14029

5

Морското конче

Раздел: Риби

Категория: Любопитно

   

  Морското конче ( Hippocampus hippocampus) е род риби от семейство морски игли, която е с глава на кон, може да си сменя цвета като хамелеон, има бронирано тяло като на броненосец и хватателна опашка като на маймуна.
Тялото му е с дължина от 4-ри до 20 см, напомня на шахматната фигура кон. Обхваща около 30 вида, разпространени по крайбрежията на моретата и океаните с умерен, тропичен и субтропичен климат. Морското конче плува с помощта на гръбна перка. Когато настъпи размножителния период — от май до август, морските кончета се събират по двойки. Мъжките и женските изпълняват хармоничен брачен танц, с дълбоки поклони, последвани от бавен валсов кръг. Женската на морското конче снася яйцата в джоб, който се намира върху тялото на мъжкия. Когато се излюпят, мъжкото конче ги изхвърля от джоба. Новородените морски кончета приличат донякъде на възрастните, но са много тромави. Главата и гръбната перка са много по-развити от останалата част на тялото. Веднага щом напуснат люпилното джобче, малките заживяват самостоятелно. Тежат около 8-10 гр. Формата на опашката им е завъртяна. Украските им̀ са зелени. Хранят се с планктони и водорасли.

 

  Морските кончета могат да бъдат и домашен любимец стига да пожелаете. На първо място трябва да  му осигурите аквариум със солена вода с морска вода или добита по изкуствен път, която може да потърсите в зоо магазините. Важно за аквариума с морските кончета е да има добра филтрация. Филтърът, който трябва да закупите е специален за морска вода, като може да уточните в магазините, че ви трябва за морски кончета. Морските кончета са от малкото риби, които могат да живеят в тесни пространства. Те са слабо активни и миролюбиви риби и не се нуждаят от много място за плуване. Те са се научили да се приспособяват в различни условия на живеене. Могат също така, да оцелеят и при големи спадове в температурите, стига температурата да е паднала постепенно. Аквариумът на морските кончета трябва да има добре прилепнал капак с флуоресцентно осветление. Осветлението е важно за растежа на аквариумните растения, а пък на морските кончета светлината помага да преследват живата си храна. Ако имате малки морски кончета може да ги храните с новородени скариди. Ако пък вашите морски кончета са по-големи от 7-10 см ще трябва да им давате по-солидна храна. Храната им може да се състои от по-големи скариди, червеи или живи малки гупи или молинезии. За да избегнат ежедневното ходене до зоо магазините за храна, много акваристи сами отглеждат живата храна за морските кончета. Трябва да имате в предвид, че няколко хранения на ден са по-добър вариант отколкото много храна наведнъж. Те се хранят продължително през повечето дневни часове и имат нужда постоянно да има някаква храна около тях за да заякнат.
  Както при всички видове риби, така и морските кончета понякога имат проблеми с болести. Трябва да ги храните редовно и добре да се грижите за аквариума. Сред основните им заболявания са газови формирания, които се появяват в две разновидности. В едните случаи газови мехурчета се образуват под кожата на морското конче, като най-често това става на главата. Тези газови мехурчета могат да се премахнат с пробождане с игла на мехурчетата, но трябва да внимавате да не нараните много морското конче. Другото място където могат да се формират такива газове е люпилнята торбичка на мъжкия индивид. При морските кончета мъжките се грижат за малките. Появата на газ в торбичката лесно може да се забележи тъй като тя е подпухнала.
  Друг проблем при морските кончета в плен е загниване на перките. В тези случаи перките изглеждат отслабнали и раздърпани без видими причини. Тези симптоми са най-видими по гръбната перка. Ако не се лекува в ранни фази бактерията причиняваща това заболяване може да разруши цялата перка и ще бъде заразено и тялото на морското конче. Съществуват комерсиални продукти за справяне с този проблем.
Морските кончета могат да бъдат обект на опасни зарази от паразити. Най-често срещания паразит при тях е морска въшка. Тези кръвосмучещи паразити могат да надупчат кожата на морското конче. Това може да ги раздразни до степен, че да отказват да се хранят и силно да отслабнат от загубата на кръв, като може да се стигне и до смърт. При наличие на такива паразити трябва веднага да ги премахнете с пинсети. Друг паразит, който може да ги нападне е Ихтиофтириус (Ich), чиито белези са бели точки, които се появяват по тялото на морското конче. На пазара се намират медикаменти за лечение на тази болест.
  При правилно отглеждане и грижи морските кончета са невероятни за гледане. Те са много красиви. Живи морски кончета могат да се видят в Аквариума в град Варна.
източник-wikipedia.org/wiki,fishesofaustralia.net

Ключови думи:

морско конче, Hippocampus hippocampus, риби, размножителен период, домашен любимец, болести,

Сподели в:

Звуците на морското свинче

Езикът на тялото на морското свинче

Кит Белуха- морското канарче

Добави коментар

Коментар 5 от Даниел

14:33ч
03.02.2017г.

Страхотно е.


Коментар 4 от Sissy

09:16ч
26.03.2014г.


Коментар 3 от 🎸Кристиян🎧

22:48ч
13.02.2014г.


Коментар 2 от Мирела

22:37ч
13.02.2014г.


Коментар 1 от Миглена Савова

17:58ч
24.02.2011г.

интересно...знаех само за хамелиона, че си сменя цвета на окраската


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...