3025

2

Дирофилария

Раздел: Кучета

Категория: Здраве

   

Дирофилария (червеи в сърцето) ...Дирофилариозата е най-животозастрашаващото паразитно заболяване при кучетата. Възрастните форми на паразитите живеят в дясното предсърдие и белодробната артерия на кучетата, а по-радко и на котките, което води до сърдечна недостатъчност и евентуално смърт. В нашата страна все по често се откриват възрастни животни, носещи този паразит в себе си. Особено голямо е разпространението му в Южна България, където вероятно вече няма ветеринарен лекар, който да не регистрира по няколко случая годишно. Най-застрашени от заразяване са представителите на едрите късокосмести породи. Изложени на висок риск са животните, живеещи на открито и в близост до водоеми. Статистически по-често боледуват мъжките животни. На практика обаче няма куче, което да не може да бъде заразено.Предаване и жизнен цикъл

Дирофилариозата е широко разпространено паразитно заболяване, което се пренася от комари. Те са междинен гостоприемник на паразита и пренасят единствено ларвната му форма. Ларвите преминават в крайния гостоприемник (кучета, котки, порчета и др. бозайници) единствено при ухапване от заразен комар. Попаднали в кучешкия организъм тези ларви мигрират в продължение на около 100 дни, докато достигнат крайната си цел (белодробната артерия). Там се развиват в продължение на повече от 6 месеца до възрастни мъжки и женски форми (макрофиларии). Мъжкият полово зрял дирофиларий е дълъг около 4-6 см., а женският може да достигне до 25-28 см. В кучешкото сърце те могат да преживеят в продължение на 5-7 години като през цялото време произвеждат ларви (микрофиларии), които могат да оцелеят в кръвта на гостоприемника в продължение на около 2 години. Когато комар ухапе заразено куче, заедно с кръвта той поема от тези ларви и може да ги предаде на друго куче. По този начин се затваря жизнения цикъл на паразита. Някои автори считат, че ларви на дирофилария могат да се предават и чрез бълхи.
Симптомите


С течение на времето присъствието на макрофиларии в сърцето и белодробните артерии води до възпаление и удебеляване на стените на кръвоносните съдове. Това от своя страна става причина за повишаване на кръвното налягане. Увеличава се и усилието, което упражнява сърцето за да изпомпва кръв през тези кръвоносни съдове. В резултат на това, кучето може да развие сърдечна недостатъчност, което от своя страна може да причини смърт. Клиничните симптоми обикновено се появяват само когато болестта е достигнала много тежка фаза. Първите признаци включват спорадична кашлица, отпадналост и загуба на тегло. С течение на времето кашлицата става хронична и е придружена от трудно дишане, особено по време и след физическо натоварване. Наблюдава се и лека анемия. В напредналите случаи може да се стигне до колапс дори и при най-малкото физическо натоварване. Повечето кучета развиват застойна сърдечна недостатъчност. Дирофилариозата е състояние, при което могат да бъдат увредени трайно и други важни органи - бял дроб, черен дроб, бъбреци. Заболяването обикновено започва безсимптомно или с едва забележими признаци на хронична инфекция и физиологични промени. Често се наблюдават подобни на астма симптоми. Кучета, които имат малко на брой възрастни червеи в сърцата си, и които не се подлагат на физическо натоварване може да не проявяват признаци на заболяване. Появата и тежестта на симптоми при кучето е преди всичко отражение на броя на възрастни дирофиларии и давността на инфекция. От голямо значение е и нивото на физическа активност на кучето. От острите симптоми с най-голямо значение са: колапс, диспнея, конвулсиите, диария или повръщане, тахикардия и синкоп, а от хроничните: кашлица, летаргия, анорексия, често повръщане, загуба на тегло, лесна уморяемост.


Диагноза


Поставянето на точна диагноза на кучешката дирофилариоза зависи от точното проследяване на историята на пациента, проявата на различни клинични симптоми, както и използването на няколко диагностични процедури: рентгенография, ултразвуково изследване, ЕКГ, серологично изследване и микроскопски тест за наличие на микрофиларии в кръвта. Във ветеринарната практика все по-често намират приложение експресните антиген тестове, които дават значителна точност на изследването при относително ниска себестойност. Успоредно с поставянето на диагнозата се цели и установяване на пораженията върху сърдечния мускул, прилежащите съдове и техните функции.Лечение


Като цяло повечето кучета, заразени с дирофилариоза могат, макар и трудно да бъдат лекувани успешно. За съжаление в нашата страна няма регистриран препарат за лечение на това заболяване. Поради тази причина се налага необходимите медикаменти да се осигуряват от чужбина. Това обаче е свързано с допълнителни разходи, които оскъпяват процеса. Целта на лечението е да убие всички възрастни индивиди и техните ларви. Важно е това да се постигне с минимум вредни ефекти от използваните лекарства и минимална степен на усложнения, причинени от умиращите дирофиларии (белодробен тромбоемболизъм). Заразени кучета, които нямат проявени симптоми или имат леки признаци на заболяването се лекуват със сравнително висок процент на успеваемост в лечението. При тях прогнозата е сравнително благоприятна.

На снимката по-долу ще видите Лабрадора Ларго с неговата щастлива собственичка. Той е един от нашите пациенти, лекуван от заболяването през лятото на 2011 год. и вече напълно възстановен.

Пациенти, с данни за по-напреднало заболяване, също може успешно да се лекуват, но вероятността за усложнения и смърт са значително по-големи. Животни, при които има наличие на голям брой възрастни индивиди и са със значително запушване на пулмоналните артерии освен медикаментозна терапия изискват задължително и хирургическа намеса за механично изваждане на дирофилариите. Наличието на други животозастрашаващи и хронични болести могат да попречат на лечението при даден пациент. Вашият ветеринарен лекар ще избере най-подходящата терапия в съответствие с тежестта на заболяването и общото състояние на животното.Профилактика


За разлика от лечението, профилактиката на дирофилариозата е сигурна, лесна и ефективна. Преди стартиране на профилактиката кучетата трябва да бъдат тествани за наличие на дирофилариоза. Оптимален вариант е това да се прави веднъж годишно. Профилактичните препарати е препоръчително да се прилагат ежемесечно през месеците на активност на комарите. Обикновено използваните медикаменти са ефективни и срещу други вътрешни паразити по кучетата (кръгли червей) като по този начин се гарантира по-пълна защита за вашия домашен любимец. Профилактичните методи са изключително ефективни. Когато медикаментите се прилагат правилно и по график дирофилариозата може напълно да бъде предотвратена. Немаловажен е фактът, че профилактиката на това заболяване е със значително по-ниска стойност от лечението и не крие почти никаква опасност за вашия домашен любимец. За повече информация можете да се обърнете към вашия ветеринарен лекар.


Източник:Ветеринарен център Сити вет

http://www.cityvet.bg/books/Dirofilaria.htmlКлючови думи:

Дирофилария-червеи в сърцето...

Сподели в:

Добави коментар

Коментар 2 от sabina

14:22ч
09.05.2013г.

Никое куче не е застраховано...аз самата разбрах скоро за тази ужасна болест и се конскултирах с нашият ветеринар и другата седмица ще направим кръвни изследвания и аако всичко е ок ще поставим ваксина.Съветвам всички собственици да не рискуват живота на кученцата си а да се застраховат.


Коментар 1 от nan_nane

13:20ч
09.05.2013г.

Ужас!!!!!!
Дано Ягодка да не го хване!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...