9584

7

Ухапа ме змия - какво да правя

Раздел: Влечуги

Категория: Здраве

   

  Всеизвестен факт е, че с  настъпването на пролетта животните, които са спали през зимата се пробуждат и са готови за нов живот. Те тръгват на лов наслаждавайки си на първите лъчи. Змията, също излиза от своята дупка  и тръгва на разхода да си търси препитание.  Как да избегнем срещата си с нея?

  Aко си в участък, където може да се очаква среща със змия, ходи по изчистени и павирани пътища, така че да виждаш къде стъпваш. Използвай факел или фенер вечер. Носи затворени обувки, най-добре ботуши, дълги панталони и ръкавици до лактите, ако ходиш в планината или пресичаш тревисти райони.

  Какво трябва да правим ако срещнем змия?
 
  Първото и най-важното - без паника! То е и най-трудното. Но ако знаеш психологията на змиите: няма страшно! Трябва да запазиш спокойствие и да не се движиш. Така ще ѝ дадеш шанс да избяга. Ако я видиш да се препича на някой камък, трябва бавно, без резки движения да продължиш нататък. Змията нищо няма да ти направи. Просто не трябва да я закачаш. Не забравяй, че я е страх от теб повече, отколкото теб от нея.

  Какво трябва да правим ако ни ухапе змия?

  1. Симптоми
  При здрави хора, ухапването на змиите в България предизвиква предимно тъканна реакция - болка на мястото на ухапването, бързо прогресиращ оток и инфекция на ухапаното място след известно време. Допълнителни симптоми са промяна на цвета на кожата на по-голяма площ около мястото на ухапването рядко, при алергични хора е възможно да има и обща реакция след ухапването (повръщане, гадене, до краткотраен припадък).

  2. Първа помощ
  Раната се измива със студена вода и сапун за дезинфекция. Никога не се бинтова около става, пръст, шията, главата или торса. Превръзката не трябва да е много стегната, тъй като нейната роля е да забави разпространението на отровата, но не и да спре дълбоката циркулация на кръвта в крайника. Правилно направената превръзка позволява под нея да се промушат два пръста. Обезопасен по този начин, крайникът може да остане не повече от 2 часа. Добре е да се пият горещи течности. Пострадалия трябва да се транспортира до лечебно заведение легнал при леко обездвижване на засегнатия крайник.
 
  3. Лечение в болница
Обикновено, при правилна първа помощ, в болничното заведение се прилага антибиотикотерапия, ТАП, венозни вливания и по изключение - серум.
 
  4. След  ухапване от змия се минава на специална диета - без месо и алкохол, като лечението задължително се провежда в болницата.
 
  5. Какво не трябва да се прави - не се поставя турникет и не се пристяга тъканта над мястото на ухапването - би предизвикало тъканна реакция с оток. Не се разрязва тъканта с режещи инструменти и не се изсмуква раната и не се поставя противозмийски серум, освен при специални случаи и само в болнично заведение

  Каква змия те е ухапала?
 
  Можеш да разбереш по белезите, които е оставила змията. При ухапване от пепелянка остават две дупчици. При ухапване от смок се образуват две успоредни полу-дъги от малки и разположени на гъсто дупчици.

  Ако открием змия в дома си?
 
  Най-добре се обади на Регионалната инспекция по околна среда и водите и ги сръчкай. те са тези, които трябва да се погрижат. Имай едно наум, че повечето влечуги са защитени по Закона за биологичното разнообразие и убиването им се наказва с парична глоба. Размерът и за физически лица е до 5 000 лева, а за юридически и еднолични търговци до 10 000 лева.


Инфо:
www.jenite.net
www.nauka.bg
www.novinar.bg


Ключови думи:

змия, ухапване, първа помощ,

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

Какво е опасно за здравето на Вашата птица?

Какво чува котката?

Добави коментар

Коментар 7 от Кр. Жекова

17:05ч
11.07.2014г.

От адреналина, навярно първоначално няма болка, но ще се забележат две точици от зъбки,а може би и кръв при силно ухапване. И да на заглавната снимка е пепелянка.


Коментар 6 от Nidalee

16:55ч
11.07.2014г.

На главната снимка , май е пепелянка, тя има типично шипче на муцуната .


Коментар 5 от Nidalee

16:54ч
11.07.2014г.

Болезнено е , но когато адреналинът ти е висок,
и много сериозни рани не се усещат , както и счупвания .


Коментар 4 от Кр. Жекова

16:51ч
11.07.2014г.

Предполагам, че би ни заболяло.
Но нека не се случва!


Коментар 3 от Renard monster 🦊

13:03ч
09.07.2014г.

Усойницата е с по- широка глава,а и този вид змия се среща рядко,добре че е така.


Коментар 2 от Dog lover💞

20:24ч
19.06.2014г.

Усойницaтa също е отровнa! Как да разберем ако ни е охaпaлa?


Коментар 1 от Petar

12:39ч
02.06.2011г.

)


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...