11706

3

10-те животни с най-удивителните очи

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

  Зрението е най-важното сетиво както за хората, така и за много представители на животинския свят. Запознайте с 10-те животни, които имат най-невероятните очи на света:
 
  10. Дългопет


  Дългопетът е малък, нощен примат, разпространен в тропическите гори на Югоизточна Азия. Храни се предимно с гущери, насекоми и дори птици. Първото, което забелязвате, щом го видите, са очите му – всъщност той е бозайникът с най-големи очи в сравнение с размерите на тялото. Всяко едно тях, тежи повече от мозъка му. Ако очите на хората са пропорционално големи, колкото неговите, то те би трябвало да са големи като грейпфрути.
 

 
  9. Хамелион

  Хамелионите са известни със способността си да си сменят цвета, за да се слеят със средата или да изразят настроението си. Тези влечуги имат доста необикновени очи – клепачите им са слепнати и покриват почти цялата очна ябълка, с изключение на малка дупка за зениците и могат да ги мърдат в различни посоки. Зрението им е много остро и могат да виждат ултравиолетова светлина.
 

 
  8. Водно конче

  Водното конче, може би най-бързото насекомо в света – лети с 30 км/ч, има едни от най-невероятните очи сред представителите на фауната. Те са толкова големи, че покриват почти цялата му глава и създават илюзията, че носи каска. Изградени са от 30 000 фоторецепторни конусовидни отделни части, с формата на шестоъгълник.
 

 
 
  7. Листоопашат гекон

  Листоопашатият гекон изглежда много стряскащо, заради своите очи. Зениците му са вертикални и имат серии от малки дупчици, които се разширяват през нощта и подобряват зрението му. Ако котките и акулите имат от 6 до 10 пъти по-добро зрение в сравнение с хората, то листоопашатия гекон вижда 350 пъти по-добре от хората.
 

 
 
  6. Колосална сепия

  Колосалната сепия не трябва да се бърка с гигантската сепия. Разликата между двете е един метър в полза на колосалната сепия. Тя е най-голямото безгръбначно на света – дължината ѝ достига 20 м. Освен огромно тяло, тази сепия им и огромни очи – в диаметър едното достига 30 см. Те са ѝ много полезни, тъй като ѝ позволяват да ловува на дълбочина от 2000 м.
 

 
 
  5. Четириока риба

  Разпространена в сладководните басейни и слабосолените води в Северна и Южна Америка, тази чудата четириока риба има всъщност две очи. Всяко едно от тях е разделено на две части от тънка мембрана, като всяка част си има своя зеница. Това позволява на тези индивиди да виждат перфектно едновремено под и над водата.
 

 
 
  4.Телеопсис далмани (Teleopsis dalmanni)

  Телеопсис далмани (Teleopsis dalmanni) е малка муха, разпространена Югоизточна Азия и Африка. Има много характерни очи, от които произлиза и името на английски – stalk eyed fly (в превод stalk означава стъбло на растение). Фасетните ѝ очи са разположени на издължени като стъбла два израстъка, започващи от главата. По време на размножителния период често мъжките застават един срещу друг, за да измерят дължината на своите израстъци с очи.
 

 
 
3.   Долихоптерикс лонгипес (Dolichopteryx longipes)

  Долихоптерикс лонгипес (Dolichopteryx longipes) е странна риба, открита преди 120 години, но неизучавана до скоро. Тя има един чифт обикновени очи, които гледат нагоре и създават образ, благодарение на лещи и още два допълнителни странични израстъка към очите, които гледат на надолу и създават образ чрез система от огледала. Тези огледала са изградени от кристалчета гуанин и позволяват на животното да открива проблясъци от други риби на голяма дълбочина. За сега това е единственият представител на гръбначните животни, който използва такива зрителни приспособления.
 

 
 
  2. Дейнопидае (Deinopidae)

  Дейнопидае (Deinopidae) е неотровен паяк, разпространен на Черния континент. Паяците са известни с факта, че имат много очи – 2, 4, 6, дори и 8. Разглежданият вид има 6 броя, но изглежда че има всъщност само два, тъй като средната двойка очи са доста големи. Той има изключително добре развито нощно зрение, дължащо се на специален слой светлочувствителни клетки. Учените са на мнение, че паяците Дейнопидае имат много по-остро нощно зрение от котките, акулите и дори совите.
 

 
  1. Скарида богомолка

  Скаридата богомолка има фасетни очи, подобно на водното конче, за което стана въпрос по-горе. Съставните части на нейното фасетно око са по-малко(10 000 на всяко око) в сравнение с тези на водното конче, но всеки ред от тях има отделна функция – на пример за откриване на светлина и за разпознаването на цветовете служат два отделни реда. Предствителите на вида имат много по-добро цветно зрение отколкото хората – имат 12 вида цветни рецептори, докато ние имаме само 3. Те могат да виждат ултравиолетова и инфрачервена светлина, което я прави предствителя на животинското царство с най-усършенстваното зрение.
 

 
Източник: www.listverse.com

Ключови думи:

10-те животни с най-удивителни очи, скарида богомолка, дейнопидае, deinopidae, долихоптерикс лонгипес, dolichopteryx longipes, телеопсис далмани, teleopsis dalmanni, четириока риба, колосална сепия, листоопашат гекон, водно конче, хамелион, дългопет

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

10-те Най птици

Добави коментар

Коментар 3 от Debby

03:17ч
26.06.2013г.

Хамелионът е уникален.


Коментар 2 от sibel0136

19:21ч
08.02.2013г.

номер 7 най-ме кефи


Коментар 1 от Кр. Жекова

13:03ч
08.08.2011г.

listoopashatiq gekon nai-mi haresva


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...