3022

2

Защо белите котки със сини очи са глухи

Раздел: Котки

Категория: Полезно

   

Генът, който определя бялата козина при котките, е доминиращ над гена за цвят. Хомозиготни (WW) или хетерозиготни (Ww) котки ще имат бял цвят в козината си.

Възможно е обаче да има котки с естествено бяла козина (албиноси), които нямат такъв ген, но това е много рядко срещано.

Очите на белите котки могат да бъдат сини, златисти, зелени или такива с цвят на мед.

Има няколко показателя, които определят синия цвят на очите при белите котки. Един от тях е генетично предаден (при кръстоска) белег за сини очи (за сиамските котки той е доминантен).  Друг показател за синия цвят на очите на една котка е липсата на друга пигментация в ириса. Това се дължи на промените в еволюцията на невралната кост, и вероятността котката да бъде глуха е много голяма. Ако котката е с две различни по цвят очи (едното от които е синьо), то с ухото от съответната страна ще чува трудно или изобщо.

През 1997 година е проведено изследване върху белите котки, от които 72% са се оказали напълно глухи. Причината е вродена деформация на вътрешното ухо, която се предава генетично. Открито е било, че т.нар. Кортиев спирален орган (Alfonso Corti, 1822–1876)

във вътрешното ухо е бил напълно деформиран още в първите седмици след раждането на котките. В следващите месеци от началното им развитие у тях не били забелязани никакви слухови усещания.

Белите глухи котки издават по-силни звуци, поради невъзможност да чуят гласа си. Не реагират на сигнали като отваряне на вратата на хладилника, и са особено чувствителни към допир, особено когато спят. И също като хората, те се нуждаят от повече внимание.

 

Източник: repporter.com

Ключови думи:

бели котки, глухота

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Паякът със стратегическо мислене

Добави коментар

Коментар 2 от Nina

12:23ч
05.04.2016г.


Коментар 1 от Вики

20:23ч
27.03.2016г.

Аз лично познавам много бели котки със сини очи и нито една от тях не е глуха!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...