3317

7

Съдбата на животните в зоомагазините

Раздел: Други

Категория: Здраве

   

  Tърговията с живи животни в зоомагазините е сравнително нова нова на българския пазар, която се разширява в последните 15 години. Зоомагазинът, за разлика от временния пазар на открито, има постоянно присъствие в града и атрактивни витрини, с което все повече се превръща в централно място за закупуване на домашен любимец.
  Търговията с живи животни предполага, че се предоставят здрави и жизнени животни за домашно гледане. За съжеление не всички зоомагазини отговарят на нужните условия. Никак не са малко тези, които приличат по-скоро на затвори, където животинчетата смирено очакват новите си собственици, отколкото на място, откъдето можеш да избереш бъдещ домашен любимец. Обикновено кученцата и котенцата биват затваряни в  стъклени клетки, в които едва се побират  в очакване някой да ги "спаси". Ако направим сравнение между кученцата и котенцата и кой е с по-лоша съдба то определено са вторите. Котенцата - ако никой не ги купи, те задължително се превръщат в закуска на някой питон. Дори символичната цена, на която се продават не е в състояние да отложи смъртта им. Едва ли хората, от които са взети подозират какво ще им се случи. Това е факт, който се знае, но рядко се коментира.


  
  Съдбата на птиците също е  подобна. Понякога клетката не е достатъчно голяма  и птицата не може да разпери криле и дори се налага да стои наведена и свита, защото клетката не е достатъчно висока. С това не свършва  ужаса за пернатите, ако имат по-дълги опашки, които излизат от клетките  съответно те  биват одрязвани до дъно. Когато птицата започне да линее, също може да послужи като храна на питона. В такъв случай можем да се замислим кой е по-лош питонът, който се храни с малки  котенца и птички или човекът, който му ги дава за да спести от дневна дажба!!!
  За съжаление в България все още не съществуват адекватни закони, нито организации, които да бъдат сезирани в подобни случаи. Хуманното отношение към животните в българските зоомагазини се регламентира с наредба 41 от 2009 г. и Закона за защита на животните.
  Законът за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) за пръв път засяга благосъстоянието на животните в зоомагазините. Съгласно чл. 176 ал.1 и ал. 2 се въвежда изискването за изготвяне на наредба за обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат животни-компаньони с цел търговия.
  Но за съжеление,тези закони не могат да ограничат меко казано нехуманното отношение към животните. В последните години нарастват и оплакванията на граждани от лоши условия и ниска хигиена в зоомагазините, нарушаване на общите принципи за добро отношение към животните. Често оплакванията са за държане на кучета, котки и птици в тесни, тъмни пространства, замърсена среда  и умрели животни.
Ако обичаме достатъчно животните, трябва да променим условията в зоомагазините като се обръщаме за помощ към най-близката ветеринарна служба или сигнализираме в служби за защита на животните.

Инфо: www.razkritia.com

Ключови думи:

зоомагазини, търговия живи животни, нехуманно отношение

Сподели в:

Общуването с животните

Насилието над животните води и до насилие сред хората

Любопитни факти за животните

Добави коментар

Коментар 7 от ..

15:56ч
13.06.2013г.

Това е ужасно!Как може да дават за храна на змиите котенца папагали и други животни?!


Коментар 6 от humming bird

20:51ч
27.01.2012г.

Но май и собствениците на влечугите нямат сърце, щом дават на домашния си любимец да изяде птиче, което радостно чурулика, мислейки че са го спасили от ада, или котенце, което го гледа с ясните си очички, изпълнени с добро, с любопитство, с много желание за игра и с благодарност към "спасителят му", а то дори не подозира какво го чака - възможно най-жестоката смърт!


Коментар 5 от Кр. Жекова

20:42ч
27.01.2012г.

Да със сигурност нямат сърце


Коментар 4 от humming bird

20:41ч
27.01.2012г.

Това е ужасно! Не е за вярване колко жестоки са хората! Факта, че котетата, птичките и хамстерите, които никой не иска да ги купи стават закуска за змия, която преди да те изяде бавно и мъчително те убива, е потресаващ! Хората, които управляват зоомагазините "затвори" и които подписват "смъртната присъда" на нищо неподозиращите мъничета, нямат сърце!


Коментар 3 от Кр. Жекова

12:34ч
28.05.2011г.

Много години,ще отминат докато започнат съответните институции за защита на животните да упражнят контрол над несъвестните продавачи на животни!


Коментар 2 от Миглена Савова

11:59ч
28.05.2011г.

Трябва да има повече контрол над несъвестните продавачи на животни!


Коментар 1 от Миглена Савова

11:58ч
28.05.2011г.

като се замисля, след като прочетох статията - не знам кое е по-добре - да си на свободен, но гладен на улицата или да имаш подслон, но да послужиш за храна на някой питон ако никой не те купи! УЖАСНО Е!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...