2174

0

Псевдобременност при женски кучета

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   

Псевдобременност при женски кучета
Псевдобременността или лъжливата бременност е често срещано състояние при незаплодени женски кучета. Много учени твърдят, че това е патологично състояние, докато други считат че е полу-психологическо разстройство, свързано със сексуалния цикъл при кучетата. Има и теории, според които това състояние произлиза от прародителите на кучетата /напр. вълците/, при които женски, които не могат да се заплождат са в състояние да отглеждат потомството на другите.

ХОРМОНАЛНА ОСНОВА

Има много теории относно хормоналната основа на това състояние. Според тях псевдо-бременност се появява при високи нива на хормона пролактин или при повишена чувствителност на организма към пролактина, индуцирано от по-бързо от нормалното намаляване на прогестерона през лутеалната фаза. Пролактинът е отговорен за подготовката на млечната жлеза за лактация, а също и за задържане на жълтото тяло, което пази бременността. С влиянието, което има върху ЦНС, той е отговорен и за формирането на майчинско поведение, което включва подготовка за раждането и грижа за малките. В резултат на негативния отговор на гонадотропния хормон, пролактина подтиска зреенето на фоликули в яйчниците и това може да доведе до продължително отсъствие на еструс.

ДИАГНОСТИКА

Клиничните признаци започват около 1-2 (3) месеца след разгонване и много приличат на тези при истинска бременност. Може да се наблюдават подуване и болезненост на млечните жлези, лактация, нарастване на корема и разстроен апетит-намален или увеличен. Най-типични са промените в поведението-сънливост или хиперактивност, агресивност. Животното си прави гнездо и започва прекалено да се грижи за играчки или други предмети, които третира като бебета. Всъщност колкото нивата на пролактин в кръвта са по-високи, толкова по-силно изразени са всички тези признаци. Усложненията от това могат да бъдат мастит, ендометрит или хиперплазия на ендометриума и увреждане на репродуктивните функции на животното. Всяка хипертрофия, хиперплазия и/или възпаление на млечните жлези може да бъде предпоставка за преканцерогенен статус.

ЛЕЧЕНИЕ

Половите хормони като естрогени, прогестагени и андрогени са традиционно широко използвани в миналото. Естрогените могат да предизвикат симптоми на проеструс или еструс, пиометра, овариални цисти, а също и анемия и други хематологични нарушения. Андрогените като тестостерона могат да подтиснат лактацията, но да причинят също така задържане на течности в организма, увеличена слъзна секреция и развитие на подчертано мъжки белези. Използването на прогестагени също може да доведе до овариални цисти и пиометра, диабет, нодули на млечните жлези, което обикновено доказано се свързва с прилаганото лечение. В резултат на това, че ефекта от прилагането на половите стероиди не е задоволителен и страничните им ефекти са повече от колкото желаното действие, днес те не се използват. В помощ на лекарите и страдащите животни са нови препарати, с минимално странично действие и лесни за употреба.

-По материали на CEVA ANIMAL HEALTH BULGARIA®-

Ключови думи:

Псевдобременност при женски кучета

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при аквариумните рибки

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...