1562

0

Имали много паразити в града ви ?- вижте сами

Раздел: Други

Категория: Полезно

   

   Бълхите,кърлежите и комарите са голяма напаст , която обожават да тормозят животните ни и самите нас ! Дори редовното обезпаразитяване не е гаранция, защото кърлежите придобиват имунитет. За да се запознаем по-подробно, да видим какво са кърлежите и бълхите .

   Кърлежите (Ixodoidea) са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари. Те са ектадартизиопаразити, хранещи се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. Те са важен вектор за разпространението на много инфекциозни болести.

Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни крачета са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крачета — с дълги власинки. У мъжкия кърлеж и на последния чифт крачета също има вендузи, които спомагат за прикрепването му при копулация.   Кърлежчето Sarcoptes scabiei var. hominis, сем. Sarcoptidae, група Acaride предизвиква крастата (Scabies). Истинският паразит е женският кърлеж. След оплождането той си пробива малки тунелчета /галерийки/ в най-горния слой на кожата, в който снася по 24 яйца с големина 0,10-0,16 mm. Към третия — седмия ден те се превръщат в ларви, а до 17-тия ден — в нимфи, които вече са способни да пренасят заразата. Това става при спане в общо легло, при полово сношение, чрез бельо и други заразени предмети.


   Кръвосмучещите кърлежи обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност. Причакват жертвите си покрай пътеките, по които те се движат. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и излъчваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Този акт е различно продължителен при различните видове кърлежи.  Бълхите:
 

  Бълхите (Siphonaptera) са разред безкрили кръвосмучещи насекоми, живеещи по телата на бозайници и птици. Достигат на дължина до 1,5-3,3 mm и са обикновенно в тъмни цветове (например, червеникаво-кафяв цвят на котешката бълха). Краката им са дълги, като задния чифт е приспособен за скокове: бълхата може да скочи вертикално до 18 cm и хоризонтално до 33 cm. Телата им са странично сплескани, позволяващи лесно движение през космите и перата по тялото на гостоприемника. Предвижването им е улеснено и от твърдото им покритие с много косми и къси шипове, насочени назад. Здравото им тяло е в състояние да издържи на силен натиск, вероятно адаптация за оцеляване, сдобита при опитите да бъдат отстранени от гостоприемника чрез смачкване или драскане.

  Съществуват повече от 2 380 вида бълхи. Някои от най-известните са: котешката (Ctenocephalides felis), кучешката (Ctenocephalides canis) и човешката бълха (Pulex irritans). Разредът включва повече от 200 рода, групирани в 15 семейства.


  Има сайт които изчислява според климатичните условия в нашия град,популацията на кърлежи и бълхи, преди да разходите кучето ще е полезно да знаете риска да го водите в поляните нали ?  - www.fleatickrisk.com - пишете държава и град и изчислява риска да срещнете кърлеж . Интересно нали ?Източници - petvet.bg,уикипедия

Ключови думи:

паразити, града!

Сподели в:

Вътрешни паразити при котката и обезпаразитяване

Вътрешни паразити и обезпаразитяване на кучета

Жабата част от фолклора и културата на много държави

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...