6529

7

Гепард и леопард

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   

  Много хора трудно правят разлика между леопардите или гепардите. Често ги бъркат, а мой приятел мислеше, че са едно и също животно. Ето тук ще покажа основните разлики и особености на двата вида.

Гепард

Учените смятат, че гепардът не бива да се числи към групата на големите котки. Той има по-различно тяло от на другите големи котки. Тялото му наподобява на тялото на хрътката. Главата на гепарда е по-малка в сравнение с тази на леопарда. На муцуната му има специфични черни шарки, които наподобяват на сълзи. Гепардът не може да реве, издава по-различни звуци. Той е единствената котка, която не може да прибира ноктите във възглавничките си (котките го правят, за да не им се износват). Когато гепарда ловува, той развива много голяма скорост и преследва жертвата си. Но въпреки това не може да тича продължително време и много бързо се изморява. Затова гепардите си набелязват по-млада или по-стара жертва. Понеже след лова са доста уморени, често се случва друг да им открадне улова. Те ловуват най-често газели. Гепардът обикновено се качва на високо място, за да наблюдава откритите пасища. Той предпочите да ловува през деня, за да не се сблъсква със лъвовете.

 

Леопард

Леопардът е с по-голямо тяло, по-масивно. Неговите нокти са доста големи и здрави. Той е отличен катерач и когато хване жертвата си я отнася на някое дърво където се храни на спокойствие. Ако не я изяде от първия път ще се връща там докато не я свърши. Неговия врат е много силен, както и зъбите му са много  здрави, за да може да качва на дърветата плячката. Леопардът може да качи 90 килограмово бебе жирафче на дървото. Леопардите ловуват нощно време, а пред деня спят скирити в храсталаците. Любима негова плячка са маймуните и няко и видове антилопи. Напада и зебри, биволи и др. Когато няма възможност да ловува тази плячка, той също може да се храни с плъхове и други дребни животни и дори плодове.Както и останалите си събратя от семейство „Котки“, леопардът е самотник. Изключение прави през размножителния период. Бременността му трае около три месеца и женската може да има от едно до шест малки, обикновено две или три.

Pantera pardus 

Ключови думи:

разлика, гепард, леопард

Сподели в:

Гепард без петна

Жълторозов леопард

Опушен леопард

Добави коментар

Коментар 7 от Рая Райчева

20:10ч
18.02.2014г.

По-скоро се бъркат ягуарът и леопарът!Гепардат е много по-различен от тях!!!!


Коментар 6 от R1vAL

14:29ч
23.03.2013г.

Много е лесно да се разпознаят!
Гепардът иа две черни ивици при учите а леопардът няма,гепардът има чисто черни петна а леопардът по-големи и не толкова кръгли.


Коментар 5 от Кр. Жекова

21:33ч
09.02.2012г.

Интересна статия. Браво Мая


Коментар 4 от Мая

12:29ч
08.02.2012г.

Преди и на мен ми беше трудно да ги различавам.


Коментар 3 от Миглена Савова

12:27ч
08.02.2012г.

И аз до скоро, да си призная ги бърках


Коментар 2 от Димитър Савов

12:25ч
08.02.2012г.

Хубава статия


Коментар 1 от humming bird

12:21ч
08.02.2012г.

Много интересно!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...