1991

2

Хранене и болести при минизайчетата

Раздел: Гризачи

Категория: Здраве

   

Хранене:
Големината на вашето зайче определя дневното количество храна. Хранят се два пъти на ден.Никога не давайте такава храна на зайчето, каквато бихте яли вие (например шоколад и други). Любимите им храни са морковите, зелевите листа, листата на глухарчета и детелините.

Тревата (сеното) е изключително важна за храносмилането на зайчето. Сеното и зеленчуците трябва да съставляват основната част от диената на вашето зайче. Зеленчуците който му се предлагат да са богати на витамин А. Може да давате и плодове.Осигурете на зайчето си достъп до прясна вода през цялото време. Клонките на ябълковото дръвче могат да се дават на зайчето дори току що откъснати, но тези на черешата, прасковата, сливата и секвоята са отровни за зайчетата. Давайте на зайчето си свежа зеленина всеки ден, но никога маруля.

Малките зайчета до 7 седмици е желателно да сучат и мляко от майките си. Зелената трева може да е: люцерна , детелина , зелен неузрял овес. А зеленчуците: моркови - най-добре да се дават с тревата над тях, която да е свежа , магданоз - пресен, тъмнозелен, броколи, целина, тъмно зелени чушки, зелен боб, само шушулките, листа от ягоди, листа от репички. Подходящи плодове: ябълки - но трябва да се отстраняват дръжките и семките, считани за отровни, пъпеши, сливи, круши,малини и къпини, сладки плодове като банани и грозде е по-добре да се избягват.


Болести:
Зайците се ваксинират всяка година. Зайчетата сменят козината си на всеки 3 месеца в различна степен, затова трябва редовно да се сресват. При грижите за себе си животното ще поглъща част от козината, която ще се натрупва в стомаха или червата. Зайчетата не се къпят цели, защото може да получат стрес, но може да се мият отделни части от тялото им. Зъбите на зайчетата растат постоянно. Те могат да станат твърде големи или да се изкривят. Тогава трябва да се заведат на ветеринар за да им ги подреже. Мини зайчетата имат много лек и крехък скелет и трябва да се пазят от удари. При инфекции зайчето отделя секрет от носа или очите. На здравото зайче очите са ясни и чисти, а носът е сух и без секрети. Ако има бълхи може да използвате препарати за котки.


ЗАЕШКАТА ЧУМА
- Причинява се от вируси, които се пренасят от немаларийни комари и зелен фураж, заразен от диви зайци. В повечето случаи тази болест е неизлечима и, за да спестим мъките на зайчето е по добре да бъде приспано. Миксоматозата се разпознава по зачервяването на конюктивата на клепача и отоци по кожата, което се изразява в т. нар. "лъвска глава". Освен това животното е много тихо, седи апатично и очите му са слепнати. Единствения и ефикасен начин за предпазване е ваксинацията. Прави се на всеки шест месеца от ветеринар. Друга алтернатива е мрежата против комари, зайчето не трябва да яде изпражненията на диви зайци. Заразеното зайче трябва да се изолира от другите.


ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЧЕРВАТА
- Това е друго бактериално заболяване, което засяга зайчетата. То се причинява от храна с високо съдържание на белтъчини. Друга причина е прехранването и изхранването с детелина без добавка на сено. Вследствие на нездравословното хранене се нарушава храносмилането, а следователно и чревните бактерии.


ЛЕЧЕНИЕ: Преминаване към изхранване с качествено сено, евентуално чай от лайка. Животното трябва да се отдели от другите зайчета. А след допир е задължително да си измиете ръцете, защото може да пренесе бактериите.


КОКЦИДИОЗА
- Това са вътрешнопаразитни болести. Този едноклетъчен паразит разрушава чревната стена и образува различни форми, които посредством замърсения фураж отново се приемат от зайчето. Така се получава един кръговрат, който може да се избегне с редовно почистване на клетката.


ГЛИСТИ И ТЕНИИ - Те могат да попаднат в стомашно-чревния тракт посредством замърсен с изпражнения фураж. Профилактиката и предпазването става с редовно изриване и почистване на зайчарника.


ПАРАЗИТИ ПО КОЖАТА И КОЗИНАТА - Извънтелесните паразити могат да бъдат- акари, въшки, бълхи, космояди и в по-редки случаи кърлежи. Те причиняват кожни струпеи и сърбеж, които засягат главно главата и трупчето. Лекуват се с подходящи контактни инсектициди. Гъбичките имат подобни симптоми.ИЗТОЧНИК: lubimci.bg

Ключови думи:

зайче, хранене, болести

Сподели в:

8 съвета за правилно хранене на котката

Хранене

Хигиенни навици при котката

Добави коментар

Коментар 2 от Jus7_me

09:50ч
17.10.2013г.

Полезни са.
Никои зайци не са толкова лесни за отглеждане колкото изглежда.


Коментар 1 от ♥Тити и Ани♥

09:11ч
15.10.2013г.

полезна мини зайчетата не са лесни за отглеждане


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...