4153

5

6-те животни с човешки професии

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

  Освен хората, животните също имат свое призвание. Вижте 6-те животни, които практикуват успешно човешки професии в техния свят:
 
  1. Козметичката - Риба зеленушка
  Много видове риби, живеещи в коралови рифове, трябва да са благодарни на зеленушката. Тази малка рибка, достигаща 7 см на дължина, работи неуморно по цял ден, за да ги отърве от нежеланите паразити и мъртвите люспи. Тя до такава степен се вживява в професията си, че почиства перките, опашките и дори устите на своите „клиенти“. Това тя не прави безкористно! Истината е, че мървите люспи и паразитите са любимата храна на зеленушката! По този начин, всички са доволни – и „клиентите“ и „козметичката“!

   2. Интериорнният дизайнер - Беседковата птица
  За да привлече женската, мъжкият полага много услия. Той строи беседка – будоар и декорира района около него с черупки от охлюви, цветя, пера, гъби и др. Украсата е съобразена с цвета на женската. Когато будоарът е готов, мъжкия кани женската там и танцува пред нея, хванал предмет от декорацията. За да спечели сърцето на женската, той трябва да бъде и оригинален, тъй като тя оценява уникалността на предметите в будоара.


  
  3. Фермерът – Земният червей 

  Земният червей „преорава“ почвата, прококавайки тунели в нея, благодарение на силно развитата си мускулатура в предната част на тялото си. По този начин се повишават влагата, проветряването и плодородието на почвената покривка. Освен това земните червеи обогатяват почвата с органични вещества, като замъкват пресни растителни остатъци, които гният там и образуват хумус.

 


  
  4. Строителите - Бобрите
  Бобрите са известни майстори строители. Те обитават бреговете на бавнотечащи реки и езера. Ако бреговете на водоема са стръмни, те проковат сложни дупки с отвори под водата, където живеят. Ако водният басейн има непостоянно равнище на водата, те изграждат бентове като прегризват със зъби големи дървета и изграждат конични жилища от клони, камъни и кал, чиито входове са под водата. Понякога бобрите предават на децата си жилището като наследство.

 


  
  5. Работници във фабриката - Мравките

  Ако сте имали ферма от мравки, добре знаете, че всяка длъжност там е строго определена, като във фабрика. Мъжкият и царицата мравка се грижат за възпрозивеждането на вида. Царицата майка е единствена мравка, която ражда във фермата. Останалите мравки са работнички. Те се грижат за ларвите и чистотата, намират храна, копаят нови тунели и др. 
  


  6 .Касапинът - Африканското диво куче
  Африканското диво куче както подсказва името му е разпространено в африканската савана. То се е доказало в „професията“ си с непоколебимите нападения над плячката – най-често антилопи, и разчленяването и изяждането ѝ за секунди. Африканските диви кучета са социални животни -  живеят на глутници и ловуват в екип по два пъти на ден, а успяваемостта им е от 70 до 90 %.

 


 
Източник: www.animalplanet.com

Ключови думи:

животни човешки професии, беседкова птица, риба зеленушка, земен червей, бобър, мравки

Сподели в:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Топ 10 на най-интелигентните животни в света

10-те най-шумни животни в света

Добави коментар

Коментар 5 от Ronkata

14:46ч
28.03.2013г.

Не знаех, че птица може да направи такова нещо, толкова е креаттивно !


Коментар 4 от Миглена Савова

17:07ч
31.05.2011г.

ето и кой е майсторът на паржолите


Коментар 3 от Petar

13:53ч
31.05.2011г.

Nai-me kefi kasapinyt


Коментар 2 от Миглена Савова

12:42ч
31.05.2011г.

като теб


Коментар 1 от Кр. Жекова

12:27ч
31.05.2011г.

mn.interesna statiq,nai-se vpechatlih ot Besedkovata ptica(2)kakva tvorcheska lichnost:-)


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...