7049

15

Неща, за които трябва да помислите преди да си вземете папагал

Раздел: Птици

Категория: Любопитно

   

  Знаете ли че?

 

  •   Папагалите имат нужда от ежедневни контакти със стопаните си. 

  Някои видове изискват повече контакти с техните стопани отколкото други.  Какаду, лори и жако изискват огромно внимание всеки ден. Амазони, ара, вълнисти папагали, конюри, малките африкански видове папагали и корелите също се нуждаят (макар и в по-малка степен) от ежедневно внимание от страна на стопаните им за поддържане на душевния им тонус и за социализиране

  • Гледането на папагал може да бъде скъпо удоволствие. 

  Първоначалните разходи включват закупуването на самата птица, голяма клетка, и първи преглед от квалифициран ветеринарен лекар.  Необходимите разходи впоследствие са за храна, МНОГО играчки, рутинни прегледи, подрязване на крила (евентуално, но далеч не задължително!!!), нокти, клюн и понякога спешна помощ от ветеринарен лекар.  Медицината за птици е много специализирана.  Доколкото знам, в България има съвсем малък брой специалисти в тази област (аз не познавам такива, за жалост).  Нормално, тестовете, процедурите и лечението на папагалите е свързано с големи разходи.  Освен това, за птиците е характерно да проявят симптоми на заболяване едва когато болестта е в доста напреднал стадий (освен, ако не протича остро).  В резултат на това, започването на лечение на такъв етап често има характер на “спешна помощ” и поради това е по-скъпо

  • Папагалите са шумни. 

  Папагалите живеят в ята по много на брой. В дивата природа те поддържат контакт помежду си, при липса на пряка видимост между тях, посредством звуците, които издават. Птицата ви ще ви приеме като член на своето ято и поради това ще иска да “държи връзка” с вас посредством такива звуци. При изгрев папагалите зоват ятото за да започнат деня.  При залез, папагалите зоват ятото за да се ориентират към кацане за сън. Това са нормални звуци за папагалите и стопаните не бива да се ядосват и да ограничават птиците в такива моменти.

  • Не всички папагали говорят. 

  Въпреки че почти всички папагали имат способността да научават човешки говор, не всеки индивид има желание да проговори.  Някои от най-добрите бъбривци са папагалите жако, вълнистите папагалчета, жълточелата амазона и двойно жълточелата амазона, но дори за тези видове няма никаква гаранция в това отношение.

  • Птиците обичат да разхвърлят всичко около себе си.

  В природата, птиците изпълняват една много важна функция – да “залесяват” гората. За да изпълни тази своя роля в дома, птицата взима част от храната си, а другата я хвърля на пода. В резултат на това, голяма част от деня ви ще бъде прекарана в почистване след вашия папагал. За да бъде една птица здрава, тя не бива да се храни само със семена. Колко дълго бихте останали здрави вие, ако се хранехте само със семена и вода? Е, същото важи и за папагалите. Всъщност, едно добро правило за птиците е, “Ако е добре за мен, значи е добре и за папагала ми”. Пробвайте системата с трите панички: 1. Прясна вода; 2. Пресни зеленчуци и плодове; 3. Пелетирани храни, ядки и семена
 

  • Папагалите трябва да се къпят редовно.

  Повечето от тях произхождат от дъждовните гори, където са получавали “душ” независимо дали искат или не по около три пъти седмично. От изключителна важност за здравето на техните пера е да се къпят често с чиста вода. Някои от тях предпочитат да се къпят с нас под душа, други предпочитат да бъдат пръскани (с пръскачки за оросяване на цветя например), други обичат в мивката под струя вода от чешмата. Често някои от тях обичат да се къпят във ваничка с вода. Пробвайте всеки от тези методи докато разберете как предпочита да се къпе вашият папагал.

  • Папагалите обичат да рушат.

  В природата, папагалите прекарват 90% от деня си в търсене и консумиране на храна. Тъй като в дома ние им предлагаме храната наготово, те имат нужда да “преоткрият” времето, което нормално би било прекарано в търсене на храна. Ако не им се предлагат редовно различни играчки, те може да решат да ползуват вашите мебели за тази цел. Играчките за папагали са направени с цел да бъдат разрушавани. Ако играчката не може да бъде “унищожавана” по този начин, възможно е птицата да не иска да играе с нея. Играчките трябва да бъдат периодично сменяни(въртяни) за да не се отегчи папагала с една и съща.

  • Папагалите хапят.

  Понякога те дори хапят ръката, която ги храни и човека, към който са привързани. Това не е като ухапване от куче. Разбира се, понякога птиците хапят в резултат на агресия, но по-вероятно е да ухапят поради страх, объркване или гняв. Като част от ежедневното им общуване те се “хапват” помежду си от време на време и очакват определена степен на толерантност от наша страна към това тяхно естествено поведение. Хапането представлява начин на комуникиране, който кара много хора да се чувстват наранени и пренебрегвани от техния любимец. Просто

казано: птиците умеят отлично да комуникират. Хапането е начин да кажат: “Това не ми харесва”, при това много ефективен начин! Ние хората често не сме така директни и убедителни и имаме склонност да проявяваме злопаметност, когато някой друг или някоя птица е по-директна от нас.

  • Папагалите не са подходящи любимци за деца.

  Поради техния изключителен интелект, от тях не стават добри домашни любимци за деца. Папагалите живеят много дълго и изискват ежедневно внимание и контактуване с тяхното “човешко ято”. Едно дете преминава през много различни етапи/промени на стила си на живот (училище, брак, създаване на семейство, преместване и т.н.), което обикновено не благоприятства поддържането на дълготрайна връзка с толкова интелигентно същество като домашен любимец.

 

  С какво да започна?


Най-напред трябва да обмислите следните неща:
 

  1. Какво мога да си позволя?


Цената на папагал варира в доста широки граници в зависимост от вида. Можете да си купите например вълнисто папагалче за по-малко от 10 лева. Цената на корелите варира между 25 и 35 лева. Амазонски папагал или жако могат да се купят у нас за около 500 – 800 лева, какаду за 2,000 лева ... а цената на Зюмбюлен ара например достига до $15,000! Това е един от първите въпроси, на който трябва да си отговорите.

 

  2. Колко пространство ще е нужно на птицата?


По-големите птици и дори някои от по-малките са много активни физически и се нуждаят от големи клетки и пространство, в което да играят.

 

  3. Имам ли свободно време за птица?


Вероятно това е най-важният въпрос. Птиците са интелигентни, игриви и най-вече “социални” същества.Ще имате ли време да играете с вашата птица? Да се грижите правилно за нея? Ще има ли тя шанса да бъде част от вашето семейство? Помислете и за това – птиците живеят доста дълго. Един малък папагал корела живее 20 години и повече! Амазона или африкански сив папагал (жако) може да живее 50, 60 а има документирани случаи на птици доживяли почтената възраст от 100 години! Можете ли да се посветите на това? Не е необичайно птици да се предават по наследство на следващи поколения. Не купувайте птица, ако мислите, че ще ви омръзне бързо.

 

  4. Колко шумна е птицата? Съседите няма ли да недоволстват?


Вълнистите папагали и корелите са сравнително тихи. Те са подходящи за гледане в апартамент. Молукско какаду би могло да живее в апартамент, стига да имате съседи около вас и поне 6 етажа над/под вас, които обичат да слушат крясъци до спукване на тъпанчетата. Африканския сив папагал (жако) минава за един от сравнително нешумните папагали. Разбира се, има индивидуални различия при птиците. Някъде може и да има какаду, който да не вдига шум до Бога.  Помнете, че шумът е субективно и относително усещане. Една птица може да бъде считана за “нешумна” само на фона на друга, считана за шумна.
 
  5. Колко “разрушителна” може да бъде една птица?


Притежавате ли безценни стари мебели? Редки книги? Помнете, че тези птици имат мощни клюнове. Някои от тях са по-малко склонни към “гризане” от други, но гризането е напълно естествено поведение при тях.

 

  6. Нуждае ли се папагалът от специална храна?


Папагалите лори, например, се нуждаят от специализирана диета. Имате ли възможност и средства да я предоставите?

 

След като веднъж сте направили предварително проучване сте решили какъв вид папагал желаете, може да тръгнете да търсите и да купувате. НИКОГА, НИКОГА НЕ КУПУВАЙТЕ ПАПАГАЛ ИМПУЛСИВНО!

Ключови думи:

домашни любимци, папагали, какаду, лори, жако, вълнисти папагали, конюри, корели, шумни, бъбривци папагали, храна, къпят, деца,

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Кой е най-големият папагал в света?

10 неща, които котките разбират по-добре от нас

Добави коментар

Коментар 15 от Вася

09:15ч
06.10.2014г.

Статията не е много вярна...Ако имаш жако какасу или ара да Многооо шумни са, но ако имаш от по - малките видове - корела, вълнист, не е така.Те са кротки и тихи!ИМА 3 причини папагалът ви да пищи - едната е, защото иска внимание!Втората е,че е гладно,жадно и третата е ако е болно.Но папагалитене разхвърлят около себе си.Много е приятно да имаш папагалче, което да ти дърдори на главатан да идва до теб като го викнеш и да прави разни номера.В статията пише, че гледането на папгал може да бъде скъпо.МОЖЕ да бъде скъпо само ако са жако, ара и големите видове, но корелите и вълнистите не изискват чак ролкова много грижа!Не всички папагали говорят!- Това е така.Но с много търпение от страна на стопанина и това е възможно.Папагалите трябва да се къпят редовно ..... Когато папагалите имат нужда да се къпят, просто се къпят от поилката с водата им...Не е нужно вие да го къпете, макар, че може ако го пръскате..Папагалите хапят!Да хапят ама като си го вземеш на 2 - 3 месеца то няма сила да те охапе.И като започнеш да си го възпитаваш още докато е дребно всичко се получава Папагалите не гризат мебели и т.н.те да не са хамстери или морски свинчета За да гледата папагал наистина ви трябва свободно време, но пък просто го изваждате от клетката и си щъка около вас.Ако пък нямате достатъчно свободно време просто му купувате едно приятелче от същия вид и готово

Всичко това аз го казвам от личен опит,Гледам много папагали вкъщи.Да гледаш дом. л. куче,коте, хамстер и т.н. е много по - трудно отколкото да гледаш папагал.Гледала съм и коте и заек и хамстер, но по - лесно от гледането на папагали(и по - притно за мен) няма.


Коментар 14 от Димитър

14:57ч
02.05.2014г.

ще си помисля дали да си взема папагал или куче


Коментар 13 от Petia Vladimirova

07:27ч
28.03.2014г.

Полезна статия, но непълна. И да, папагала не е за всеки, и определено не е заместител на радио. Има нужда от внимание, грижи и обич. И от много нерви и жертви от ваша страна. Но пък в замяна ще получавате страхотни емоции и ще останете изумени колко умни са.


Коментар 12 от Neicho

19:15ч
05.01.2014г.

защо не ми пишеш на лични ами в статията на човека?


Коментар 11 от Котарака

19:14ч
05.01.2014г.

не се заяждай ле цивилен


Коментар 10 от Neicho

19:13ч
05.01.2014г.

да оговаряите се на лични а не в въпроси и отговори и станахте банални а ти хапваи попарката ,че след малко сънчо започва


Коментар 9 от Котарака

19:12ч
05.01.2014г.

много са бъркаш в нещата на хората те се оговарят да стават дом. на седмицата ти са месиш


Коментар 8 от Neicho

19:11ч
05.01.2014г.

я ми кажи как да са отворя ,че нещо не ми е ясно


Коментар 7 от Котарака

19:10ч
05.01.2014г.

neicho нещо са отваряш


Коментар 6 от Neicho

19:07ч
05.01.2014г.

добра статия г-н Крас


Коментар 5 от Котарака

19:06ч
05.01.2014г.

оценка 10


Коментар 4 от Dreamer

15:30ч
15.12.2013г.


Коментар 3 от Никитооооо xD

10:01ч
27.11.2013г.

Аз давам 4


Коментар 2 от Yes! I'm Nia! Problem?

10:00ч
18.07.2013г.

Давам му оценка:

Значи е 3 звезди, вместо 5.


Коментар 1 от Габи

23:29ч
21.04.2013г.


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4258

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 93

  Гласове: 46

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...