3042

5

Осем мита за котките

Раздел: Котки

Категория: Любопитно

     1. Котките не са подходящи за бременни жени

Не е точно така. Котките не се препоръчват за бременни жени, защото четириногите могат да бъдат носители на заболяване, наречено токсоплазмоза. Може да бъде пренесено на хора чрез котешката тоалетна и да доведе до проблеми с неродените бебета. Но това не е причина да се разделят с котката. Просто грижата за почистванет на котешката тоалетна трябва да бъде прехвърлена на друг член на семейството.
 
  2. Котките трябва да пият мляко ежедневно

Повечето котки обичат мляко, то е препоръчителна част от менюто им в определен период от растежа, но не и задължителна такава. При прекомерна употреба на мляко, котето може да получи диария и други хранителни смущения. Както хората, така и котките имат нужда от добре балансирана диета, в която не се изключва мляко, но и не се прекалява с него.


  3. Котките винаги падат на краката си

Не е вярно. Вроденият инстинкт за самосъхранение на животното го кара да посрещне сблъсъкът по най-сигурният начин - тоест, да стъпи на крака. Но не винаги успява, а дори в случаите, в които го прави, има възможност да счупи крак. Котките са пластични животни, но не са защитени от инциденти и също са подвластни на височини и травми.
 
 
  4. Чесънът помага срещу глисти

Единственият ефект от добавяне на чесън в храната е, че тя може да се стори по-приятна на вкус на някои котки, но това не въздейства по никакъв начин върху проблема с глистите. Те се лекуват само с медикаменти, предписани от ветеринарен лекар, не правете експерименти със здравето на котката.
 


  5. Чрез мустаците котките упражняват баланс

Функцията на котешките мустаци е да ориентира животното, помагат му да се движи в тъмнината като чрез тях добива по-ясна представа за обстановката около себе си. Не са свързани с чувството за баланс.
 
  6. Котките се лекуват като ближат раните си

В някои случаи, близането на рани е дори вредно. По този начин котката може да разрани още повече наранената област и да забави излекуването й.


  7. Котките не хващат бяс

Наистина, при котките случаите на заразяване с бяс са много по-редки, отколкото при кучетата, но това не значи, че е изключено да се заразят. Както повечето топлокръвни бозайници, така и котките могат да страдат от това заболяване, за предотвратяването, на което е нужно да се ваксинират редовно.


  8. Домашните котки не боледуват
За разлика от живеещите на улицата, домашните котки са изложени на далеч по-малко рискови фактори, което намалява вероятността от заболяване, но не гарантира липсата й. Бактерии могат да се внесат в дома дори от обувките и дрехите на стопаните.
 

Ключови думи:

котки, митове

Сподели в:

И още за котките...

Произход и класификация на котките

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Добави коментар

Коментар 5 от Кристиан Зооприятеля

13:43ч
04.12.2015г.

Аз митове ,освен римските и гръцките.


Коментар 4 от kolko

17:15ч
12.03.2015г.

Полезна статия!


Коментар 3 от Ronkata

19:49ч
28.03.2013г.

тони, ужас каква е тая откачалка, как така ще си позволява такива неща с чужди животни!?


Коментар 2 от Кр. Жекова

22:07ч
21.08.2012г.

Милото животинче,дано си е намерило дом


Коментар 1 от Миглена Савова

17:07ч
22.02.2011г.

чесънът освен че не помага срещу глисти, а и може да предизвика анемия! http://lapichki.com/pets/statii_p.php?pet=default&st_id=136


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4257

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 45

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...