1759

0

Кои растения са опасни за нашата котка:

Раздел: Котки

Категория: Здраве

   

Кои растения са отровни за вашата котка

Ето това е загадка за вас и вашата котка. Това което е вечно зелено, расте в декоративна саксия и стои прекрасно на масичката ви, за вас е домашно цвете а за вашата котка –„вечеря”.
В дивата природа котките използват растенията и цветята като източник на фибри, ето защо вашата домашна котка е генетично предразположена да се облизва като види растения. За нещастие една погрешна захапка може да включва много повече от фибри за вашата котка.
Много растения са токсични за вашата котка, и това което те могат да причинят варива от леко възпаление на устата и венците до повръщане, припадък и смърт. Това в никакъв случай не означава че вие трябва да лишите домът си от зеленина. Трябва просто да знаете, кои растения са опасни за вашата котка.
Особено отровни растения:
Лилии (Lilium spp)- макар че токсинът не е идентифициран, една захапка или едно близване на цветен прашец от растение от семейството на лилиите може да причини летаргия и повръщане в продължение на 12 часа след поглъщането. Ако не се лекува може да се стигне до бъбречна недостатъчност.
Сагова палма (Cycas revoluta)- това е предимно външно растение, но се отглежда и вкъщи. Цялото растение е отровно за котки, но семената и шушулките съдържат най-голямо количество на токсин. Малка хапка може да причини повръщане, диария и припадъци. Ако не се лекува може да се стигне до чернодробна недостатъчност.
Калциево оксалатни растения. Това включва дифенбахия, филодрендрон, аглаонема и др. Съдържащите се калциеви оксалати в тези растения, са под формата на микроскопични кристали по цялото растение. Една захапка или близване на растението и кристалите се забиват в езика и венците на котката. Симптомите са лигавене и повръщане. За да спрете намалите възпалението дайте на котката мляко или други калциево съдържащи субстанции като сладолед или кисело мляко. Ако устата е подута може да доведе до проблеми с дишането, но това се среща рядко.
Драцена -над 40 вида са включени в семейството на драцената и са много популярни стайни растения. Котките ако ядат тънките и дълги листа на драцената ще повръщат понякога и с кръв, ще са депресирани и могат да загубят съзнание. Малките котенца след консумация на такива листа ще изглеждат като пияни. За щастие тези растения обикновено не са смъртоносни и симптомите трябва да изчезнат в рамките на 12-24 часа.
Ако котка ви е решила да използва стайните растенията за храна вместо за украса, първото което трябва да направите е да потърсите консултация с ветеринарен лекар. Ще е необходимо да кажете какво е растението, а ако незнаете името е най-добре да покажете снимка. Необходимо е и да опишете симптомите на вашата котка.
Ако растението е токсично лекаря може да предизвика повръщане и след това да даде активен въглен на котката ви. Може да се наложи и интравенозно вливане на течности на вашата котка.
Источник:www.zoolubimci

Ключови думи:

растения, отрвни, нашата, котка

Сподели в:

Кои имена предпочита котката ни?

Защо моята котка е толкова активна през нощта?

Тест - Нормална ли е вашата котка?!

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4256

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 92

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...