5164

7

Китайски мишки

Раздел: Гризачи

Категория: Любопитно

   

Тези мишлета са изключително интересни, не само заради мъничките си размери, но и като поведение, окраска, начин на живот. Те са подходящи за всеки - за малки и големи любители на гризачи, а също и за хора с малко свободно време.
Не изискват особени грижи.

Описание:
Дребни по размер бели мишки с черни петна по задната част на главата и врата, по предните крайници, около опашката и по задните крака, понякога имат петна и по гърба, рамената, муцунката. Ириса е тъмен.Отглеждане:
Китайските мишки нямат особени изисквания към пространството. Лесно могат да се гледат и в по-малък съд - пластмасова кутия, аквариум, клетка за гризачи и др. Първоначално отглеждах моите в кръгъл аквариум за рибки с дебел слой талаш, в който те плуваха.


Ето как изглежда в момента жилището на моите.


В клетката им е необходим достатъчно дебел слой талаш, в който през деня спят заровени, къщичка за укритие, която може да направите сами от подръчни материали или да им купите от някой зоомагазин, хранилка и поилка.
За укритие на моите мишоци използвах картонена кутия от чай, като изрязах малък отвор на предната стена на кутията за вход. Оставих капаха да се отваря свободно, за да можем да ги наблюдаваме когато са вътре. Получи се доста добре и дори красиво, но единственият недостатък на картонената кутия е, че мишките й виждат сметката мног0 бързо. До вечерта направиха дупка в единия ъгъл. За около седмица успяха да я направят на парчета. В момента кутията прилича по-скоро на колиба, но още им върши работа.
За това ви препоръчвам нещо готово, направено от дърво или пластмаса.

Поведение:
Китайските мишки както повечето гризачи са нощни животни. Денем прекарват повечето време в сън, заровени в талаша или в своето укритие, като често се събуждат, само за да похапнат. Изключително социални са.
Аз гледам две женски, едната от които беше бременна. Направи ми впечатление, че и двете полагаха огромно грижи за малките след като се родиха. В момента са 6.

Хранене:
Хранят се с храна за гризачи - гранули, зърна пшеница, царевица, овес, плодове и зеленчуци - моркови, ябълки, но не отказват и насекоми (брашнени червеи и щурци, каквито давам на геконите).

Размножаване:
Размножаването при гризачите е лесно. Раждат най-често 4 малки. За тяхното отглеждане полагат грижи всички лели, освен майката. Малките се раждат голи и слепи, както при другите гризачи. Имат розов цвят и тънка кожа, през която прозират органите и кръвоносните съдове. Първоначално пръстите им са слепени с ципа, ушните миди са затворени и прилепнали към тялото. Опашката е къса.
Малките растат изключително бързо и за няколко дни кожата изсветлява и само на определени места се пигментира. Пръстите се разделят, нарастват на дължина и опашката се удължава. Ушите започват да се отделят от тялото и щръкват свободно. Постепенно се окосмяват. След
втората седмица вече са покрити с козина, приличат на възрастните и проглеждат.От Blogger - http://ophidia-bg.blogspot.com/2009/03/blog-post_05.html

Ключови думи:

Китайски мишки

Сподели в:

Дейвид Камерън уволни „главния ловец на мишки” в резиденцията си

2-годишен китайски дакел разхожда стопанина си, бутайки инвалидната му количка, научил се самичък(статия от 2012)

Скандално! Китайски зоопарк показва Тибетски мастиф вместо лъв (видео)

Добави коментар

Коментар 7 от Renard monster 🦊

22:23ч
21.02.2013г.

да много са сладки


Коментар 6 от ?

22:05ч
21.02.2013г.

В списанеито (Моят домашен любимец) имаше китайски мишлета. Много са сладички!


Коментар 5 от Renard monster 🦊

12:36ч
21.02.2013г.

но могат и да се наричат мишки панди


Коментар 4 от Renard monster 🦊

12:31ч
21.02.2013г.

да много по-малки


Коментар 3 от Миглена Савова

10:25ч
21.02.2013г.

по-малки са от хамстерите, нали?


Коментар 2 от Renard monster 🦊

19:05ч
20.02.2013г.

нали вчера ги видях в един зоомагазин и каза нана че за коледа може да ми вземе


Коментар 1 от Миглена Савова

09:34ч
20.02.2013г.

леле какви са малки


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...