586

0

Броят делфините с кораб и самолет

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

     С украински кораб и самолет с италиански пилот ще бъде проведена научно-изследователска експедиция за преброяване на делфините по българското, румънското и украинското крайбрежие.

    На последното си заседание в сряда служебният кабинет прие решение за пребиваването на украинския изследователски кораб ТORI в нашите екваториални води през юли.

 

    Очаква се акцията по преброяването на защитените бозайници да продължи 18 дни, обясни гл.ас.д-р Виолин Райков, който е морски еколог от Института по океанология към БАН във Варна.

 

    По думите му това е първото подобно изследване от близо 40 години насам. Извършва се по мегапроект, иницииран от Европейския съюз на стойност 400 хил. евро.

 

   На борда на кораба под украински флаг ще има пъстър екипаж - по двама експерти от България и Румъния, четирима от Украйна и един от Италия.

Италиански пилот ще управлява и специалния самолет за наблюдение от въздуха, който освен с прозрачни илюминатори, ще има и стъклен под, за да се обхване по-мащабна водна територия.

 

    Според Райков българските рибари не убиват целенасочено делфините. Той уточни, че морските бозайници нанасят щети на основния поминък по крайбрежието, тъй като късат даляните и ги оставят без всякаква плячка.

 

   Често делфините намират смъртта си, като се заплитат в мрежи за калкан.

 

   Тази година обаче не е намерена нито една жертва в рибарските мрежи по нашето Черноморие, категоричен беше експертът. Сред причините делфините да умират е още бактериалната пневмония. Те често страдат и от морбили, казаха още ветеринари.

 

 

 

Източник: novinar.bg

 

Ключови думи:

делфини, преброяване

Сподели в:

Делфините

Пътуване с домашен любимец в самолет

Варненският делфинариум предлага плуване с делфините

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 1431

  Гласове: 111

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 3

  Лакомства: 37

  Гласове: 18

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...