7164

5

Рисовете

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   

   Има 4 вида рисове – Евроазиатски, Иберийски (Испански), Канадски и Американски рис. Най-големият сред тях е Евроазиатският рис, а най-малкият и силно застрашен рис е Иберийският (Испанският).

     Рисове има в Европа, Азия, Близкия Изток и Северна Америка. Обитават гористи местности, прерии, степи – места, на които могат да се скрият, докато дебнат плячката си. Най-характерните белези за риса са „антенките“ на върха на ушите и късата му опашка. За какво са тези косъмчета на върха на ушите на риса? Според някои те му служат, за да чува по-добре, според други, за да „вижда“ по-добре. Така че, можем да приемем, че кичурите косъмчета на върха на ушите на риса, му помагат да се ориентира по-добре за ситуацията около него – те са нещо като допълнително негово сетиво.


   Всеки рис има грива, макар че тя не е като лъвската – царствена и буйна. Представлява по-дълги косъмчета в областта на лицето и шията. Друга „забележителност“ в тялото на риса е, че задните му крака са по-дълги от предните, поради което животното изглежда винаги леко приведено напред.


   Макар че е малко котер, в сравнение с останалите животни в семейство котки – лъвове, леопарди, тигри и т.н., рисът все пак е доста по-голям от домашните котки. Достига тегло от почти 40 килограма! Четирите видове рисове се различават помежду си по различни физически характеристики, защото всеки от тях е адаптиран към живот за различните места, които обитава.


   На лов за храна


   Подобно и на другите котки, рисовете са ловци от засада. Рисът бавно се промъква до набелязаната жертва, докато тя се храни и изненадващо напада. Не се случва често жертвата на риса да бъде преследвана от своя ловец, особено ако снегът е дълбок и условията не позволяват лесен улов. Вместо да се морят излишно, рисовете просто стоят скрити и чакат търпеливо да настъпи удобният момент за нападение. В зависимост от мястото, на което живеят, рисовете се хранят с прасета, бобри, зайци, гризачи, елени или дори птици.

Ключови думи:

рисове, евроазиатски, иберийски, испански, канадски, американски

Сподели в:

Рисовете за завръщат в българската планина

Добави коментар

Коментар 5 от Сиса

18:08ч
22.11.2014г.

Косъмчета-антенки,допълнително сетиво.Интересно.А дали и щръкналите косъмчета от ушичките на Риска също и служат като сетиво,да се ориентира за ситуацията?


Коментар 4 от Асето

21:33ч
24.02.2012г.


Коментар 3 от Димитър Савов

21:09ч
24.02.2012г.

Винаги съм си мислел, че косъмчетата на ушите на риса са само за красота, а то се оказа, че имали предназначение . Поздравление за интересната статия


Коментар 2 от Миглена Савова

20:43ч
24.02.2012г.

Поздравления и от мен! Много интересно! Значи Люси е най-големия рис - евроазиатски! humming bird голяма котка имаш! Освен снимките и фактите говорят!!!


Коментар 1 от humming bird

19:24ч
24.02.2012г.

Браво!Много интересна статия!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...