1659

1

Известни любители на котките

Раздел: Котки

Категория: Полезно

   

Папа Бенедикт XVI (Йозеф Рацингер 1927 - )


Неговата котка - Чико, домашна късокосместа котка в черно-бяла украска продължава и днес да живее в стария дом на папата в Германия, тъй като във Ватикана не са позволени домашни любимци. Кардиналът на Лос Анджелис Роджър Махони в тази връзка заявява на журналистическо питане следното: "Слуховете, че новият Папа харесва котките не са точни. Папата обожава котките."Реймънд Чандлър (1888 - 1959, Автор на романите за детектива Филип Марлоу)


Чандлър имал черна персийка на име Таки. Говорел за нея като за човек и често шеговито я наричал неговата секретарка, тъй като котката обичала да ляга върху черновите на романите му, докато той ги преглеждал.Сър Уинстън Чърчил (1874-1965, Британски политик, Премиер на Великобритания по време на Втората световна война)


Котката на Чърчил - Джок, била неотлъчно до стопанина си - споделяла трапезата му, спяла на леглото му, а присъствието й на военните съвети на Кабинета по време на Втората световна война били почти неизменни. Чърчил дори понякога пращал слуги да намерят котката, защото не искал да започва да вечеря без нея. Според мълвата Джок е бил до стопанина си и в последните му мигове. Знае се, че освен него Чърчил е имал и още един котарак - Нелсън (кръстен на британския адмирал), както и папагал Какаду.Жан Кокто (1889–1963, Френски поет, новелист, дизайнер, режисьор и боксов мениджър)


Жан Котко посветил единствената си детска книга "Drole de Menage" на котарака си - Карун, който той описал като "Царя на котките".Чарлз Дикенс (1812-1870, Писател - "Оливър Туист", "Дейвид Копърфийлд" и др.)


Чарлз Дикенс имал котка на име Виламена, която родила котета в неговия кабинет. Първоначално той не искал да ги задържи, но в последствие се не можел да се раздели от едно от женски котета, което в последствие станало известно като "Котката на господаря". Когато искало да привлече вниманието му, твърди се, че то имало навика да изгася свеща за четене на Дикенс, докато той работел.Т.С. Елиът (1888-1965, Лауерат на Нобеловата награда за литература, британски поет и автор на пиеси)


Т.С. Елиът бил толкова голям любител на котките, че дори написал цяла книга с поеми за тях. Казвала се "Old Possum's Book of Practical Cats". След време композиторът Андрю Лоид Уебър написал музика по поемите и резултатът бил един от най-успешните мюзикъли на всички времена - "Котките".Ърнест Хемингуей (1899-1961, Писател - "Старецът и морето" и много други)


Хемингуей споделял дома си в Кий Уест с повече от 30 котки.Мохамед (570-632, Пророк и основател на Мюсюлманската религия)


Мохамед обичал котките. Съществува легенда, че върху ръкава му била легнала котка на име Меза, докато той трябвало да се моли. За да не я разбуди той предпочел да отреже ръкава си. Друга легенда казва, че на мястото където е положен Мохамед, винаги има няколко котки.Сър Исак Нютон (1643-1727, Учен и философ)


Сър Исак Нютон не само бил голям любител на котките, ами изобретил и котешката вратичка, която елиминирала проблема от постоятнно им преминаване навън и навътре в къщата.Нострадамус (1503 - 1566, Гадател)


Нострадамус имал котка на име Грималкин, към която бил много привързан.Едгар Алън По (1809-1849, Писател)


Въпреки че в някои от творбите си Едгър Алан По използвал котките като символ на злото, в реалността той бил техен почитател и споделял дома си с няколко котки.Пиер Реноар (1841-1919, Художник)


Френският художник Реноар обичал котките и дори нарисувал няколко платна, в които ги изобразявал като второстепен обект.Кардинал Рошельо (1585-1642, Френски благодорник и политик)


Кардинал Рошельо живеел с дузини котки, като дори построил приют за тях във Версай и оставил наследство, което да се използва за отглеждането им след смъртта им.Никола Тесла (1856-1943, Изобретател, физик и инженер - направил много открития в областта на техниката и електричеството)


Твърди се, че статичното електричество, което се проявявало, докато галел котката си на име Макак накарало Никола Тесла да започне проучвания в сферата на електричеството.Марк Твен (1835-1910, Американски писател)


Марк Твен държал 11 котки във фермата си в Кънектикът.


Източник: www.kotkite.comСподели в:

И още за котките...

Произход и класификация на котките

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Добави коментар

Коментар 1 от Ивелина

09:07ч
16.07.2013г.

колко много известни почитатели


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...