1612

4

Европа забрани тестването на козметика върху животни

Раздел: Гризачи

Категория: Новини

   

     На 11 март 2013 г. вносът и продажбата на козметични продукти и съставки, изпитвани върху животни, бяха напълно забранени в рамките на ЕС. Дългочаканата забрана бележи огромна победа за лабораторните животни, пишат vier-pfoten.bg.

    Забраната важи за всякаква козметика, включително тоалетни продукти и гримове – от сапун и паста за зъби до червило и спирала.

     ЕС за първи път гласува за забраната през 1993 г., предизвиканa от общественото недоволство и интензивна борба срещу изпитването на козметика върху животни. Забраната трябваше да влезе в сила от 1998 г., но срокът се отлагаше отново и отново, преди Седмата поправка в Директивата за козметичните стоки от 2003 г. да постави два крайни срока за налагане на забраната – 2009 г. и 2013 г.

    Притесненията на козметичните компании, че липсват достатъчно алтернативни методи за изследване, оказаха натиск върху ЕС да отложи или компрометира забраната. ЧЕТИРИ ЛАПИ, заедно с други водещи организации за защита на животните, се бореше неуморно да запази срока 2013 г. и стотици хиляди европейски граждани подкрепиха призива ни забраната да влезе в сила.
Тази невероятна победа за животните и техните защитници изпраща недвусмислен международен сигнал в подкрепа на козметиката без насилие, особено в държави като Китай, които все още държат на използването на животни при изпитване на козметика.

    „Това е много важен ден за защитниците на животните и триумф за европейските граждани, които искат да се сложи край на изпитването на козметика върху живи същества”, каза Мари-Клеър Макинтош, ръководител отдел Лабораторни животни  към ЧЕТИРИ ЛАПИ.

    Европейската комисия оценява броя на животните, които ще бъдат спасени от налагането на забраната, на близо 27,000. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава страните по целия свят да последват примера на ЕС и да наложат сходни забрани за изпитването на козметични продукти и съставки върху животни.


Ключови думи:

животни, тестване, забрана, козметика

Сподели в:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Топ 10 на най-интелигентните животни в света

Друг поглед върху ваксинациите

Добави коментар

Коментар 4 от Dreamer

13:53ч
15.02.2014г.

Страхотно!


Коментар 3 от ..

20:28ч
13.09.2013г.

Напълно добра постъпка!


Коментар 2 от vivit0

20:25ч
13.09.2013г.

Супер!


Коментар 1 от Ади

17:12ч
11.03.2013г.

Най-после разумни хора!


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...