503

0

Защо котките мъркат?

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   

Всички сме чували мъркащия котешки звук, но какво го поражда? С мъркането котките изразяват различни емоции, но все още има доста загадки около причините тези мустакати симпатяги да издават тези умиляващи звуци.

Оказва се, че котките мъркат не само от задоволство, но и когато са изнервени. Женските котки например често мъркат при процеса на раждане на малките си.

Учени от университета в Калифорния дори са установили, че мъркането може да настъпи и в ситуации, при които животното е изплашено или стресирано.

Котките започват да мъркат още след втория ден от своето появяване на бял свят. Често новородените котенца мъркат, докато сучат, защото така комуникират със своята майка.

Мъркането се наблюдава и при много болни котки, които са на прага на смъртта. Редица специалисти допълват, че именно мъркането кара тези домашни любимци да се успокоят и почувстват по-добре при болките от тежко заболяване.

Интересен факт е, че домашните котки мъркат, но не могат да ръмжат като дивите си и по-големи събратя, докато при едрите представители от семейство Котки като лъвове и тигри се наблюдава точно обратното. За разлика от тях пумите и гепардите не издават рев, но пък са способни да мъркат.

Сподели в:

И още за котките...

Произход и класификация на котките

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...