяма риба - 3 м и 100 кг!!!


Коментар 1 от Кр. Жекова

19:00ч
19.03.2012г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...