14491

8

Топ 10 необикновено изглеждащи породи котки

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   

  Едни от най-популярните домашни любимци са котките. Благодарение на генетични мутации и специално проведени селекционни програми са се обособили различните породи котки. Вижте, кои са 10 необикновено изглеждащи породи котки:

  10. Девон рекс

  Историята на породата започва през 60-те година на миналия век. Котарак с къдрава козина бил кръстосан с женска, която била с права козина. След проведени изследвания, се остановило, че генът, който определя къдравата козина при девон рекса не е същия както този при корниш рекса и герман рекса.
  Девон рексът е има стройно и мускулесто тяло, със средни размери, покрито с характерна мека, къдрава козина. Ушите и очите на представителите са големи. Те са приятелски настроени, игриви и обичат да стоят на рамото на стопанина си като папагал. Много са любвеобилни, но имат нужда и от много любов и внимание. Трябва да се отглеждат в къщи само, тъй като нямат предпазващ горен слой козина.
 
  9. Шотландска клепоуха котка

  Както подсказва името ѝ, родината на шотландската клепоуха котка е Шотландия. Породата се е обособила в резултат на естествена мутация. През 1961 г. в котилото на фермерската котка Сузи, която приличала на сова, се раждат котенца с клепнали уши. Съседът на фермерското семейство, осиновява едното коте и започва програма за развъждане на тези котки.
  Малките котенца се раждат с прави уши, но след 21 дена те започват да клепват. В представителите на породата всичко е закръглено – тялото, главата лапите. Те имат много мил характер и се адаптират бързо към нова обстановка. Не са много активни и препочитат да спят в скута Ви, отколкото да преследват Вас или въображаеми врагове.  8. Японски бобтейл

  В страната на изгряващото слънце, японският бобтейл е символ на късмет и щастие. Характерна черта на представителите на породата е усуканата опашка. Тя е дълга 12-13 см, но тъй като е усукана изглежда, че е дълга не повече от 2 см. Легенда разказва как японския бобтейл получава тази опашка. Той бил обикновена котка. Веднъж застанал много близо до огъня, за да се стопли. В резултат на това опашката му се подпалила и започнал да бяга из целия град като опожарил много къщи. Наказанието на императора било отрязване на опашките на всички котки.
  Японският бобтейл е интелигентна котка, която лесно се поддава на обучение. Това е една от малкото породи котки, които обичат водата. Представителите се отличават с много добро здравословно състояние.

 

  7. Кхао манее

  Родината на кхао манее е Тайланд. Там представителите на породата са били отглеждани само от членове на кралското семейство. Окраската на козината е в чисто бяло и откъдето идва и името на породата – „бял скъпоценен камък“ в превод от тайландски. Очите на кхао манее могат да бъдат сини, като се срещат и представители с различен цвят на двете очи – едното синьо, а другото амбър или зелено.
  Кхао манее е интелигентна, игрива, приятелски настроена и гласовита на моменти котка, която има нужда от внимание.


 
 6. Савана

  Екзотичното излъчване на савана е резултат от кръстованенето на домашна котка (египетски мау, ориенталска късокосместа котка, оцикет) с африканска дива котка, в средата на 80-те години на миналия век. Представителите на породата имат характерна окраска на петна, която напомня много леопардовата. Те са сравнително големи котки – теглото им може да достигне 12,5 кг. Определяни са като много активни и интелигентни котки. Обичат да следват стопанина си навсякъде като кучета. Освен това обичат да скачат и водата. Много вероятно е да скочат с Вас по душа.  5. Хайлендър

  Хайлендърът е сравнително нова и рядко срещана порода котки. Получена в резултат на кръстосването на диви котки хибриди – джънгъл кърл и дезърт ликс, с други кърл породи. Отличителната черта на представителите на породата са извитите назад уши. Малките котета се раждат с прави уши, но до няколко дни придобиват характерната „кърл“ форма. Хайлендърът е интелигентна, игрива, приятелски настроена и любопитна котка, която се привързва много към своите стопани.


 
  4. Мънчкин

  Характерната черта на мънчкина са късите крака. Породата се е обособила в резултат на естествена мутация в края на минали я век. Въпреки късите си крайници, представителите на породата са много подвижни – могат да скачат на ниски мебели. Те са много игриви и социални и имат нужда от вниманието на своите стопани.  3. Пикси боб

  Пикси боб много прилича на външен на бобтейлите, но проведените ДНК-тестове показват, че нямат роднинска връзка. Представителите на породата имат масивно тяло, с големи крайници и къса опашка. Това е единствената полидактилна порода котки, призната от TICA. Те се привързват много към своите господари и са изключително търпеливи с децата, но не харесват компанията на други котки. Ако не им се обръща достатъчно внимание се депресират, тъй като са много социални.  2. Минскин
 
  Историята на минскина започва през 1998 г. Тогава селекционерът Пол Маскорли кръстосва мънчкин със сфинкс. Резултатът е котка с малки размери и рядка, кашмирено мека козина. Представителите на породата са много социални и игриви. Отличават се и с много добро здраве.  1. Сфинкс

  Родината на сфинкса е Канада. Там, в резултат на естесвтена мутация в котилото на домашна котка се ражда безкосместо коте. Липсата на козина е и отличителната черта на представителите на породата. Противно на външния си вид, те са приятелски настроени котки, които се привързват много към своите стопани. Това е една от най-интелигентните котки. Днес тя е рядко срещана, тъй като трудно се размножава.


 
Източник:
www.listverse.com


Ключови думи:

необикновено изглеждащи котки, топ 10, девон рекс, шотландска клепоуха, японски бобтейл, кхао манее, савана, хайлендър, мънчкин, пикси боб, минскин, сфинкс

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Подходящи породи кучета за деца

Развъждане на котки – въпроси и отговори

Добави коментар

Коментар 8 от Athena

19:49ч
28.04.2014г.

Забравихте за котката върколак ликой тя е най-странно изглеждащата


Коментар 7 от sibel0136

18:29ч
06.02.2013г.

якоооо


Коментар 6 от Renard monster 🦊

09:52ч
13.01.2013г.

хей бамбиното е свинкс с къси крачета и те са сладички


Коментар 5 от Кр. Жекова

10:08ч
20.01.2012г.

Всички са мн. красиви


Коментар 4 от Миглена Савова

00:20ч
20.01.2012г.

Истински котки!


Коментар 3 от humming bird

20:32ч
19.01.2012г.

Тези котки имат необичаен външен вид, но те не са по-малко красиви-те са уникални, различни,интелигентни-типични котки.


Коментар 2 от Димитър Савов

18:36ч
09.08.2011г.

Свинкса е много як. Пипал съм го, усещането е все едно пипаш кадифе


Коментар 1 от Мая

20:39ч
20.07.2011г.

тези котки са доста страни но пък девон рексът е толкова сладичък, а късите крака не правят мънчкина по-малко сладък. според мен хайлендъра има много изразителни очи а кхао манее и много красива и изразителна котка. Минскина и сфинксът не ми харесват много заради козината но сигурна са отлични любимци. Пикси боба ми направи впечатление заради пухкавата си козина, а пък саваната има прекрасен характер като за котка. Шотландската клепоуха котка също е много красива. Очите и са прекрасни а клепналите уши ги допълват прекрасно и намекват за неяния характер. Японския бобтейл пък ми изглежда много грациозен и подвижен. Макар и с къса опашка той е чудесен. Като цяло всички котки ми харесват.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...