1653

5

Най-известната птица в Китай срещана и у нас

Раздел: Птици

Категория: Любопитно

   

  Мандаринката (Aix galericulata) е птица от разред Гъскоподобни, семейство Патицови. Тя е най-известната птица в далечен Китай, но може да се срещне и в България. Названието на вида идва от административна длъжност в средновековен Китай, чиито изпълнители се обличали пищно и многоцветно. Мъжката е красиво оцветена за разлика от женската, която е почти незабележима с маскировъчното си кафеникаво оперение.  Мандаринката е сред най-дребните представители на разред Гъскоподобни. Тежи между 400 и 700 грама. На дължина достига около 43 см.
Женската снася от 5 до 10 бели яйца, които мъти в продължение на 28–30 дни. Още с излюпването си малките, насърчавани от майката, изскачат от гнездото, което често е на значителна височина, и използвайки недоразвитите си криле и ципи на краката, омекотяват падането. Интересна особеност е, че мандаринките не крякат, а свистят.
  Китайците вярват, че тази птица си избира партньор само веднъж в живота и му остава  вярна  до смъртта си. А ако се случи така, че едната птица загине, партньорът й много скоро след нея умира от мъка. Поради тази причина, мандаринките се смятат и за символ на семейната вярност. За това, когато в Китай младоженецът извежда булката от бащиния й дом, всички вдигат тост за здравето на патиците.
  Мандаринката е отглеждана над един век като декоративна птица. При домашно отглеждане се чувства и размножава добре, не е придирчива към храната, издържа на сравнително хладен климат. Хранят се с всичко, което може да открие във водата и много бързо се развива. В България се среща в диво състояние в близост до Черноморското крайбрежие и река Дунав. Тя е рядък за наблюдение вид.Източник: www.lafche.bg

Ключови думи:

мандаринка, декоративна патица, китай птица

Сподели в:

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

Добави коментар

Коментар 5 от Stefcho

20:57ч
06.03.2017г.

Бабичките по селата, които мислят само как ще ги сготвят са отделен въпрос. Птичарите по природа(като мен) си знаят мандаринка, каролинка,червенокрило бърне и т.н., които имат само колекционерска стойност и за друго не стават.


Коментар 4 от Вики

20:18ч
06.03.2017г.

Когато писах по-долния коментар, не знаех. Не съм сигурна, че е най-известният вид, все пак домашните патици ми се струват по-разпространени.


Коментар 3 от Stefcho

19:53ч
05.03.2017г.

Какво?
Та тя е най-известният вид патици отглеждани у нас.чифта е 130лв.


Коментар 2 от Вики

18:58ч
29.05.2016г.

Досега не съм чувала някой да отглежда мандаринки.


Коментар 1 от Миглена Савова

17:51ч
21.08.2011г.

ехе...значи я има и до нас )) много красива окраска има


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 200

  Лакомства: 1256

  Гласове: 109

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 0

  Лакомства: 16

  Гласове: 6

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...