21224

8

10-те най-опасни същества в морето

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   

  Морето е дом на много опасни същества, които могат да застрашат живота ни. Ето списък с 10-те най-опасни морски създания:
  1. Медуза Морска оса   – тя е разпространена около Австралия. Пипалата и са около 60 и са дълги по 3 м. При ужилване,  смъртта настъпва много бързо – до 3 минути.
 


  2.   Тигрова акула – тя яде всичко – риби, птици, тюлени, сепии, малки акули. В стомаха на хваната тигрова акула са намирани и и различни предмети, като номера на коли и др. Обитава топлите тропически води. Дължината ѝ е между 3 и 4 м, а теглото ѝ достига около 600 кг. Това е една от най-опасните акули.
 


  3. Каменна риба – това е най-отровната риба в света. Тя има добър камуфлаж и човек лесно може да я настъпи. Ужилването може да доведе до временна парализа или смърт, ако не се вземат бързи мерки.
 


  4. Риба балон – токсините на тази риба са по-силни от цианида. В Япония месото ѝ е деликатес, но трябва да се приготви от професионални готвачи. Ако по някаква случайност се стигне до фатален край, готвачът си прави харакири.
 


  5. Морска змия – нейната отрова парализира и убива за секунди плячката ѝ - обикновено риби. При топлокръвните организми, включително и човека, ухапването е безболезнено и не се наблюдават характерни симптоми. Отровата действа бавно, но ако не се вземат мерки, изходът може да бъде фатален. Морските змии са разпространени в топлите тропически води.

 
  6. Риба лъв – тя се отличава със своите шиповидни перки. Нейната отрова причинява повръщане, главоболие и респираторни оплаквания. Разпространена е в топлите води на Тихия и Индийския океан и Червено море.
 


  7. Соленоводен крокодил -  това е един от най-страшните хищници на планетата. На дължина достига около 6 м, а теглото му е приблизително 1500 кг. Менюто му е изключително разнообразно – дори акули и хора.
 


  8. Скат – опашката му има форма на копие, в което има токсини, способни да убият човек. Обитава плитките зони на умерените морета. На дължина достига около 2 м и тежи приблизително 350 кг.
 


  9. Морски лъв – въпреки, че се поддава на обучение и е любимец на посетителите на зоологическите градини, той често атакува хора.
 


  10. Морска змиорка – тя има силна захапка и остри зъби, които могат да предизвикат сериозни инфекции. За предпочитане е да не се доближавате до дупки или процепи, за да избегнете нападение от морска змиорка.
 
 


Източник:
www.worldinterestingfacts.com

Ключови думи:

най-опасни животни море, топ 10, медуза морска оса, тигрова акула, каменна риба, риба балон, риба фугу, морска змия, риба лъв, соленоводен крокодил, скат, морски лъв, морска змийорка

Сподели в:

Най-рядката и най-скъпата порода котки

Кой е най-големият папагал в света?

10-те Най птици

Добави коментар

Коментар 8 от Da Obache

11:41ч
17.03.2015г.

Всички изброени са опасни, независимо грозни или миловидни, дори има случаи на хора, убити от делфини! Не се залъгвайте!


Коментар 7 от Debby

03:12ч
26.06.2013г.

Не мисля ,че морския лъв е толкова опасен..


Коментар 6 от Renard monster 🦊

11:22ч
30.12.2012г.

баба ми има протмоне от скат


Коментар 5 от Миглена Савова

15:35ч
01.06.2011г.

медузата за лампа я взимам, а ската за одеало!


Коментар 4 от Кр. Жекова

15:14ч
01.06.2011г.

da,skata sushto ne e losh:-)


Коментар 3 от Petar

14:48ч
01.06.2011г.

Meduzata emnogo iaka moje dase izpolzva za dekor v apartament


Коментар 2 от Миглена Савова

14:12ч
01.06.2011г.

по-забележителни са рибата балон и рибата лъв


Коментар 1 от Димитър Савов

14:10ч
01.06.2011г.

Е тази каменна риба си доста грозничка, а и трудно човек би я видял. Доста добре се слива с околната среда


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...