789

0

6 правила за възпитание на кучето - адресирани не към кучето, а към неговия стопанин

Раздел: Кучета

Категория: Любопитно

   

1. Възпитанието започва тогава, когато има доверие. Кучето трябва да има доверие на стопанина, а не просто да се подчинява на по-силния. Това е и основата при обучението (дресировката) на кучето.

2. Емоциите са добри, когато са положителни. Ако сте ядосан, прекратете заниманията с кучето. Всички инструктори съветват стопаните да бъдат максимално доброжелателни и търпеливи. Кучето няма вина за лошото ви настроение, затова и не бива да си го изкарвате на него. А неискреността животното усеща много остро.

3. Най-добрия способ, за да накарате кучето да извърши някакво действие - това е лакомството. Но като цяло - не бива да превръщате храненето на кучето в търговия. Тук става дума за допълнителни вкусотии. Трябва да имате предвид, че кучето не бива да получава никакви хапки от масата, когато стопаните се хранят. В противен случай предоставяте на кучето инструмент за въздействие върху вас. Има и обратна взаимовръзка - ако искате да почерпите кучето - накарайте го да изпълни команда, дори и най-лесната.

4. Възпитанието е синтез от поощрения и наказания. Не трябва обаче да забравяме, че кучето затвърждава причинно-следствените връзки само в случай, че събитията следват едно след друго, с разстояние между тях не повече от няколко секунди. В противен случай поощрението или наказанието не се свързва с предходното действие и се явява неочаквано (безпричинно) за кучето.

5. Наказанието не бива да бъде удар. Ако възпитавате със страх от удар, вие пренебрегвате т. 1. За малко кученце е достатъчно да го повдигнете, държейки го за козината на врата. Когато загуби устойчивост, кученцето губи и увереност. При това повтаряйте с равен, но уверен глас Не!, или друга избрана от вас забранителна команда. Но в никакъв случай не повишавайте тон, това не би имало желания от вас ефект.

6. Не разрешавайте на кучето да се качва на вашето легло или кресло. Това е не само неудобно за вас, но и рискувате някой ден да не можете да седнете или легнете там, ако кучето ви започне да си отстоява територията. Това се случва, когато в представите на кучето са объркани приоритетите и то се изживява като лидер. Не би трябвало стопанинът да му усложнява живота.Източник:www.dogs-bg.com

Ключови думи:

правила, 6, куче, собственик

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Грижи за очите и ушите на кучето

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4249

  Гласове: 122

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 88

  Гласове: 43

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...