480

3

Защо пингвините не летят?

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

Защо пингвините не летят?

Защо пингвините не летят?

Ново проучване показва, че пингвините са загубили способността си да летят заради това, че са започнали да плуват повече.

Пингвините са загубили способността си да летят преди милиони години и учените най - накрая могат да дадат отговор на въпроса защо се е случило това.

Според ново проучване с течение на еволюционното си развитие за пингвините е ставало все по - трудно да излитат от земята и това е наложило те да станат експерти в плуването.

Ако те бяха запазили способността си да летят това би могло да направи живота им в Антарктика много по - лесен. Изтощителният поход на императорските пингвини например, който отнема няколко дни, би отнел само няколко часа, ако те летяха.

Ако летяха те биха се предпазили по - лесно и от хищници, като леопардовите тюлени. Това кара учените да си задават въпроса защо и как тези птици са загубили способността си да летят.

Една от популярните теории е свързана с биомеханиката и предполага, че постепенно крилата им са се адаптирали все по - добре за плуване и постепенно са изгубили способността си за летене.

От друга страна това, че са станали по - добри плувци е подобрило способността им да си намират храна на по - голяма дълбочина. Императорския пингвин може да издържи до 20 минути под водата и да се гмурка до 450 метра под водата.

Птици, които плуват и летят ...

Дебелоклюната кайра използва крилата си за гмуркане по същия начин както пингвините, но не е загубила способността си да лети. Според учените дебелоклюната кайра днес ни показва как са изглеждали последните летящи пингвини.

Други птици, които плуват, като океанския корморан се придвижват във водата с краката си. Според учените биомеханичните модели на тяхното плуване съответстват на начина, по който са излитали от водата последните летящи пингвини.

Екипът от учени са изследвали колонии от океански кормoрани и дебелоклюни кайри в Канада и Аляска. Те изследвали енергията необходима на птиците по време на полет и изучавали подробно начина на движение на крилата, скоростта на полета и др.

Според учените тези съвременни птици показват еволюционните промени, които са настъпвали при пингвините преди милиони години. Според тях крилата на тези два вида птици постепенно ще намаляват и ще започнат да се превръщат в плавници.

Източник:zoomedia.baubau.bg

Ключови думи:

пингвини, летят

Сподели в:

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Защо са опасни кърлежите?

Защо котката ми прави така? - I част

Добави коментар

Коментар 3 от Мима Василева

21:52ч
07.07.2013г.

А кога бяха те- "тайна майна", както казват пловдивчани.


Коментар 2 от Мима Василева

21:48ч
07.07.2013г.

Да- вярно е, но проучването не е ново. Това го знам от ученическите си години от моя преподавател по биология.


Коментар 1 от I love my dog Rex!!!

21:34ч
07.07.2013г.

Хубава статия


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1658

  Гласове: 115

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 4

  Лакомства: 60

  Гласове: 31

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...