5751

0

Фретка

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

    Името на поровете или така наричаните фретки (Ferret) идва от латинската дума „furonem“ – крадец, което е доста добре избрано име ,тъй като в природата на тези животни е да взимат каквото им попадне и да го крият. Те са от едно и също семейство с  хермелина, невестулката, белката, скункса, видрата, язовеца.


  Тяхното опитомяване е започнало около преди 2000 години, използвали са се за лов на зайци, а по-късно и за домашни любимци с цел забавление. Фретките са нещо средно между котката и кучето. По характер и държание се доближават до кучето, но по хранене и хигиенни навици до котките. Умни и бързо схващащи животни, могат лесно да научат правилата на къщата. Е, не всички правила и не веднага, но с търпение могат да се научат даже да носят пръчка.
  Ако сте решили, че искате да имате пор за домашен любимец, трябва да знаете, че изисква специфична грижа. При раждането си и мъжките и женските са еднакви по размери, но когато пораснат мъжкият индивид ще е около два пъти по-голям от женския. Женските трябва да се кастрират преди да са се разгонвали, защото в противен случай има вероятност да заболеят от сериозно заболяване, апластична анемия, което може да доведе до смъртта им.
  Поведението на мъжките и женските порове  не се различава особено, но се нуждаят от еднакво време за грижи и внимание. През повечето време на деня спят, ако не ги закачат разбира се, но обърнете ли им внимание са готови за игра и забавления.
  Поровете са социални животни и ако си купите само един ще трябва да им предоставите повече играчки, за да се забавляват. Ако имате пък два пора пак ще е хубаво да им дадете играчки, но те ще могат да се забавляват и един друг. Трябва да се внимава ако мъжките порове са в размножителен период, тъй като стават териториални и опасни за другите порове.
Отглеждат се в клетка, която трябва да е просторна, тъй като вашият нов приятел трябва да има достатъчно място за вода, храна, тоалетна и място за спане и игра. Трябва да има също кутия или тъмно място, където могат да се скрият. Поровете обичат да се завират по тъмни места.
Клетката е необходимост, защото докато ви няма в къщи фретката трябва да е защитена от падане, наранявания, електричество и тесни пространства, в които може да влезе, да се заклещи и да се задуши.  Тоалетната трябва да бъде така направена, че в предната си част да е достатъчно ниска за да може пора да влезе, а в задната си част леко издигната така че да го прикрива докато е вътре. За постелка в тоалетната на пор може да използвате котешка тоалетна. Добър съвет е да му оставите  тоалета  не до изчистен за не си играе в нея. Мястото за спане и почивка трябва да има нужните постелки. Порът не обича да спи на открито и поради това е необходимо да му поставите в телената клетка кутия с подходяща постелка. Тази постелка трябва да бъде добре закрепена така че порът да не може да я влачи из клетката или да я завлече в тоалетната си. За постелка може да използвате стара тениска или кърпа, която да може да почиствате лесно. Избягвайте постелки от стърготини особено борови или кедрови, защото те причиняват дразнене на очите и дихателни проблеми. Постелката също така трябва да е с размери, които не позволяват на пора да я погълне.
   Менюто на фретката  се състои от месо, месо и пак месо,тъй като тя е хищник, а и храносмилателната и система е доста деликатна и не може да преработва сурови или готвени зеленчуци. Фретката има  слабост към сладките неща сладолед, шоколад, но трябва да ги избягва защото както за всички животни така и за нея те са вредни.

Ключови думи:

фретка, крадец, пор, домашен любимец, грижи

Сподели в:

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4259

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 95

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...