7346

0

Болести при аквариумните рибки

Раздел: Риби

Категория: Полезно

   


Здравейте! Сега ще пиша статия за болестите при аквариумните рибки


Описание на болестите
За съжаление, няма акварист който не се е срещал с болести по рибите. Тук са описани симптомите на най-разпространените заболявания. Трябва да се отбележи, че симптомите на много заболявания си приличат, а може и рибата да е поразена от няколко заболявания. Затова поставянето на диагнозата е достатъчно сложно.

Ихтиофтириус (Ichthyophthirius, Ick, Ich, white spot) Най-разпространеното заболяване. Върху рибите се появяват бели цисти с размер до 1 мм, понякога изглеждат като посипани с захар. Рибите се почесват в различни предмети. Често има е вторична бактериална инфекция. Всяка циста е гнездо на паразита Ichthyophthirius multifiliis, който след съзряване напуска тялото на рибата и в продължение на няколко часа образува около себе си капсула, в която клетките започват да се делят и търсят нов стопанин. Ако не намерят - загиват.

Жизнения цикъл на паразита е 7-10 дена при температура 21°C, а при температура 10°C - няколко седмици. Лекарствата унищожават свободно плуващите паразити. Обикновено цистите присъстват във всеки аквариум, но поразяват само слабите риби.

Лечението не е сложно, ако болестта не е напреднала. Може да се използват фирмените препарати за лечение на тази болест. Някои сомове или например ботията са чувствителни към тези препарати, затова трябва строго да се спазва инструкцията. Обикновено се използват следните препарати:

Малахитово зелено- най-разпространения препарат за лечение на ich. Трябва да се мине пълен курс лечение - обикновено 7-10 дена. Това гарантира, че всички "съзрели и новоизлюпени" паразити са унищожени. В противен случай рибите може да се заразят отново след няколко дена. Препарата може да се използва няколко пъти, без странични ефекти(може да влияе на биофилтрацията).

Антибиотици- не винаги са ефективни против паразитите.

Друг начин е повишаването на температурата до 30-32°C , тогава свободно плуващите паразити умират. Добре е да се добави сол 1-3 г/л. Водата трябва да се аерира и сменя, тъй като при такава температура в нея има малко кислород. Метода е много ефективен и има малко странични ефекти.Изпъкнали очи (Pop-eye)
Основен симптом на това заболяване е неестественото изпъкване на очите на рибите. Подобни признаци има и при туберкулозата. Тази болест се предизвиква от различни фактори - лошо качество на водата, бактериална инфекция. Обикновено болестта поразява 1-2 риби и те сами се излекуват след определено време. Ако внезапно много риби се окажат болни, трябва да се провери качеството на водата.

Лечението става с фирмени препарати за бактериални инфекции. Тъй като болестта рядко е заразна, то друг способ е изолацията на болните риби и наблюдението им.

Гъбична и бактериална инфекция (сапролегния, cotton-wool desease, fungus, загниване на плавниците, finrot) Загниване на плавниците
Болестта се предизвиква от бактерии, такива като Aeromona, Pseudomonas. Причини за нея може да стане невнимателното боравене с рибите при превоз, при откъсване на плавниците от по-агресивни риби, лоши качества на водата. Първоначално плавниците изглеждат като слепени, след това върху тях се появява бял налеп и те се разрушават.

Лечението става с фирмени препарати. Добавянето на сол във водата действа профилактично на живораждащите риби. При своевременно лечение плавниците израстват отново.

Гъбично заболяване
Гъбичните заболявания се предизвикват от бактерии като Saprolegnia и Achlya. Спорите на тези бактерии винаги присъстват в аквариума, но здравите риби са имунизирани към тези заболявания. Само при благоприятна среда за развитие на тези спори, например стрес на рибите, лошо качество на водата, много гниещи органични вещества или физически повреди рибите заболяват. Гъбичките поразяват и хайвера на рибите.

Лечението става с един от фирмените препарати, метиленово синьо, малахитово зелено.


Хексамитоза (Hole-in-the-head)
При тази болест се образуват малки вдлъбнатини на тялото, особено на главата. Често тези язви са покрити със слой слуз. С времето тези броят им се увеличава, което води до смърт на рибите. Болестта се предизвиква от бактериите Hexamita. Болестта поразява цихлиди, дискуси, астронотуси, трихогастери. Точните причини за болестта не са известни, бактерията присъства винаги в аквариумната вода. Предполага се, че се дължи на неправилно хранене (недостатък на витамин С) и качеството на водата.

Обикновено за лечение се използват препарати, които се добавят в храната, съществуват и ред препарати за лечение.Тези препарати са много силни и ако имате малки риби в аквариума, те трябва да се отделят. Честата смяна на водата и балансираното хранене са добро профилактично средство.


Воднянка (Dropsy)
Рибата изглежда като надута с настръхнали люспи. Болестта се предизвиква от различни бактерии и от нарушаване на обмяната на веществата, при риби отглеждани при лоши условия, но може да порази и 1-2 риби при оптимални условия. Подобна болест се наблюдава при африканските цихлиди и се нарича malawi bloat.

Лечението става със специализирани препарати. За големи по размер риби, лекаря може да изтегли течността от рибата. Понякога се случва, след отделяне на рибата и отглеждане при оптимални условия, тя сама да се излекува.

Туберкулоза
Болестта се предизвиква от бактерии, такива като Mycobacterium и Nocardia. Рибата изглежда изтощена, често бива поразена от вторична бактериална или гъбична инфекция, очите са изпъкнали и на тялото и вътрешните органи се образуват язвички. Предполага се, че заразяването става чрез храната.

Лечението е изключително сложно и изисква скъпи препарати (съдържащи сулфафуразол и миноциклин), най-добре е да се отдели болната риба и да се умъртви безболезнено, ако след преместването в карантинен аквариум състоянието и не се е подобрило.

Много бактерии от рода Mycobacterium могат да се предават на хората, предизвиквайки редица заболявания на кожата. Избягвайте контакта с незащитена кожа, особено с открити ранички, използвайте ръкавици. След такова заболяване - обезателно дезинфекцирайте оборудването.

Язви по тялото на рибите
Болестта се предизвиква от бактериите Aeromonas . По тялото на рибите и вътрешните органи се появяват язви. Тези бактерии обикновено се намират в неголеми количества в аквариума и при лошо качество на водата рибите се разболяват, най-често поразени са златните рибки.

Лекува се с фирмени препарати.


Оодиниум (Velvet desease) Заболяването се предизвиква от паразита Оodinium. Тялото на рибата е покрито с жълто-сиви точки. Тези точки приличат на ихтиофтириус, но са по-малки по размер и рибата изглежда като посипана с прах. Рибата се почесва по различни предмети в аквариума, диша учестено. Понякога падат ивици кожа. Цикъла на паразита е аналогичен с този на ихтиофтириуса, но може да съществува доста по-дълго без приемник. Лечението е много трудно, ако паразитите са се проникнали във вътрешните органи на рибата. Болестта е заразна, затова най-добре е да се отделят болните риби.

Лечението става с един от фирмените препарати. Помага и увеличаване на температурата, което не убива паразитите, но съкращава цикъла на съзряване и времето, което могат да живеят без приемник.

В препаратите за лечение на тази болест влизат следните компоненти:

Акрифлавин (Acriflavin) - един от най-ефективните препарати за лечение. За повишаване на ефективността му се препоръчва повишаване на температурата и добавяне на сол. Не трябва да се използва продължително време, защото може да доведе до проблеми с размножаването.

Меден сулфат и други медни съединения - ефективни са против причинителите на болестта. Дозата е капка на 1 литър вода за 1% разтвор. Дозата трябва да се повтори след 3 дена. Филтрацията с активен въглен трябва да се изключи. След приключване на курса на лечение, водата може да се филтрира с активен въглен. Медта е отровна за рибите и ако вие забележите недостиг на кислород или други признаци на стрес, лечението трябва да се прекрати.

Вътрешни паразити
Червеи в тялото - това е заболяване, което може да бъде предизвикано от различни видове червеи, започвайки от най-малките, стигайки до червеи с дължина 1м при големите риби.
Признаци на болестта е издутия корем, затруднено плуване, понякога червеите се виждат от аналния отвор.
Тази болест се среща практически само при новите, внесени от чужбина риби.

Лечението е невъзможно. Не купувайте риби с такива симптоми.


Неправилно хранене
Симптомите зависят от типа хранене. Например, дефицита на белтък забавя ръста. По голямото количество мазнини и въглехидрати в храната водят до напълняване със всичките му последици- отслабване на имунитета към болестите. Надявам се това да ви бъде полезно

Сподели в:

Хигиенни навици при котката

Болести при хамстерите

Болести при аквариумните рибки

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...