637

1

Ай Ай

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

Преди години смятали ръконожката за гризач от семейство Загеви. Едва през 1860 г. станало ясно, че ай-ай всъщност е тясно специализиран вид лемур. Тялото му е дълго около 40 см., а опашката 60 см. Интересен при него е третият пръст на предните лапи. Той е силно удължен и тънък, като изсъхнал. Предназначението му е универсално, като на джобно ножче (откъдето идва името ръконожка); служи на ай-ай за лов наларви, хранене, почистване и дори за пиене, като топва пръста си във водата, изважда го и бързо го облизва, после пак го топва, облизва и т.н. Друга особеност на ай-ай са зъбите му. Кучешки липсват, а четирите резци (по два отдолу и отгоре) са много добре развити, без корени и растат през целия му живот (като на гризач).Среща се само на о-в Мадагаскар. Едни от последните му убежища са били резерватите Марудзедзи и Носи Мангабе. Последният представлява малък остров, където видът е бил разселен от човека с цел запазването му.Ай-ай обитава вечнозелените дъждовни гори на Мадагаскар. Среща се и в бамбукови гори и полета със захарна тръстика. Води нощен начин на живот. След като се събуди надвечер старателно почиства козината, ушите, очите и носа си с помощта на своята ръконожка и едва тогава поема през гората, обикновено в търсене на стари, проядени от корояди дървета. Именно тлъстите ларви на короядите са главният обект на неговите търсения. За да се добере до тях ай-ай старателно обхожда дървото и потропвайки ритмично с пръст по кората го прослушва, насочил големите си, силно подвижни уши към стъблото. Щом някоя ларва шавне и издаде присъствието си, в действие влизат острите зъби, с които изгризва отвор, в който бръква с прословутия си пръст и измъква жертвата си. В менюто влизат също така яйца и малки пиленца, плодчета, орехи, месести листа и пъпки. Обича много плодовете на манговото дърво и кокосовата палма, а също сърцевината на бамбука и захарната тръстика.

Ай-ай е мълчаливо животно. Рядко издава звук, подобен на този, който се произвежда при триенето на две парчета метал. Когато е изплашен крещи: ррон-тзит, а не ай-ай, както мислели отначало. От хората не се страхува много и често, вместо да бяга, драска и хапе.

През деня ръконожката спи свита на кълбо, закрила очите си с ръце, завита с рунтавата си опашка. През февруари–март женската построява високо в короната на дърво гнездо, широко до 1,5 м., в което ражда своето единствено малко.

Ай-ай понася нелошо живота на затворено. В Лондонския зоопарк един от тези лемури живял 19 години, а в Амстердамския.

Ключови думи:

Странно животно

Сподели в:

Добави коментар

Коментар 1 от Миглена Савова

10:15ч
25.03.2013г.

ай ай си е красавец!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4160

  Гласове: 121

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 86

  Гласове: 40

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...