3163

4

Маргей - дива котка, която мимикира плячката си

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   

   Дървесният оцелот (известен още като маргей, тигрова котка и котка - катерач) имитира виковете на маймуните, за да си докара някоя от тях и да я нападне. Наблюденията са оповестени от организацията с идеална цел "Wildlife Conservation Society (WCS)".

   Учените са чули през 2005 година как маргей имитира виковете на малко на маймуната шарен тамарин. Това е станало в дъждовните гори на резервата "Reserva Florestal Adolpho Ducke" близо до Манаус, Бразилия. Този случай е останал като единствения досега научно документиран, при който котка от Америка прави звукова имитация на жертвата си. Членът на научния екип Фабио Рохе дори заяви, че не му е известен друг хищник, който да ползва звукова мимикрия като ловен инструмент. 

 


 

   В конкретната ситуация имитацията на оцелота не била особено добра, но се оказала достатъчна да привлече близките любопитни тамарини. Те все пак видели навреме хищника и успели да му избягат.

 

  Маргей, дървесният оцелот, е малка хищна котка (около 3,3 килограма), която не е в пряка опасност от изчезване, но в рисковата зона това да се случи в обозримо бъдеще. Напада малки бозайници, птици и влечуги. Главните опасности за нея са загубата на обитаема среда, пазарът за екзотични животни и кожи и ядосаните фермери, които я застрелват, понеже представлява заплаха за дребните домашни животни. 

  Малкият оцелот е единствената котка, която доказано мимикрира плячката си, но според Рохе учените са говорили с хора, живеещи в горите, според които този способ се употребява и от други котешки видове, включително пумата и ягуара.

  Учените подчертаха, че доста от потенциалните видове-жертви в Южна Америка издават характерни викове, които лесно могат да влязат в "репертоара" на дебнещите котки, съобщава статията на Кристин Дел'Аморе в "Нешънъл джиографик". Нещо повече, специалистите имат някои основания да предполагат, че дивите котки могат да обучават малките си в своите артистични умения, които се оказват важни за оцеляването им.  


Източник: ecomedia.bg

Ключови думи:

дървесен оцелот, маргей, тигрова котка, котка катерач, мимикира

Сподели в:

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Тест - Нормална ли е вашата котка?!

Котка мъти яйца

Добави коментар

Коментар 4 от Robby

09:59ч
15.03.2015г.

Супер


Коментар 3 от Sissy

10:40ч
17.02.2014г.


Коментар 2 от Кр. Жекова

21:01ч
20.02.2012г.

Хитра котка


Коментар 1 от humming bird

21:00ч
20.02.2012г.

Интересно...


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...