1900

2

25 теста за определяне на IQ на вашето куче

Раздел: Кучета

Категория: Полезно

   

IQ Тестове за Вашето кучеfficeffice" />

Тeзи тестове за интелигентност включват пет елемента:

1. Способност за учене. Колко бързо кучето научава нови думи и поведение?

 

2. Разрешаване на проблеми. Колко умно и упорито е кучето Ви в намирането на решение на проблема, за да спечели лакомство

 

3. Умения за наблюдение. Доколко внимателно кучето следи изражения на лицето и настроението, както и промените в околната среда?

 

4. Памет.Колко дълго кучето си спомня какво е видяло, чуло или научило?

 

5. Любопитство.Доколко е заинтересовано кучето Ви, да опитва нещо ново.

 

Следвайте тези правила за тестване:

Правете само няколко теста в даден момент.

Има 25 теста. Не ги правете всички наведнъж! Вие само ще пренатоварите кучето си и неговите резултати постепенно ще станат по-ниски, поради умората. То също така ще е по-малко мотивирано, защото стомаха му ще бъде пълен с лакомства!

Вместо това, направете няколко сутринта, няколко следобед, няколко вечер. Вземете два или три дни, за да направите пълен тест за интелигентност. Трябва да дадете на кучето си най-добрия шанс да постигне възможно най-високите резултати. За всяка група от тестове, то трябва да бъде добре отпочинало и със заострено внимание, също така и да е гладно- всичко това много ще го мотивира!

 

Използвайте меки лакомства като награди.

Аз Ви препоръчвам малки вкусни лакомства със силен аромат - например, малки парчета сирене или сготвено пиле. Ако храната не е най голямото изкушение за Вашето куче, използвайте любимата играчка или топка.

Планирайте предварително времето за всяка група от тестовете.

Ако ще трябва да се изгради нещо, планирайте достатъчно време , за да го направите. Ако ще трябват материали: кърпа, купа и каквото и да е друго – съберете ги предварително. Ако ви е необходим помощник, се уверете, че той е на разположение.

Трябва всичко да Ви е готово, така че когато започнете дадена група тестове, да можете да преминавате от тест в тест без пауза , докато все още кучето Ви е съсредоточено и ентусиазирано.

 

Не повтаряйте теста, за да постигнете по-високи резултати.

Само първият път наистина отразява вродените в кучето Ви способности.

Все пак, ако нещо наистина неочаквано се случи – звъни се на вратата, децата Ви скъсат теста, картината в рамка падне от стената и уплаши кучето Ви - трябва да се откажете от теста, така докато всеки през това време се успокои. След това повторете теста.

Забележете, че казах не повтаряйте теста за да получите повече точки. Аз Ви съветвам да повторите теста за забавление. В действителност, ако кучето Ви се представи лошо на теста или не може да го направи целият, помогнете му да успее, преди да преминете към следващия тест. От голяма полза за неговите умения, е това което кучето научава, в процеса на осъществяване на всеки тест!

 

Направете тестове като игра.

Това не мога да го подчертая достатъчно. Насърчавайте кучето си да даде най-доброто от себе си. Няма значение как се представя, стимулирайте го с усмивка или сърдечна прегръдка. Отнасяй те се към тестовете като към приятна игра.

 

А сега ... хайде на тестовете!

 

 

 

ТЕСТ 1

Целта на този тест:

Да се провери колко наблюдателно е кучето Ви. Дали то разпознава общите дейности в домакинството и дали ги асоциира с излизане на разходка?


Вие ще имате нужда от:
• Вашето яке;
• ключовете Ви;
• каишката на кучето Ви;
• спокойно, легнало куче.


Направете теста:

1. Изберете стая, където кучето обича да ляга и откъдето то може ясно да види вратата, която обикновено използвате, когато го вземате за разходка.

2. Заведете кучето си навън или в друга стая, така, че той да не може да види това, което ще правите. Вземете трите предмета (яке, ключове и каишка) и ги групирайте заедно някъде в стаята на добро разстояние от вратата и на добро разстояние, от мястото, където Вашето куче обича да ляга.


С други думи, формата на триъгълник, с три точки на равно разстояние - вратата, обичайното място за почивка на Вашето куче, както и мястото, където сте поставили предметите.

3. След като доведете кучето си обратно в стаята, седнете и започнете да правите нещо обичайно, като например да четете книга. Дайте време кучето и то да легне. В идеалния случай, той ще лежи в стаята до вратата, и в стаята, където са и вашите предмети.

4. След като кучето си легне, гледайте го от ъгъла на окото си. Когато то погледне във Вашата посока се изправете. Без да го гледате, тръгнете към Вашите предмети. Вдигнете си палто и го облечете. Вземете си ключовете. Вземете каишката.

Не забравяйте, че не трябва да гледате Вашето куче. Контактът с очи може да го насърчи да дойде при Вас и ще развали истинския смисъл на теста.

5. Сега СТОП, спрете където сте. Стойте спокойно. Не се движете към вратата.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето Ви идва при вас (някои кучета на практика политат от дивана като видят, че стопанина им взема якето си или ако той тръгне към вратата, или когато направи и двете неща!) ...
Резултат 4

Ако не последва такава реакция, вървете до вратата – все още без да поглеждате към кучето си. Спрете до вратата. Ако то дойде при Вас в този момент...
Резултат 3

Ако и в този случай не дойде до Вас, размърдайте бравата на вратата няколко пъти, за да чуе шума. Ако този път тръгне към Вас...
Резултат 2

Ако не дойде до Вас, но показва, че е заинтересовано...
Резултат 1

Ако не Ви обръща внимание ...
Резултат 0

ТЕСТ 2

 

Целта на този тест:

Да се повери умението на кучето Ви да решава проблеми. Дали ще забележи, че поставяте лакомството под купа? Дали си спомня, че лакомството е там, дори когато вече не може да го види? Дали ще се сети да бутне купата, за да получи лакомството?

Вие ще имате нужда от:

• едно лакомство
• чиста, празна купа
• хронометър
• може би и един помощник.

Направете теста:

1. Покажете лакомството на кучето си. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

2. С показен жест поставете лакомството на пода. (Може да се нуждаете от помощник да държи кучето Ви, докато правите това!)Захлупете лакомството с празна купа. Дръпнете се настрани от купата.

3. Пуснете хронометъра и насърчете кучето си да получи лакомството. "Къде е? Къде е лакомството? "(Или “Къде е бисквитата или сиренето, или каквато и да е дума, която кучето си знае). "Намери го! Вземи го!"

Не докосвайте кучето си и не го насочвайте в правилната посока. Не докосвайте купата и не тупкайте по пода в близост до нея. То трябва само да сети къде сте поставили лакомството!

 

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето събори купата и вземе лакомството в рамките на 5 секунди ...
Резултат 5

В рамките на 5-15 секунди ...
Резултат 4

В рамките на 15-30 секунди ...
Резултат 3

В рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 2

Ако кучето се опита поне два пъти да получи лакомството, като бута с нос или с лапа купата, но не успее в рамките на 60 секунди ...
Резултат 1

Ако кучето не направи никакви усилия да получи лакомството в рамките на 60 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 3

Целта на този тест:

Да се измери колко наблюдателно и любопитно е Вашето куче. Правили му впечатление драстично пренаредените мебели в позната от него стая? Готов ли е да изследва промените?

Вие ще имате нужда от:

• една пренаредена стая

• хронометър или часовник

Направете теста:

1. Изведете кучето навън.

2. Изберете стая, която му е много позната. Пренаредете мебелите. Направете най-малко пет неща, различни. И аз не искам да кажа просто да смените няколко снимки и да поставите ново растение. Направете големи промени! Преместете дивана на другата стена. Обърнете телевизора на обратно. Включете един стол с главата надолу. Преместете масичката за кафе от средата на стаята в далечния ъгъл. Донесете нов стол в стаята.

3. Сега доведете кучето в стаята и включете таймера. Стойте тихо. Не казвайте и дума. Не надъхвайте кучето си, не го докосвайте и дори не го поглеждайте. Просто го гледайте от ъгъла на окото си.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако в рамките на 5 секунди кучето забележи, че нещо е различно и отиде да провери най-малко една от промените, чрез протягане на врата, душене с любопитство или насочено внимание към мястото на промяната.
Резултат 5

Ако в рамките на 5-15 секунди то забележи и провери най-малко една от промените ...
Резултат 4

Ако в рамките на 15-30 секунди то забележи и провери най-малко една от промените ...
Резултат 3

Ако кучето покаже предпазливост, когато забележи промените, но е не желае да ги изследва в рамките на 30 секунди ...
Резултат 2

Ако той е толкова подозрителен към промените в стаята, че той се връща назад или бяга и не иска да се върне в стаята (не го принуждавайте!) в рамките на 30 секунди ..
Резултат 1. То поне забеляза!

Ако минат 30 секунди и кучето дори не забележи промените...
Резултат 0

ТЕСТ 4

Целта на този тест:

Да се провери колко наблюдателно е Вашето куче и доколко правилно отговаря за човешките социални сигнали. Дали му прави впечатление, когато му се усмихнете? Дали тълкува усмивката Ви като знак, че сте щастлив?

Вие ще имате нужда от:

• нищо, освен спокойно, лежащо куче.


Направете теста:

1. Хванете момент, когато кучето е в удобно седнало или легнало положение и се чувства спокойно, на около осем стъпки от Вас. В това време Вие може да четете, да миете съдове, или да работите на Вашия компютър.


2. Не казвайте и не правете нищо, с което да привлечете вниманието му. Само го гледайте от ъгъла на окото си. Когато се случи да погледне директно към Вас, погледнете към него и му се усмихнете – с голяма преувеличена усмивка.ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето дойде при теб щастливо ...
Резултат 4

Ако остане на мястото, където е, но поклати опашката си или Ви лае...
Резултат 4

Ако дойде към Вас, макар и несигурно ...
Резултат 3

Ако остане, където е и погледне към вас, като фокусира погледа в лицето Ви, но не върти опашката си и не издава звук ...
Резултат 2

Ако стане и се отдалечи от Вас, като че вижда изражението на лицето Ви, но не го тълкува правилно…
Резултат 1. Най-малкото забелязва изражението на лицето Ви.

Ако той не обръща внимание на усмивката ...
Резултат 0

ТЕСТ 5

Целта на този тест:

Да провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Дали то ще забележи, че поставяте лакомство под една кърпа? Дали ще се спомни, че лакомството е там, дори когато вече не може да го види? И дали ще може да се справи с кърпата, за да получи лакомство?

Вие ще имате нужда от:

• едно лакомство
• кърпа за ръце (не голяма хавлия );
• хронометър
• може би един помощник

Направете теста:

1. Покажете лакомството на кучето си. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

2. С показен жест поставете лакомството на пода. (Може да се нуждаете от помощник да държи кучето Ви, докато правите това!)Покрийте лакомството с кърпата. Дръпнете се настрани от кърпата.

3. Пуснете хронометъра и насърчете кучето си да получи лакомството. "Къде е? Къде е лакомството? "(Или “Къде е бисквитата или сиренето, или каквото и да е дума, която кучето си знае). "Намери го! Вземи го!"

Не докосвайте кучето си и не го насочвайте в правилната посока.
Не докосвайте кърпата и не тупкайте по пода в близост до нея. То трябва само да сети къде сте поставили лакомството!


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето дръпне кърпата и получи лакомството в рамките на 15 секунди ...
Резултат 5

В рамките на 15-30 секунди ...
Резултат 4

В рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 3

В рамките на 1-2 минути ...
Резултат 2

Ако се опита поне няколко пъти да получи лакомството, бутайки кърпата с муцуна или с лапа, но не успее в рамките на 2 минути ...
Резултат 1

Ако не полага никакви усилия да получи лакомството в рамките на 2 минути ...
Резултат 0

ТЕСТ 6

Това е тест от две части, веднага след тест 6,

трябва да направите тест 7

 

 

Целта на този тест:

За проверка паметта на кучето Ви. Дали ще си спомни къде сте поставили лакомството, дори когато сте го извели от стаята за 10 секунди?

Вие ще имате нужда от:

две лакомства;

каишката на кучето Ви;

хронометър;

помощник;

Направете теста:

1. Изберете средно голяма стая, без много мебели.

2. Кажете на помощника си да застане с кучето в центъра на стаята. Покажете на кучето лакомство. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

3. Отидете до най-отдалечения от вратата ъгъл на стаята. Насочете вниманието на кучето към лакомството като го поставите на пода с показен жест. Уверете се, че кучето ви вижда какво правите. Кажете нещо от сорта на "Виж, Джейк! Колко вкусно лакомство! Ето го! Тук е!"

4. Вземете кучето от помощника си. Изведете кучето и влезте в друга стая. Разхождайте се ж кръг с него за около 10 секунди. След това го върнете до вратата на предишната стая.

5. Пуснете хронометъра, пуснете кучето и го насърчете да получи лакомството. Не му посочвайте обаче къде е лакомството.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отиде директно към лакомството ...
Резултат 4

Ако започне да се върти из стаята, като ясно се вижда, че търси лакомството и го намери в рамките на 30 секунди ...

Резултат 3

Ако ясно се вижда, че търси лакомството, но не го намери в рамките на 30секунди ...
Резултат 2

Ако се лута из стаята се препъне в лакомството ...
Резултати 1 – считай го за подарък!

Ако не положи никакви усилия да получи лакомство в рамките на 30 секунди..
Резултат 0

Веднага направете следващия тест,

като използвате друго лакомство

 

 

 

ТЕСТ 7

Целта на този тест:

За да се измери трайността на паметта на кучето Ви. Помни ли къде сте поставили лакомството, дори след като са минали 5 минути?

Направете теста:

1. Както и преди, трябва да имате помощник, който да държи кучето Ви в центъра на стаята. Покажете на кучето си и второто лакомство и му го дайте да го помирише.

2. Вървете до РАЗЛИЧЕН ъгъл на стаята, който използвахте в тест 6. Обърнете внимание на лакомството и го поставете на пода .Трябва да бъдете абсолютно сигурен, че кучето Ви вижда как го правите.

3.Сега изведете кучето си от стаята в друга стая или навън. Поиграйте си с него за 5 минути. После го доведете обратно към вратата на стаята.

4. Стартирайте Вашия хронометър, пуснете кучето си и го насърчете да получи лакомството си.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отиде директно към лакомството си...
Резултат 4

Ако кучето отива в ъгъла, където първо е било лакомството, а след това бързо и директно отиде до правилния ъгъл ...
Резултат 3

Ако кучето се върти из стаята и търси лакомството и го намери в рамките на 45 секунди...
Резултат 2

Ако кучето се скита без ясна цел и се препъне в лакомството ...
Резултат 1

Ако кучето не прави никакви усилия, за да получите лакомството си в рамките на 45 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 8

Целта на този тест:

Да се измери умението на кучето за решаване на проблеми. Дали то разбира, че не може да достигне до лакомството, ако е поставено под ниска мебел, освен ако не използва своите лапи да го извади?

Вие ще имате нужда от:

• ниска мебел, под която трябва да поставите лакомството, така че Вашето куче да може да я извади с лапа;
• твърдо лакомство (сладкиш или бисквита), за да може Вашето куче лесно да го дръпне с лапа;
• хронометър;

Направете теста:

1. Ако имате един стол или диван, който да е достатъчно близо до земята, така че главата на кучето Ви да не може да се побере под него но може да провре лапата си (5 – 7,5 сантиметра разстояние е перфектно за най-малките и средни кучета )....

Това ще свърши работа.

В противен случай, ще трябва да сглобите подобна структура. Това не е трудно!

Направете две подпори от големи тежки книги (като например енциклопедии) за "крака" и поставете тежка дъска върху тях. Поставете няколко допълнителни книги върху дъската, за да не може Вашето куче да събори дъската.

 

Трябва да бъдете абсолютно сигурни, че Вашето

куче не може да провре главата си под дъската

и неможе да вземе лакомството с уста

 

 

 

 

2. Покажете лакомство на кучето си. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

3. С показен жест поставете лакомството под дъската. Уверете се, че Вашето куче не може да провре главата си под дъската и не може да вземе лакомството с уста, а може само да провре лапа. Това може да отнеме известно време, защото трябва да действате на принципа “опит-грешка”, докато поставите лакомството на правилното място, така че този тест може да се наложи да бъде повторен няколко пъти, ако случайно сте поставили лакомството твърде близо до кучето си и то го достигне със зъби или твърде далеч и не може да го достигне с лапа, колкото и да се опитва.

Ако в даден момент кучето, Ви бутне навътре

лакомството с неговата лапа и неможе да го достигне,

върнете го с пръчка в рамките на неговия обсег.

Кучето трябва да има реална възможност

да го издърпа навън.

 

 

 

 

 

 

4. Пуснете хронометъра и насърчете кучето си да получи лакомството.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето използва лапата си за да изтегли, лакомството в рамките на 60 секунди...
Резултат 5

Ако кучето използва лапата си, за да изтегли лакомството в рамките на 1-3 минути ...
Резултат 4

Ако кучето не се отказва да опитва да изтегли лакомството с лапа, но не успя в рамките на 3 минути ...
Резултат 3

Ако кучето не се отказва, опитвайки се да получи лакомство, но използва само муцуната си и никога не опитва с лапа ...
Резултат 2

Ако кучето прави няколко символични опита да получи лакомството с муцуната си или с лапа, но се откаже в рамките на една минута...
Резултат 1

Ако кучето не прави никакви усилия, за да получите лакомство в рамките на 3 минути ...
Резултат 0

ТЕСТ 9

Целта на този тест:

Да се провери колко бързо кучето Ви научава нова дума. Колко повторения са нужни, за да го направи?

Вие ще имате нужда от:

много лакомства (20 малки парчета сирене или сготвено пилешко);
каишката на кучето Ви

Направете теста:


1. Надяваме се, че фразата "Ела тук!" е нова за Вашето куче. "Ела тук!" означава, че кучето Ви трябва да стане от седнало положение (да е седнало от лявата Ви страна), да направи няколко стъпки напред, да се обърне с муцуна към Вас и да седне пред Вас, като муцуната му е пред Вашите крака (или коленете или бедрата, в зависимост от това колко е голямо).

2. Ето как да го научите да прави това. Кучето сяда от лявата Ви страна и Вие с каишка в ръка и с джоб пълен с малки лакомства, казвате: "Ела тук!". Дайте му сигнал да го направи като плеснете бедрата се с двете си ръце.

3. Сега покажете на кучето си какво означава това. Направете крачка напред с десния си крак и използвайте каишката да насърчите кучето си да направи крачка напред с Вас.

4. Когато то започне да се движи, направете стъпка назад с десния крак, така че да се върнете обратно до мястото, откъдето сте тръгнали. Като направите това, използвайте каишка да накарате кучето Ви да се завърти в посока на часовниковата стрелка към Вас, така че то да се обърне с муцуна към Вас. (Ако кучето е голямо, може да се наложи да направите допълнителни крачки назад, за да му направите място да се обърне към Вас).

5 Сега използвайте ръцете си, за да накарате кучето Ви да седне пред коленете Ви, обърнато към Вас. Не казвайте “Седни!”, просто го накарайте да седне с ръцете си. Това действие трябва да стане плавно с няколко рутинни движения: ставане, крачка напред, обръщане с муцуна към Вас, сядане - всичко това трябва да се направи с една команда: "Ела тук”. Не трябва да усложнявате нещата добавяне на други думи.

6. Похвалете кучето си и го възнаградете с едно лакомство. След това го върнете в началната му позиция да седне до левия Ви крак, и повторете целия учебен процес още четири пъти.

7. Сега тествайте Вашето куче. След пет пълни учебни процеса, го върнете в началната му позиция. Кажете: "Ела тук", но не правете крачка напред и не използвайте каишката.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето стане, обърне се към Вас, и седне (дори да е накриво), то е гений ... най-малко за този тест!
Резултат 6

Ако кучето не направи нищо, или ако се надигне, но не се обърне с муцуна към Вас, или ако той тръгне с муцуна към Вас, но не седне, не се притеснявайте.
Това е нормално. Водете го с правилни насочващи действия, така че накрая да застане в правилната позиция. Похвала и лакомство. След това повторете процеса на първоначалното обучение (като направите крачка напред и назад с десния си крак, го водите с каишка и го накарате да седне пред Вас с ръце) четири пъти и преминете към последния опит. Ако на този втори тест, кучето заеме правилната позиция пред Вас ...
Резултат 5. Това е все още много, много добър резултат!

В противен случай, му помогнете да заеме позиция, след това повторете обучения процес още четири пъти и опитайте с друг тест. Ако на този трети тест то заеме правилната позиция...
Резултат 4

В противен случай, му помогнете да заеме позиция, след това повторете обучения процес още четири пъти и опитайте с друг тест. Ако на този четвърти тест то заеме правилната позиция...
Резултат 3

Сега кучето Ви е чуло и изпълнило тази нова команда 20 пъти. Ако то все още не заема правилната позиция, ще му даде кредит на доверие, независимо колко повторения са му нужни, докато изпълни правилно командата. Ако то тръгва напред, прави обиколка и идва с муцуна към Вас, но не сяда…
Резултат 2

Ако кучето се изправи на крака, когато му кажете "Ела тук!", но не дойде пред Вас ...
Резултат 1. Най-малкото то е наясно, че думата означава, че то трябва да направи нещо.

Ако кучето продължава да си стои в началната позиция ...
Резултат 0

ТЕСТ 10

Целта на този тест:

За измерване уменията на Вашето куче за решаване на проблем. Може ли кучето Ви да разбере, че единствения начин за достигане до лакомството от другата страна на високата бариера, е да я заобиколи?

Вие ще имате нужда от:

Бариера;

награда;

помощник;


Направете теста:

1.Този тест изисква малко строителство. Трябва да направите бариера. Започнете с голямо парче картон три или четири стъпки широко и достатъчно високо за кучето Ви да го прескочи. Залепете парчета картон заедно, ако е необходимо.

2. В центъра на този картон, изрежете висок вертикален отвор, като се започне няколко сантиметра от дъното на картона и завършите няколко см. от горната част на картона. Отворът трябва да бъде около 7 сантиметра широк.

3. Картона можете да закрепите, като използвате друг картон, две кутии например или използвате страните на два стола.

4. Намерете си помощник, който да държи кучето Ви в предната част на бариера. Вие вървете зад бариера, клекнете надолу, и привлечете вниманието на кучето си така, че то да Ви погледне през вертикалната цепка.

5. Покажи му наградата през цепката. Дръжте лакомството далеч от обсега на неговата лапа.

6. Кажете на помощника си да пусне кучето. Стартирайте хронометъра. Не казвайте и дума! Нека кучето ви само се сети какво трябва да направи, ако иска лакомството.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако то обикаля бариерата и получава лакомство в рамките на 10 секунди...
Резултат 5

В рамките 10-20 секунди ...
Резултат 4

В рамките на 20-30 секунди ...
Резултат 3

В рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 2

Ако се опитва да достигне до лакомството през прозореца с носа си или лапа, но не минава около бариера ...
Резултат 1

Ако не прави усилие да получи лакомството в рамките на 60 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 11

Целта на този тест:

Да се провери реакцията на кучето Ви на човешките социални сигнали. Дали то познава и тълкува правилно човешки настроения и емоции?

Вие ще имате нужда от:

Вашите умения!


Направете теста:

1. Седнете на дивана близо до кучето си и се престорете на много тъжен. Направете най-тъжното изражение на Вашето лице. Плачете като сложите ръце на лицето си, избършете очите си, издухайте си носа. Забележете реакция на кучето си (виж резултата графиката по-долу). След това успокоите кучето си и си играйте с него за известно време.

2. Поне един час по-късно, докато кучето ти е наблизо, седнете на един стол с книга. След няколко минути, се престорете, че книгата Ви е много смешна! Усмихнете се широко и започнете да се кикотите, кискате и да се смеете на глас. Забележете реакция на кучето Ви.

 

3. После отново един час по-късно, и пак кучето Ви е наблизо, се престорете, че сте раздразнени. Направете ядосан израз налицето, сложете ръце на кръста си, и кръжете из стаята, мърморейки си под носа. Забележете реакцията на кучето си. След това го успокойте / вкусното лакомство наистина ще помогне тук!/, поиграйте си с него за известно време.

 


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отговори адекватно на всички три настроения –
ако е заинтересовано и Ви „утешава”, когато сте тъжни, ако е щастливо и игриво, когато се смеете, бдително или нервно, когато сте ядосан ...
Резултат 3

Ако той отговори на две от настроенията ...
Резултат 2

Ако той отговори само на едно настроение ...
Резултат 1

Ако той не реагира адекватно на НИКОЕ от вашите настроения ...
Резултат 0

ТЕСТ 12

Целта на този тест:
За да се провери реакцията на кучето Ви към промените в неговата околната среда, паметта му и уменията му за решаване на проблеми. Ако преместите купата му за храна в друга стая, той ще забележи ли ще реагира ли до 5 минути? И ако покриете купата му с едно списание, той ще може ли да разбере как да стигне до храната си?

Вие ще имате нужда от:

купичката на кучето Ви, пълна с храна

списаниеНаправете теста:

1. В обичайното време за хранене, преместете купата на кучето Ви, пълна с обичайната му храна, в стая, където никога не сте го пускали преди това. Сложете я в най-отдалечения ъгъл от вратата.

2. Заведете кучето си до неговата купа, за да я види, да я помирише. След това го изведете на открито и си поиграйте с него в продължение на 5 минути. Докато Ви няма, Вашият помощник да покрие със списание купичката с храната.

3. Когато вкарате кучето си обратно вътре в къщата, го заведе в стаята, където то обикновено яде, и го пуснете. Стартирайте таймера. Дайте му 60 секунди.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ


Ако кучето Ви се отправя направо към стаята, където му е купата, и избута списанието от купата си, така че може да яде ...
Резултат 7


Ако кучето Ви се отправи направо към стаята, където е купата му , но само души, а не избутва списанието от купата си в рамките на 60 секунди ...
Резултат 6

Ако се върти около обичайното си място за хранене,и евентуално отиде в правилната стая където е купата му , но само души, а не избутва списанието от купата си в рамките на 60 секунди ...
Резултат 5

Ако се отправи направо към стаята, където е купата му , но само души, а не избутва списанието от купата си в рамките на 60 секунди ...
Резултат 4

Ако се отправи направо към стаята, където му е купата, но прави само символичен опит (или никакъв опит), за да избута списанието в срок от 60
секунди ...
Резултат 3


Ако обикаля около обичайното си място за хранене и случайно влезе в правилната стая, но направи само символичен опит (или не на направи никакъв опит) да избута списанието в рамките на 60 секунди ...
Резултат 2


Ако стои около обичайното си място за хранене, гледа Ви въпросително и така и не опита да потърси лакомството другаде в рамките на 60 секунди ...
Резултат 1.


Кучето Ви поне си спомня, че е имало купа. Ако е забравило, че някога е имало купа с храна и просто се върти из стаята, легне или започне да си играе с нещо в рамките на 60 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 13

Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Дали той разбира, че единственият начин да стигне до Вас, когато сте на обратната страна на висока ограда, е да намери отвор, през който да мине - дори ако трябва да се отдалечи първо от Вас за да намери отвора?


Вие ще имате нужда от:

 

прозрачна ограда - метална, дървена, или телена мрежа


Направете теста:

1. Застанете до ограда, през която вашето куче може да вижда. Тя трябва да бъде достатъчно висока, че то да не може да я прескочи. На около 30 стъпки от Вас трябва да има отворена врата или друг отвор в оградата.Това трябва да е ограда, която Вашето куче не е виждало преди, така че да не знае къде е проходът.

2. Кажете на помощника си да държи кучето от едната страна на оградата, на около 30 стъпки от вратата или отвора. Излишно е да споменаваме, че вратата трябва да бъде отворена!

3. Погалете кучето си и прескочете през оградата. Не трябва да минавате през вратата, защото така може да развалите теста. Разбира се, ако оградата не може да се прескочи, ще трябва да минете през вратата или през отвора - но в това време помощника Ви трябва да прави нещо с кучето Ви, за да му отвлече вниманието, за да не ви види като минавате през вратата.

4. Когато вече сте от другата страна, на около 50 стъпки от оградата се обърнете с лице към кучето, пляскайте с ръце и го насърчете да дойде при Вас. Но не му показвайте отвора или вратата.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако намери отвора в рамките на 1 минута ...

Резултат 5

Ако намери отвора до 2 минути ...
Резултат 4

Ако тича напред-назад по протежение на затворената част на оградата в продължение на 2 минути, но така и не намери отвора...
Резултат 3

Ако прекара цялото време в опити да прескочи оградата ...
Резултат 2

Ако направи няколко символични опита да прескочи оградата или тича около нея, но се откаже, преди да са минали 2 минути, и застане мълчаливо или започне да лае ...
Резултат 1

Ако не направи опит да се прескочи оградата или да намери отвора в рамките на 2 минути ...
Резултат 0

ТЕСТ 14

Целта на този тест:

Да проверите колко наблюдателно е Вашето куче, и да се прецени умението му за решаване на проблеми. Когато сте наредили няколко купи, като под една от тях сте поставили лакомство, ще познае ли коя е тя? Ще успее ли да я обърне за да вземе лакомството?

Вие ще имате нужда от:

едно лакомство;

две чисти, празни купи;

хронометър

помощник

Направете теста:

1. Помощникът Ви трябва да държи кучето, докато застанете на около пет крачки от него.

2. Вземете две купи, така че Вашето куче да може да ги види. Обърнете купите и ги поставете на пода пред Вас, между Вас и Вашето куче на около три метра една от друга.

3. Сега вземете едно лакомство, така че Вашето куче да може да го види. С показен жест поставете лакомството под една от купите.

4. Изчакайте 15 секунди. След това помощникът Ви трябва да пусне кучето Ви.

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отиде директно към купата, под която сте поставили лакомство, и го вземе в рамките на 30 секунди ...
Резултат 4

Ако отиде директно в правилната посока и се опита да получи лакомство като бута с нос и с лапи купата, но не успее в рамките на 30 секунди ...
Резултат 3

Това наистисна не трябва да се случи,

тъй като сте правили този тест преди, ако

кучето Ви не е успяло, вие вече трябва да сте му

показали как се обръща купата в предишния тест.


 

 

 

Ако кучето отиде първо до погрешната купа и открие, че лакомството му не е там (чрез душене или обръщане на купата) и след товаотиде до правилната купа и вземе лакомство (всичко това в рамките на 30 секунди) ...
Резултат 2

Ако обикаля напред назад около купите, души ги и ги побутва с лапи, но не може да вземе лакомството в рамките на 30 секунди
Резултат 1

Ако не полага никакви усилия, за да получи лакомството в рамките на 30 секунди ...
Резултат 0

ТЕСТ 15

Целта на този тест:

Да провери какво внимание обръща кучето Ви на човешките думи и тонове на гласа. Дали реагира на познати думи, дори когато се говори с непознат за него тон и когато не гледате директно към него, когато му говорите?


Вие ще имате нужда от:

спокойно, лежащо куче


Направете теста:

1. Уловете момент, когато кучето е седнало или легнало удобно и е спокойно.

2. Без да гледате кучето си, просто го следете с края на окото си, му кажете името и го питайте иска ли да отиде на разходка (или да направи друга предпочитана дейност, т.е. да отидете да карате кола, да излезете навън в двора). Използвайте думи, които обикновено използвате, но не и тона който обикновено използвате. Вместо това, говорете монотонно, като робот, като не правите пауза в края на изречението. (Повторете това няколко пъти!)

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето веднага се развълнува...
Резултат 3

Ако малко се развълнува, но по-малко от обичайното, тъй като не е сигурно в новия непознат за него тон ...
Резултат 2

Ако изглежда безразлично към Вас, като че ли си е помислило, че е чуло нещо познато, но не е съвсем сигурно ...
Резултат 1

Ако изобщо не реагира и не разпознава познати думи ...
Резултат 0

ТЕСТ 16

Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Може ли да натисне отворена врата, за да получи нещо, което иска, от другата страна?

Вие ще имате нужда от:

колибката на кучето Ви;

лакомство


Направете теста:

1. Вкарайте кучето си в колибката му. Затворете вратата на колибката, но не я заключвайте! Покажете лакомството на кучето си и го извикайте.

2. Ако нямате кучешка колибка, вкарайте кучето си в стая с врата, която се отваря навън. (Целта на този тест е да се види дали то ще бутне вратата, за да се отвори). Тъй като вратите обикновено са плътни, то няма да може да види лакомството през вратата, така че ще трябва просто да го извикате и да се надяваме, че то иска да дойде при Вас толкова много, че ще бутне вратата!


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето бутне вратата и излезе в рамките на 10 секунди...
Резултат 5

Ако излезе в рамките на 10-30 секунди ...
Резултат 4

Ако излезе в рамките на 30-60 секунди ...
Резултат 3

Ако се опитва да излезе с бутане на вратата, но не успее в рамките на 60 секунди ...
Резултат 2

Ако скимти или лае, но не прави големи усилия да се измъкне ...
Резултат 1

Ако просто си стои пасивно и не изглежда много загрижено
Резултат 0

ТЕСТ 17

Сега нека да обърнем теста!

Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Може ли то да бутне отворена врата, за да получи нещо, което иска, от другата страна?

Направете теста:

1. Следейки кучето си отблизо, поставете лакомство в кучешката му колибка. Уверете се, че може да го види. Може да се наложи да използвате по-голямо от обичайното лакомство или дори любимия кокал или играчка.

2. Затворете вратата на колибката, но не я заключвайте. Покажете лакомството на кучето си и го насърчете да го получи.

3. Както преди, ако не разполагате с кучешка колибка, можете да използвате стая, където кучето трябва да дръпне вратата към себе си.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако с лапа или муцуна кучето Ви успее да отвори вратата и да влезе в рамките на 10 секунди ...
Резултат 5

Ако успее да влезе в рамките на 10-30 секунди...
Резултат 4

Ако успее да влезе в рамките на 30-60 секунди...
Резултат 3

Ако се опитва да влезе като бута вратата с нос и с лапа, но не успее в рамките на 60 секунди ...
Резултат 2

Ако скимти или лае, но не прави големи усилия да се влезе ...
Резултат 1

Ако просто си стои пасивно и не изглежда много загрижено...
Резултат 0

ТЕСТ 18

Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Може ли то да преодолее препятствие, за да получи нещо, което иска?

Вие ще имате нужда от:

тесен коридор;

голям куп възглавници и одеяла;

лакомство;


Направете теста:

1. Изберете тесен коридор във Вашия дом. Струпайте много възглавници и одеяла в центъра на коридора, така че да блокирате преминаването през него.Направете купчината достатъчно висока и достатъчно широка, така че Вашето куче да не може просто да я прескочи, а да му се наложи да направи големи усилия да се изкачи по нея. Тя трябва да бъде сериозно предизвикателство. Купчината трябва да е стабилна, така че да не се срине, когато то се опита да я изкачи.


2. Заведете кучето си от тази страна на коридора, където то да се чувства в капан. С други думи, ако от неговата страна има например само спалня, то ще почувства, че е на скучно място и ще иска да мине от другата страна на купчината…

3. Помощникът Ви трябва да държи кучето от страната, която сте избрали за него. Вие трябва да сте от другата страна и да викате кучето си като размахвате вкусното лакомство.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето веднага изкачи купчината и дойде при Вас...
Резултат 5

Ако дойде при Вас в рамките на 10-30 секунди...
Резултат 4

Ако дойде при Вас в рамките на 30-60 секунди...
Резултат 3

Ако направи няколко опита да се изкачи, но не успее в рамките на 60 секунди...
Резултат 2

Ако скимти или лае, но не прави големи усилия да изкачи купчината...
Резултат 1

Ако стои пасивно и не полага никакво усилие…
Резултат 0

ТЕСТ 19

Целта на този тест:

Да се провери колко наблюдателно и любопитно е Вашето куче. Забелязва ли то други кучета по телевизията? Мисли ли той, че те са истински?

Вие ще имате нужда от:

телевизионно предаване или видеокасета със запис, който включва сцени с кучета.

Направете теста:

1. Ако не сте късметлия и хванете сериала "Ласи" по телевизията, за да направите този тест ще Ви трябва,видеозапис, който да включва сцени с кучета. Ще намерите множество такива записи в раздела за деца в местната видеотека. Опитайте да намерите запис с множество средно големи кучета. Едно малко куче е трудно да се забележи на екрана. Филмът „Невероятното пътешествие” е добър избор.

2. Кучето Ви трябва да е седнало или легнало до Вас, докато гледате записа. Наблюдавайте дали ще забележи кучетата на екрана без да насочвате вниманието му към тях. Може би то ще им обърне внимание.

3. Ако в продължение на 5 – 10 минути не забележи кучетата на екрана, превъртете на сцена с действия и кучешки лай. Посочете му екрана или му завъртете главата към него. Не казвайте обаче"Виж кучетата.". Също така кучето не трябва да скочи от дивана и да се затича с лай към вратата – в този случай смятайте теста за провален.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако забележи кучетата на екрана и отиде към телевизора, подуши екрана и се върти около телевизора да види къде се крият тези кучета…
Резултат 3

Ако забележи кучетата на екрана и гледа към тях (може дори да лае към екрана)...
Резултат 2

Ако след като чуе лаене на кучета от телевизора, но не може да разбере, че този звук идва от екрана и се насочи към вратата и започне да лае…
Резултат 1

Ако въпреки Вашите усилия, то не забележи кучетата на екрана и не им отговори...
Резултат 0

ТЕСТ 20

Целта на този тест:

Да се провери колко наблюдателно е Вашето куче. Ще забележи ли то лъча светлина, който се движи на пода?

Вие ще имате нужда от:

фенерче;

затъмнена стая


Направете теста:

1. В тъмна стая , направете светлинна точка на пода и я движете наоколо. Светлинната точка играе ролята на плячка - местете я бавно по пода, след това я задръжте на едно място, след което изведнъж я преместете с няколко сантиметра, отново я спрете, внезапно я завъртете насам-натам, отново я задръжте на едно място, направете зигзагообразно движение и т.н.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето дойде до Вас да провери фенерчето...
Резултат 4. То подозира, че фенерчето е източника на светлината. Напредничаво мислене!

Ако всеки път, след като премествате светлинната точка, кучето Ви остава на мястото, което преди това сте били осветили...
Резултат 3. То се опитва да разбере дали светлинната точка е реална. Напредничаво мислене.

Ако постоянно гони светлинната точка ...
Резултат 2

Ако забелязва светлината точка, но не я следва ...
Резултат 1

Ако обръща малко внимание или пък съвсем не се интересува...
Резултат 0

ТЕСТ 21

Целта на този тест:

Да провери каква е паметта на Вашето куче и неговата инициативност. Дали си спомня, че едно лакомство съществува, дори когато вече не може да го види? Дали активно се опитва да намери скритото лакомство?

Вие ще имате нужда от:

eдно лакомство.


Направете теста:

1. Помощникът Ви трябва да държи кучето Ви. Клекнете на няколко крачки от него. Покажете му лакомството. Стиснете лакомството в юмрук и му дайте да го надуши за около 5 секунди, така че да му възбудите апетита.

2. Бавно преместете ръката си зад гърба си. След това поставете другата си ръка с отворена длан пред вас.

3. Кажете на помощника си да пусне кучето. Насърчете кучето да намери лакомството.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето отиде веднага зад гърба Ви и подуши скритата Ви ръка, в която стискате лакомството...
Резултат 5

Ако първо провери празната ви ръка пред вас, след това отиде зад вас и подуши ръката, в която стискате лакомството в рамките на 30 секунди...
Резултат 4

Ако отиде зад Вас, но не подуши ръката, в която стискате лакомството, а само се върти и души наоколо в рамките на 30 секунди...
Резултат 3

Ако стои пред Вас, лае и скимти...
Резултат 2. Той знае, че лакомството е във Вас и Ви казва, че го иска, но няма да тръгне да го търси.

Ако остане на място, гледа Ви съсредоточено и чака търпеливо...
Резултат 1. Той знае, че държите лакомството, но не проявява достатъчно инициатива да го поиска или да го потърси...

Ако иска да се гушне във Вас или да си играете с него, или се оглежда наоколо и се чуди какво да прави...
Резултат 0. Когато нещо е далеч от погледа, го забравяме бързо.

ТЕСТ 22

Целта на този тест:

Да провери степента на любопитство и вниманието на Вашето куче. Ще разследва ли то странен звук?

 

Вие ще имате нужда от:

Спящо куче

Молив


Направете теста:

1. Уловете момент, когато кучето Ви се е разположило комфортно и спокойно и спи, най-малко на десет крачки от Вас.

2. Без да гледате кучето си, просто го следете с края на окото си, започнете да почуквате бавно и ритмично с молив по бюрото в продължение на 30 секунди.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето дойде до Вас да види какъв е този шум...
Резултат 4

Ако повдигне глава и наостри уши, като слуша внимателно през цялото време, но не тръгне към Вас...
Резултат 3

Ако повдигне глава и наостри уши, но след това пак положи глава върху лапите си и повече не обърне внимание на шума...
Резултат 2

Ако покаже, че чува шума като отвори очи и наостри уши или помръдне с тяло, но не покаже реален интерес...
Резултат 1

Ако изобщо не реагира ...
Резултати 0 - и се уверете дали то все още диша!

ТЕСТ 23

Целта на този тест:

Да се провери реакцията на кучето Ви на човешките социални сигнали. Забелязва ли то изражението на лицето Ви и езика на тялото, когато се държите така, като че ли нещо подозрително е станало? Влиза ли то в унисон с Вашите емоции?


Вие ще имате нужда от:

Спокойно легнало куче
Отново Вашите актьорски умения.


Направете теста:

1.Уловете момент, когато кучето Ви е легнало спокойно.

2.Когато се случи кучето да Ви погледне, внезапно спрете това, което правите и се престорете, че сте чули подозрителен шум. Погледнете рязко към вратата или към прозореца. Бързо вървете да погледнете навън. Наведете главата си по начина, по който правите това, когато сте чули нещо и чакате да се повтори. Местете главата си и очите си с малки
движения в различни посоки, сякаш се опитвате да откриете източника на странния звук.

3.Докато се ослушвате за въображаемия шум, не гледайте към кучето си, просто го следете с ъгъла на окото си.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето бързо започва да лае и / или побегне към вратата или към прозореца ...
Резултат 3. То със сигурност е внимателно!

Ако повдигне глава и слуша с наострени уши, това което и Вие се опитвате да чуете, без обаче да сменя позицията си...
Резултат 2

Ако то си придава екстравагантен вид, но не се ослушва наистина внимателно или не подражава на действията Ви...
Резултат 1

Ако изобщо не реагира...
Резултат 0

ТЕСТ 24

Целта на този тест:

Да се провери умението на кучето Ви да решава проблеми. Какво прави то, когато е жадно и купата му с вода е празна?

Вие ще имате нужда от:

Купата за вода на кучето Ви (празна)Направете теста:

1. Излейте водата от купата на кучето Ви. Заведете го на дълга разходка, или си поиграйте дълго с него, за да се измори. Трябва наистина да ожаднее!

2. Наблюдавайте го, когато тръгне към купата си за вода. Какво
прави то, когато установи, че е празна?


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако той дойде при Вас и лае, скача върху Вас и Ви води към купата...
Резултат 3. То знае, че Вие сте източника на вода.

Ако той тръгне да търси друг източник на вода, като поилката за птички или локва в градината .
Резултат 3. То се оправя само.

Ако блъска с лапи купата, обръща я, бута я с нос, или я лае...
Резултат 2. Той е активен и се опитва да направи нещо, че водата да се появи

Ако той чака мълчаливо близо до купата си, надявайки се водата да се появи...
Резултат 1

Ако не направи нищо и си отиде настрани...
Резултат 0

ТЕСТ 25

Целта на този тест:

Да се провери инициативността на кучето Ви и умението му да решава проблеми. Може ли да Ви намери, когато се скриете? Ще успее ли да преодолее препятствия, за да стигне до Вас?


Вие ще имате нужда от:

маса, покрита с одеяла

помощник

Направете теста:

1. Докато кучето Ви е навън или е затворено в друга стая, покрийте една маса с одеяла, които да стигат до пода, по този начин се образува една „тъмна пещера” под масата. Маса за карти,поставена в центъра на една голяма стая е идеална. Масата, трябва да бъде достатъчно голяма, за да влезете под нея.

2. Повдигнете одеялата и влезте в пещерата. Седнете тихо в центъра й.

3. Вашият помощник трябва да въведе кучето Ви в стаята. Веднага след като влязат в стаята, помощникът Ви трябва да каже нещо, за да разберете, че са вътре. В този момент, извикайте кучето си по име и го насърчете да дойде при вас. Вашият помощник трябва да освободи кучето и да пусне хронометъра.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ТОЧКИ

Ако кучето Ви влезе под масата в рамките на 15 секунди...
Резултат 5

В рамките на 15-30 секунди...
Резултат 4

В рамките на 30-60 секунди...
Резултат 3

Ако той се върти като обезумяло около масата и се опитва да скъса одеялата, но не успее да го направи за 60 секунди ...
Резултат 2

Ако прави слаби опити да скъса одеялата...
Резултат 1

Ако не направи опит да се мушне под одеялата в рамките на 60 секунди или отиде настрани...
Резултат 0

Таблица за измерване на нивото на интелигентност

според общия брой точки от тестовете:

ОБЩО ТОЧКИ

ПРОЦЕНТ

РЕЙТИНГ

ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

106-111

96-100%

Гений

140+

95-105

86-95%

Високо ниво

125-140

84-94

76-85%

Над средното ниво

105-125

73-83

66-75%

Средно ниво

95-105

51-72

46-65%

Под средното ниво

70-95

33-50

30-45%

Недостатъчно

60-70

По-малко от 33

По-малко от 30%

Безмозъчно

По-малко от 60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник:Truffles.bg

Ключови думи:

куче, интелигентност, тестове

Сподели в:

Какво може да бъде токсично за Вашето куче?

Снежното куче

Как да осигурите добър живот на вашето кученце?

Добави коментар

Коментар 2 от ?

13:44ч
24.10.2013г.

И ние точно този тест правихме с Личко и пак 5!Но после като го повторихме за забавление беше с купа и не може да я събори, но с чашата стана от първия път!


Коментар 1 от BigBadWolf♥

18:07ч
01.08.2013г.

Ние направихме 2 тест и Дейвид има 5 резултат


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...