10569

6

Отровните змии

Раздел: Влечуги

Категория: Любопитно

   

  Змиите се включват към категорията на влечугите. Има около 2900 вида змии, които са разпръснати из всички части на глобуса и около 600 от тях са отровни. Отровните змии имат много специални зъби- кухи зъбци, чрез които изстрелват отровата си. Захапването от отровна змия много бързо въздейства на белите дробове, сърцето, централната нервна система, червенокръвните клетки и мускулите. Има три вида отрова - невротоксична, хемотоксична и миотоксична.  Отровният апарат на змиите е устроен първично за улов на плячка, и едва вторично за защита. Отровните жлези са модифицирани слюнчени жлези. При ухапване отровните жлези се изцеждат с помощта на челюстната мускулатура. Отровата прониква в раната от ухапването през отровните зъби.Отровата умъртвява жертвата и бива използвана за храносмилането. Змийската отрова представлява сложна смес от протеини и полипептиди с ензимни и токсични свойства. Ензимите естераза, карбохидраза, протеолитните ензими, хиалуронидаза и др. спомагат за смилането на плячката.
 
  Ето осем от змиите с най-силна отрова:

 
  1. Тайпан
(Oxyuranus scutellatus)

  Това е една от най-отровните и смъртоносни змии в света. Тя има три основни разновидности- папуайски тайпан (oxyuranus s. canni), западен или континентален тайпан (oxyuranus microlepidotus) и често срещан или крайбрежен тайпан (oxyuranus scutellatus). Тайпаните се намират в Австралия и Нова Гвинея. Континенталният тайпан е по-отровен от останалите два вида. Той е маслинен или кафяв на цвят, с черна глава или с черна маркировка на главата, и посещава зелените, или сухите части на полетата. Крайбрежният тайпан е тъмен или светло кафяв с по-светла шарка отстрани и отдолу и леко ръбати люспи. Той е около 6 фута дълъг и може да бъде намерен в откритите гористи площи и гори.
  2. Крайт

  Тази силно отровна змия може да бъде намерена в Азия. Цветът й е черен или синьо-черен с тесни бели напречни ивици и тясна глава. Средната дължина на крайта е около 90 см. Той е по-активен през нощта отколкото през деня и е 15 пъти по-отровен от обикновената кобра. Отровата му е мощен невротоксин, който причинява дихателен недостиг.  3. Черна мамба
 
  Това е най-страховитата африканска     змия. Тя живее в откритите гористи местности и савани. Кафява или черна на цвят, тя е агресивна и много отровна. Средната й дължина е около 4.3 метра и е позната като най-бързата земна змия в света, чиято бързина достига 16-19 км/ч.  4. Тигрова змия
 
  Тя е маслинена или тъмно кафява на цвят, с жълтеникав корем и напречни ивици. Нейни подвидове могат да бъдат видяни в Тасмания и Виктория. Средната й дължина е от 1.2- 1.8 метра. Това е една от най-отровните змии в Австралия, но може да бъде намерена и в Нова Гвинея, Тасмания и островите Бас Страйт. Отровата й е невротоксична и засяга централната нервна система. Тигровата змия произвежда високи количества отрова, средно между 35 мг до 180мг.  5. Кралска кобра
 
  Това е най-дългата отровна змия в света. Средната й дължина е 3.5 метра, но може да достига до 5.5. Тя е кафява, маслинена или зелена на цвят с напречни ивици. Кралската кобра е често срещана в южен Китай, Тайланд, Филипините, южна Индия и малайзийска Пенинсула. Отровата й е невротоксична.   6. Западна кафява змия (Pseudonaja nuchalis)

   Може да бъде намерена в тревните площи, горите и пустините и е родом от Австралия. Има тясна черна глава и черна шия. На цвят може да е черна или светло кафява, с тъмни напречни ивици, редуващи се с по-светли. Тя е около 1.5 метра дълга и отровата й е невротоксична.
  7. Пепелянката (Vipera ammodytes)

  Надали има човек, който да не е чувал за рогчето на главата на пепелянката.
Пепелянката обича припечни места. Има кафява окраска и отличително рогче на главата с дължина около 5 мм. Главата има триъгълна форма. Има тъмна зигзаговидна ивица на гърба.Опашката е много къса. Змията достига средно до 50 см дължина. Яде главно дребни гризачи и гущери.
Среща се на Балканите и част от Близкия Изток. Може да се види в цяла България до 1450 m надморска височина. Разпространени са два подвида - V. a. ammodytes в Северозападна България и V. a. meridionalis в останалата част на страната.
Пепелянката е активна предимно през деня; в низините и при топло време - също и нощем. Дължината на малките при раждането е 14-24 cm.
Отровата на пепелянката се използва за производството на противоотрова за ухапвания от други европейски отровни змии. Тя е една от най-опасните змии в Европа.  8. Усойницата (Vipera berus)

  Усойницата се среща в разнообразни местности - сипеи, каменисти склонове, по краищата на горите, както и във влажни местности, като мочурища и край потоци, езера и вирове. Активна е през деня. Не е много агресивна, но е страхлива и хапе, когато е застрашена. Когато е заплашена, предната част на тялото се извива в S-образна форма, подготвяйки се за нападение. Зимата спи зимен сън.
Основната храна на усойницата са дребни бозайници, като мишки, полевки и земеровки, както и гущери. Понякога улавя слепоци и къртици, както и земноводни - жаби, тритони и дъждовници.
Цветът на усойницата варира значително - от много светли екземпляри с гръбни петна, до изцяло тъмни индивиди без видими шарки по гърба. В повечето случаи основният цвят е сив до кафеникаво-сив, с характерни тъмни ромбовидни петна или зигзагообразна ивица по гърба. На главата обикновено има тъмно петно с V-образна или X-образна форма.
Женските раждат от 3 до 20 малки през август-септември. Новородените са дълги 14-23 cm. и се раждат с напълно функциониращ отровен апарат.
Ухапванията от усойници на хора и домашни животни са относително чести и при 12% от тях е била необходима хоспитализация. Отровата на усойницата е силно токсична, но поради факта, че инжектира твърде малко количество от нея, ухапването рядко е смъртоносно.

        

     


източници-wikipedia.org,http://iskamdaznam.com/

Ключови думи:

отровни змии, отрова змия, пепелянка, усойница, тайпан, черна мамба, крайт, западна кафява змия, краслска кобра, тигрова змия

Сподели в:

Първите два случая на хора охапани от змии във Варна

Крокодили и отровни змии нападат австралийците по улиците!!

3 000 избягали змии изпразниха цял град

Добави коментар

Коментар 6 от Dog lover💞

10:43ч
20.06.2014г.

И аз, но не искaм да ме охaпят


Коментар 5 от Holmes

10:42ч
20.06.2014г.

Красиви, умни животни, обожавам ги


Коментар 4 от Dog lover💞

10:40ч
20.06.2014г.


Коментар 3 от Sissy

18:23ч
23.03.2014г.

ужасни са


Коментар 2 от Кр. Жекова

09:25ч
19.08.2011г.

Отровата на кротала е нервно-паралитична и хемолитична. Т.е. когато ухапе жертвата, кроталът я парализира. Мишката или плъхчето умират за секунди. Змията обикаля около жертвата, като се насочва почти винаги към главата.Mисля ,че и за хората са толкова опасни!


Коментар 1 от Миглена Савова

20:08ч
18.08.2011г.

отровата на кротала опасни ли е за хората?


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...