37143

5

10-те най-отровни паяка в света

Раздел: Паякообразни

Категория: Любопитно

   

  Паяците са разпространени на всички континенти с изключение на Антарктида, тъй като лесно се приспособяват към околната среда - срещат се дори в планини, високи 5000 м. Те са активни ловци и разчитат предимно на ухапвания си, за да парализират и убият плячката си, преди да я консумират. Запознайте се с 10-те най-отровни паяка на планетата:

  10. Жълто торбест паяк - (Yellow Sac Spider) - Този красив жълто торбест паяк е сред най-малко отровните паяци в списъка. На размери достига до около 10мм и се среща в Европа, Япония, Южна Африка, Индия, Австралия и САЩ. Отровата му е невротоксична и предизвиква кожни раздразнения и обриви, но това не е всичко-  обикновенно обривите прерастват в ранички, от които може да се развие метицилин резистентен Стафилококус ауреус (МРСА) инфекция, която е много опасна.

  9. Индийска орнаментна тарантула - (Poeciloheria regalis tarantula) - Тези паяци освен, че влизат в десятката на най-отровните паяци в света са и едни от най-агресивните в семейството на тарантулите. На размери тялото им достига 5-6 см, а краката 16-18 см. (мах 20 см). Те  демонстрират своите способности по замаскирването: изтягат предните и задните си крака в една линия и застават във вдлъбнатини на дърветата. Отровата им причинява силна болка, а в някои случаи и кома при хората.
  8. Китайски паяк - (Bird Spider) - Известен също с наименованието си "земeн тигър", този паяк е доста внушителен  със своите забележете 20 сантиметрови крака. Може да го срещнете в тропическите дъждовни гори на южен Китай и Виетнам, където си изгражда  дупки и живее в тях. При изследване е установено, че само при 0,70мг отрова на килограм половината от лабораторните мишки умират. Също така има и документиран случай на човек загинал от отровата му.
  7. Миши паяк - (Mouse Spider)- Този паяк  е широко  разпространен в  Австралия и по-точно в по-сухите области на крайбрежието и  по-рядко се срещат в тропическите гори. На размер достигат около 3 см. Мъжките и женските индивиди се различават видимо. Женската е изцяло черна, а мъжкият е с червени глава и челюсти, но за това пък и двата пола имат огромни зъби с които могат да хапят. Въпреки това има малко случаи на ухапани хора, тъй като те се укриват под земята. В повечето случаи този паяк оставя сухи ухапвания без да изпуска отровата си. Мишия паяк е способен да убие човек, ако няма навремена медицинска помощ.  6. Кафяв чилийски отшелник - (Brown Recluse Spider) - На размери достига 20-60 мм. Името на този паяк описва цвета и навиците му на живот. Той води затворен начин на живот дебне през нощта, когато повечето хора са в леглото. Търсят подслон в тъмни места, като в облекло или обувки. Кафявите отшелници могат да хапят до около 8 минути с всичките си 8 крака. Най-опасният симптом при ухапване е некроза – тъканта около ухапването умира – и има значителна опастност раната да се разшири до 20см и да гангреняса. Отровата му удря право в бъбреците и причинява тотален срив на организма. Едно проучване в Чили показва, че 3-4 процента от ухапванията завършват фатално. При лабораторните опити е изчислено, че леталната доза на отровата е 1,45мг на килограм.
   5. Червеногръб паяк - (Redback Spider)- Този паяк има  червена линия върху гърба си именно заради нея е  наречен с това име. Размерите на тялото му достигат едва 3-4 мм. Неговата родина е Австралия и е от едно семейство с черната вдовица, което ще рече, че не е по-малко отровен и срещата с него не е желателна. При ухапване в повечето случаи  симптомите  са кожна инфекция, подути лимфни възли, главоболие, треска и гадене. В редки случаи отровата предизвиква пристъпи, кома и спиране на дишането. За съжаление преди учените да изработят противоотрова има регистрирани 14 човека загинали от ухапванията му.  4. Черна вдовица - (Black Widow Spider) - Ето и един доста познат паяк. Наименованието “вдовица” идва от характерния за почти всички паяци и много други членестоноги “навик” на женската да изяжда партньора си след копулация. Представителите са черни на цвят с много характерно червено оцветяване отдолу на корема във формата на пясъчен часовник. Паяжината на черната вдовица е много здрава. Среща се основно в Америка. Разновидност на черната вдовица се среща и в България. Тук тя е сравнително малка - тялото достига най-често 15 mm при женските и 9 mm при мъжките. Ухапване от този паяк причинява синдром, при които се появяват тежки мускулни спазми, временна парализа, а понякога и смърт.Смъртоносната доза на отровата е само 0,002мг на килограм.  3. Сиднейски тунело-паяжен паяк - (Sydney funnel-web spider)- Тези паячета се срещат в Австралия на радиус от 100 км (62 мили)  до  Сидни и Нов Южен Уелс. Te  са средни  по размер, с дължината на тялото, вариращи от 2 см до 7 см. Имат  силно изразени големи зъби и за разлика от повечето отровни горе изброени паяци изтрелват максимално отрова като не пропускат да повторят това си действие. Отровата им  съдържа атракотоксин, който е изключително опасен за всички примати. Смъртоносната доза на отровата е 0,16 мг на килограм. Има регистриран случай на дете починало в следствие на охапване от този паяк. Смъртта е настипала само за 15 минути.  2. Шестоок пясъчен паяк - (Six Eyed Sand Spider) - Среща се в Африка и Южна Азия. Негов братовчед е Brown Recluse Spider, но отровата му е в  пъти по-силна от тази на далечния му роднина. За радост обитава места, където има малко контакт с хората и не е агресивен. На размери тялото му достига 8-15мм. Краката до 50 мм. Ухапване от него, довежда до локална некроза,  също може да доведе и до дисеминирана интравазална коагулация (DIC), което води до съсиреци както и кръвотечения и смърт. Все още няма противоотрова.
  1. Бразилски скитащ паяк - (Brazilian wandering spider) - Дължината на тялото варира от 17 до 48 мм, а краката му достигат до 13-15 см.
 През 2010 г. този осмокрак убиец влиза в Рекордите на Гинес като най-отровният паяк на света. Живее в Южна и Централна Америка.
Той е изключително агресивен и има силна отрова, която причинява проблеми с дишането, които водят до задушаване и смърт. Друг ефект от невротоксина е приапизъм, който може да трае цели дни и води до импотентност при мъжете. Има регистрирани случаи на хора, които умират дори след приемане на противоотрова.

 

Източник: www.animalcorner.co.uk, www.iskamdaznam.com


Ключови думи:

най-отровни паяци, жълто торбест паяк, индийска орнаментна тарантула, китайски паяк, миши паяк, кафяв чилийски отшелник, червеногръб паяк, черна вдовица, сиднейски тунело-паяжен паяк, шестоок пясъчен паяк, бразилски скитащ паяк

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

10-те Най птици

Добави коментар

Коментар 5 от Маги

11:20ч
26.02.2014г.

ъъъххх тръпки ме побиха като ги видях


Коментар 4 от Renard monster 🦊

10:13ч
22.07.2013г.

Червеногръб паяк съм виждала в градината дори с бяло петно на гърба


Коментар 3 от Ивелина

10:19ч
18.07.2013г.

олее много са страшни


Коментар 2 от Кр. Жекова

12:13ч
14.10.2011г.

da nai-dobre che mn. iznenadi ni gotvat!


Коментар 1 от Миглена Савова

17:16ч
16.08.2011г.

най-добре да не се срещам с тях!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...