15137

9

9 животни със странни имена

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

  На земята има изключително разнообразие от животински видове. Имената на някои от тях присъстват в ежедневието на голяма част от населението, но има и такива с по-странни наименования, за които обикновения човек не би се сетил, а по-скоро би ги асоциирал с нещо друго, като например шоколад. Запознайте с 9-те представители на фауната, които имат странни имена:
  
  9.  Киви
 
  Освен известният и вкусен плод, наричан от източните народи „плодът на здравето“, името киви носи и най-дребната бягаща птица в света. Тя е разпространена в Нова Зеландия, където е обявена и за национален символ. Дължината на тези малки птици варира от 25 до 45 см, а теглото им – между 1,4 и 4 кг. Те имат масивни крайници и издължена, тънка човка. Крилата им са закърнели и достигат едва 5 см. Освен, че нямат на практика криле, кивита нямат и опашки. За разлика от повечето видове птици, те обаче имат много добре развито обоняние.


 
  8. Ай Ай

  Щом видите за тази животинка, първото, което Ви идва на ум да кажете е „ай ай“! Разпространен само на о-в Мадагаскар, ай ай е най-големият нощен примат в света. Той е нощно животно, което на външен вид прилича на голяма котка, с лице на невестула и уши на прилеп. На предните лапи има дълъг, тънък пръст, който му донесъл и името мадагаскарска ръконожка. Този пръст има широко приложение – с него той се храни, почиства се, лови храна и дори пие вода. Днес ай ай е застрашен от изчезване вид.
 

 
  7. Firefox

  Няма да захващаме компютърни теми, програмиране и т.н., а ще говорим за червената панда (Firefox). Популярният интернет браузър, всъщност е кръстен не на червена или огнена лисица, а червената панда. Тя е много по-малка от черно-бялата панда. Височината ѝ варира от 50 до 60 см, а теглото ѝ – между 3 и 6 кг, т.е. тя е малко по-голяма от домашната котка. Разпространена е в Хималаите, Тибет, Непал и други места от Китай. В диетата ѝ е включен предимно бамбук. Днес, тя е включена в Червения списък на световно застрашените видове, тъй като има голяма смъртност сред бебета (80%).


 
  6. Перуанска орхидея на инките
 
  Перуанската орхидея на инките не е всъщност разновидност на кралицата на цветята. Това е рядко срещана порода кучета, обявена за национално съкровище на Перу. Представителите на породата имат елеганти тела, със средни размери. Срещат се както безкосмести представители, така и такива с къса, груба на допир козина. Това са много интелигентни и приятелски настроени кучета. Поддават се лесно на позитивно обучение и са изключително чистоплътни.
 

 
  5. Yahoo
 
  В допълнение към значението на думичката Yahoo, освен известния уеб портал, можем да добавим и вид дрозд, разпространен в Австралия, Папуа Нова Гвинея и Индонезия. Името му се свързва с специалните звуци, наподобяващи yahoo, които издава. Това е най-големият, от четирите вида дроздове, обитаващи  Австралия – дължината му достига 30 см. Представителите на вида са активни и шумни птички, които живеят на групи от 4 – 12 члена.
 

 
  4. Кус кус
 
  Името кус кус не носи само традиционното ястие за мароканска, туниската и средиземноморската кухня, но и представител на фауната. Разпространен главно в Нова Гвинея, кускусът е голямо двуутробно животно, от семейството на Посумите. На височина достига 60 см, има големи очи и малки уши. Той е нощно животно, което прекарва по-голямата част от живота си по дърветата. Много трудно може да бъде намерен в природата, тъй като е многo мълчалив и почти не издава звуци.
 

 
  3. Сноу шу


  Не, не, не става въпрос за мода в следващите редове! Сноу шу или снежна обувка е порода котки, получена през 60-те години на миналия век. Името ѝ идва от характерните бели лапички, които приличат на бели обувки. Сноу шу има приятен характер, лесно се адаптира, поддава се на обучение бързо и има отлично здраве. Всичко това я прави подходящ избор и за хора, които нямат опит в отглеждането на котки.
 

 
  2. Италиански брак
 
  Сключването на брак с подходящия партньор е едно от най-важните решения в живота на всеки човек. Италианският брак ще бъде подходящ партньор за Вас, ако обичате да ходите на лов за птици. Това е всъщност, порода ловни кучета. Нейните представители са интелигентни и енергични кучета, които не обичат да бездействат. Те се привързават много към стопаните си и не обичат да остават сами.
 

 
  1. Йоркски шоколад
 
  Ммммм... Шоколад... Перфектният начин да си оправи човек настроението. Но и едно продължително „мъррр“, дава същите резултати. Йоркският шоколад, всъщност е сравнително нова порода котки, получена чрез проведена цветова селекционна програма на домашни дългокосмести котки. Първата част от името ѝ отговаря на мястото където е създадена – Ню Йорк, а втората на цвета на окраската ѝ. Представителите на породата са приятелски настроени, интелигентни, енергични и любопитни. Освен това, за разлика от повечето котки, те обичат водата и се привързват към стопанина си, а не към мястото, където живеят.
 

Ключови думи:

животни странни имена, киви, ай ай, червена панда, перуанска орхидея инките, дрозд, кус кус, сноу шу, италиански брак, йоркски шоколад

Сподели в:

Кои имена предпочита котката ни?

Паякът със стратегическо мислене

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Добави коментар

Коментар 9 от Вики

19:02ч
29.05.2016г.

Това с бебетата на червените панди не е вярно! Ако беше толкова висока, нямаше да раждат само по 2-4 малки, а много повече.


Коментар 8 от Eлизабет

17:11ч
22.03.2014г.

Ако имаше йоркширски шоколад за ядене,космат ли щеше да е?


Коментар 7 от Миглена Савова

15:00ч
03.01.2012г.

Супер! Ще те изчакаме, да го сготвиш!


Коментар 6 от humming bird

14:51ч
03.01.2012г.

А аз черпя всички с по малко кус кус, но първо да видя рецептата в Firefox-а


Коментар 5 от Миглена Савова

14:13ч
28.09.2011г.

черпя по парченце йоркски шоколад всички! много е вкусен!


Коментар 4 от Кр. Жекова

13:47ч
28.09.2011г.

ami tova peruanska orhideq na inkite..kak da predpoloji chovek ,vhe e kuche..


Коментар 3 от Миглена Савова

10:49ч
27.09.2011г.

аз се учудих, че yahoo всъщност е птичка


Коментар 2 от Мая

15:03ч
29.08.2011г.

ай ай тези животни са много страни


Коментар 1 от Кр. Жекова

18:36ч
21.08.2011г.

nqkoi ot tqh vuobshte ne sum gi chuvala


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...