4212

7

Ай-ай животинка със странен чар

Раздел: Други

Категория: Любопитно

   

    Ай-ай (Daubentonia madagascariensis) е най-големият нощен примат откриван до сега. Той е ушат лемур, който според много хора е сред най-грозните животни в света. Родината му е Мадагаскар,страна изпълнена с суеверие, магия и табута. Широко разпространеното убеждение на острова е, че ай-ай е един магически звяр и срещатата с него се счита за лошо предзнаменование и много от суеверните местни хора го убиват, щом го видят.   Той изглежда уникално животно, но сякъш няма собственна идентичност а е откраднало по нещо от други животни. Тялото му е дълго около 40 см, а опашката 60 см. На пръв поглед изглежда на голяма котка с лице на невестулка, уши на прилеп, които всъщност може да върти и друга особеност на ай-ай са зъбите му. Кучешки липсват, а четирите резци (по два отдолу и отгоре) са много добре развити, без корени и растат през целия му живот (като на гризач). Странно е ,че вместо лапи има странни крайници приличащи почти на човешки ръце. А насмешливите му големи, зелени  очи могат да проследят и най-малката буболечка изпречила му се на пътя до разстояние от 12 метра. Доста време е смятан  от местните хора за катерица заради рунтавата си опашка. Въобще от където и до го погледнем е доста странен.
  Ай-Ай е наричан още мадагаскарска ръконожка, заради третият пръст на предните лапи. Той е силно удължен и тънък. Предназначението му е универсално, като на джобно ножче откъдето идва името. Този пръст служи на ай-ай за лов на ларви, хранене, почистване и дори за пиене, като топва пръста си във водата, изважда го и бързо го облизва. В неговото меню се включват разнообразни насекоми ларви, плодове, ядки, нектар, семена и гъби. Също така известно е, че напада кокосови плантации. Нощта прекарва в търсене на храна или по върховете на дърветата хранейки се с листа. Денят му преминава доста по-спокойно понеже повечето време прекарва в сън. Ай-ай е мълчаливо животно. Рядко издава звук, подобен на този, който се произвежда при триенето на две парчета метал. Когато е изплашен крещи: ррон-тзит. Социалните взаимоотношения при мъжкарите са нормални, но затова пък при женските са почти невъзможни, тъй като често те са агресивни една към друга.
Бременноста трае 160-170 дни и има индикации, че женските имат 2 - годишен интервал между ражданията. Максималната възраст,която достигат тези примати е 23 години.
      В миналото е имало други, по-големи видове от ай-ай, но този вид, като повече от дузина други видове, на големи лемури, са изчезнали след пристигането на хората в Мадагаскар, по-малко от преди 2000 години. Ай-ай, странно име нали, вероятно хората са извиквали това  при първата си среща с него. Понастоящем ай-ай фигурира в Червения списък на световно застрашените видове на IUCN като потенциално застрашен вид.

Ключови думи:

ай ай, най-голям нощен примат, примат, лемур, мадагаскарска ръконожка

Сподели в:

Паякът със стратегическо мислене

Запознайте се със Зевс – сляпата сова, в чийто очи се отразяват звездите

9 животни със странни имена

Добави коментар

Коментар 7 от Кр. Жекова

22:23ч
08.11.2011г.

I na men mi dopada osobenoprusta s koito pie voda :-)))


Коментар 6 от Petar

16:37ч
24.03.2011г.

Suer e jivotnoto


Коментар 5 от Димитър Савов

10:46ч
07.03.2011г.

страхотен!


Коментар 4 от Миглена Савова

17:26ч
28.02.2011г.

магнетичен е просто!


Коментар 3 от Кр. Жекова

18:36ч
27.02.2011г.

stranno-ocharovatelen e


Коментар 2 от Миглена Савова

21:28ч
26.02.2011г.

ай ай...запленена съм!


Коментар 1 от Димитър Савов

21:27ч
26.02.2011г.

Абе грозночко си е, хич да не е.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...