1942

0

Как да си изберем зайче?Как да се грижим за него?Какви болести е възможно да има зайчето?

Раздел: Гризачи

Категория: Любопитно

   

В тази статия ще разберете малко за зайците,какво ви очаква и какво може да се случи след като си ги купите и занесете вкъщи.

Как да си изберем зайче?

Много хора си избират зайчета,по това как изглеждат, дали са с хубава глава,уши и т.н.Но това не е критерият,по който се избират зайчетата.Ето например,аз избрах Зоро,защото той първи дойде и ме подуши.Така разбрах,че това е моето животинче.Други пък се доверяват на инстинкта си-избират зайчето,в което се влюбят от пръв поглед.Но това не е единственото,в магазините обикновено лъжат.Така,че най-добре си купете зайче от развъдник.

Среда на живот и хора неподходящи да имат зайци

Заекът е тревопасно животно,храни се с трева и сушените зрънца,които се продават по магазините.Той не заема много място и е подходящ за апартамент.Обича на сянка и на по-хладно.Никога не дръжте зайчето си на топло или слънчево място.
Заекът е подходящ за малките деца.Той е забавен и ще доставя удоволствие на малките в игрите.
Зайчето не е подходящо за хора с алергии.Той се скубе и мъхчетата,които се намират под козината се разпиляват навсякъде.Това причинява алергията.

Грижи за зайчето

Зайчето не се нуждае от много грижи  като изключим това,че трябва да му сменяте талашa, да му режете ноктите и да го решите. Ноктите чу трябва да се подрязват поне веднъж месечно. Талашa се сменя през 2 дни, а за решенето -трябва да го правите веднъж седмично. Ако тези неща не се правят, зайчето ви ще бъде в ужасен вид.

Болести при зайците

Зайците не са толкова болнави,но има и опасни болести при тях.
1.Туберкулоза
При зайците туберкулозата се причинява от микобактериум туберкулозис - от човешкия или птичия тип. Тази бактерия е устойчива на външни влияния и на доста от видовете дезинфекционни разтвори.

2.Инфекциозен стоматит при зайците
При болестта инфекциозен стоматит при зайците се наблюдават като първи признаци възпаление на лигавицата на устата и езика. Боледуват малките зайчета на 2-3-месечна възраст.

3.Колибактериоза по зайците
Колибактериозата се среща предимно при някои породи зайци - Чинчила и предимно при по-младите. Колибактериозата се причинява от различни отродия на Ешерихия Коли.

4.Стафилококоза по зайците
Стафилококозата протича с образуване на различни абсцеси с различна големина по кожата, в млечните жлези, ставите и др. части. Причинители са Staphillococus Pyogenes и Staphillococus Albus.

5.Хеморагична болест по зайците
Хеморагична болест по зайците се причинява от вирус, който е много устойчив във външната среда. Човекът и другите видове животни не боледуват от хеморагична болест.
 

Ключови думи:

зайчета, какво, грижа, болести

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Болести при хамстерите

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...