1546

3

Акули и делфини – кой от кого се страхува

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   

 

Акули и делфини – кой от кого се страхува

Харесвате ли делфините, а интересни ли са ви акулите? Ако отговорът е „да“, тази статия е точно за вас, защото ще разгледаме един много интересен въпрос. Може би не сте си го задавали досега, но ще разберете, че той е доста интересен.
Според вас кой от кого се страхува, акулите от делфините или делфините от акулите? Ако зададете този въпрос на повечето хора, а може би и вие самите ще отговорите, че делфините се страхуват от акулите и разбира се това е съвсем логичен отговор, но не е верен. Всъщност акулите се страхуват от делфините! Сега може би ще кажете, че грешим, защото всички сме чели, учили и гледали по филмите и научнопопулярните предавания, че акулите са агресивни и страшни и те наистина изглеждат така, особено заради големите си зъби. А делфините са точно обратното, те изглеждат много мили и добри и това също е така, но въпреки всичко, акулите се страхуват от делфините и това е факт.

Има няколко основни причини за това. Първо, добре известен факт на всички нас е, че делфините са най-умните същества на Земята след хората. Акулите също знаят това и определено се плашат от този факт, защото по-умните животни умеят и по-добре да се отбраняват от нападателите и враговете си. Поради това, че делфините са по-умни, те умеят по-добре да се възползват от околната среда, в която живеят и да намират различни места за скривалище или изненадваща атака, за които акулата няма как да се сети.

Друга съществена причина е, че делфините никога не се движат сами в морето – те винаги плуват на групи. Да, има доста видове акули, които също го правят, но те първо не сформират толкова големи групи като делфините и второ, все пак доста често се движат и сами. А това разбира се много помага на делфините, защото когато някоя акула се опита да нападне делфин, той не е сам и когато другите делфини от групата му видят, че той е застрашен от опасност веднага му се притичват на помощ и комбинацията от численото превъзходство и интелигентност плаши акулата, защото тя много добре разбира, че няма шанс срещу толкова делфини. Затова доста често дори не се опитва да нападне делфин.
И все пак, ако някоя акула се осмели да нападне делфин, той определено притежава нещо, което може да го защити от острите й зъби. Носът на делфините, както и челото им са изключително здрави и те могат така да ударят акулата с тази част от тялото си, че да я наранят сериозно. Това е така, защото те могат и да плуват с много голяма скорост. А скоростта в комбинация със здравото им чело е изключително опасна.

Е, все още ли си мислите, че акулите са по-страшни? :-)

Ключови думи:

страхув, акулата се страхува

Сподели в:

Кой е най-големият папагал в света?

Кой колко издържа на глад?

Хотел в Дубай предлага къпане с акули

Добави коментар

Коментар 3 от vivit0

13:03ч
29.07.2013г.


Коментар 2 от Danko

12:49ч
27.07.2013г.

мерси


Коментар 1 от vivit0

10:34ч
19.07.2013г.

Удивителна статия


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4250

  Гласове: 122

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 89

  Гласове: 43

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...