7945

4

Носи ли късмет черната котка?

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

   

  Днес има редица породи котки - бомбайскала перм, чантили, персийска, различните рексове, и други, чиито представители се срещат и с черна окраска. Те са изключително красиви и мили домашни любимци и внасят много настроение и позитивни емоции в семейството. Суеверията и вярванията от Средновековието загубват основателно своя смисъл, когато черната котка е била асоциирана със злото, вещиците и лошия късмет. Смятало се е, че вещиците са се прераждали в черни котки, а хората, които отглеждали такива създания, са били обвинявани в магьосничество, преследвани и изгаряни на кладата заедно с тях.


 
  Не навсякъде по света обаче е било такова отношението към черните красавици. В древен Египет убийството на черна котка се считало за голямо престъпление, тъй като там тя е била свещено животно. В Япония и Великобритания, ако черна котка ти мине път, означава, че ще ти върви. Английският премиер Уинстън Чърчил обичал много мъркащите същества. Неговият любимец бил черният котарак Нелсън, който стоял на специален стол в кабинета му. Шотландците вярвали, че ако черна котка легне пред входа на дома им, ще бъдат много щастливи. Латвийските фермери се радвали, ако видят черна котка в силоза. Това означавало, че богът на плодорието им се усмихва и ще имат добра реколта. В графство Йоркшир съпругите на рибарите отглеждали с голяма обич черната котка, тъй като били убедени, че тя ще пази и ще върне живи и здрави мъжете им от морето.
  Всички тези примери доказват, че черната котка не е символ само на лошия късмет, а мило създание, което радва своите стопани.
 
Източник:
www.cat-lovers-only.com
www.thecatsite.com

 

Ключови думи:

черна котка, бомбайска котка, ла перм, чантилити, персийска котка, черна котка късмет, черна котка вярвания

Сподели в:

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Тест - Нормална ли е вашата котка?!

Котка мъти яйца

Добави коментар

Коментар 4 от Мима Василева

22:25ч
15.04.2015г.

Чудесно статия


Коментар 3 от Sissy

09:09ч
26.03.2014г.


Коментар 2 от sibel0136

19:19ч
31.01.2013г.

просто невероятна история


Коментар 1 от Димитър Савов

12:41ч
08.04.2011г.

Ето една представителка на черните котки : http://lapichki.com/pets/porodi_p.php?cat_id=6&pet=cat - Бомбайската котка, известна още като мини пантера


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...