3334

1

Най-известният крадец сред птиците

Раздел: Птици

Категория: Любопитно

   

 Кеа (Nestor notabilis) е птица от семейство Папагалоподобни. Дължина на тялото е ѝ 46 см, теглотo ѝ варира  от 600—1000 г. Оперението е оцветено в маслинено-зелено, понякога кафеникаво, като перата под крилата са ярко-червени. Клюнът е тъмно-сив, силно извит. Името си този папагал е получил заради силните звуци които издава : «кеее-аа».  Кеа е разпространена  в Нова Зеландия. Тя е растителноядна, но се храни също  и с насекоми, личинки, червеи и с мъртви животни.
Понякога поради липса на храна напада стада с овце. Овчарите наричат птицата "убиец на овцете" и бива преследвана от тях. Но в същото време, вредата от нея  за животните е силно преувеличена.
  Този папагал е много известен в родината си със способностите си на крадец и актьор. Веднъж една Кеа започнала да краде гвоздеи от мъж работещ върху покрива на къща. Докато ядосаният строител изгони виновника, друга птица му откраднала цигарите. Тя разкъсала на парченца тютюна и хартията под дрезгавите одобрителни провиквания на своите другари. Тези птици обичат да са сред публика и да се забавляват , макар и понякога за сметка на хората. Сред любимите им занимания са: пързаляне по снега паралелно със скиорите, отваряне на метални кутийки без никакви затруднения, мобилен телефон или фотоапарат се превръщат в любимата им играчка ако са без надзор,могат да прегризат въжетата на палатката ви или защо пък не да я разкъсат на ивици. Най-обичат кръгли предмети, които да търкалят, ако може да е върху повърхност, като ламаринен покрив за да вдигат максимално шум, тъй като определено обичат шума и публиката. Смешните номера, които са занимателни за обикновения зрител, са непоносими за онези, които трябва да се справят с тях всеки ден.
  През последните 130 години са били избити повече от 150,000 птици, което днес ги прави  застрашен от изчезване вид. През 1986 г. новозеландското правителство забранява избиването на птиците в замяна на изплащане на парични компенсации на фермерите, чиито стада са атакувани от Кеа.


Инфо: www.wikipedia.org, www.zoomania.org

Ключови думи:

кеа, крадец, актьор, птици, застрашен от изчезване вид

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Птиците

Кой е най-големият папагал в света?

Добави коментар

Коментар 1 от Миглена Савова

10:50ч
27.09.2011г.

брей голям дзвер - стада с овце напада


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...