5847

0

Симптоми, че котката е отровена

Раздел: Котки

Категория: Полезно

   


Напоследък много зачестиха случаите на отровени домашни 
любимци от "доброжелатели", които хвърлят различни видове 
отрова по паркове, улици, дворове... 

По този повод реших да публикувам тази статия.


Отровена котка

В никакъв случай не ви пожелаваме да се сблъскате с отравяне на своя домашен любимец, какъвто и да е той. Но е факт, че това не се случва толкова рядко - токсичните елементи са навсякъде около нас и то най-вече в препаратите, предназначени за борба с вредителите. Тъй като темата е за котките тук ще съсредоточим вниманието си върху симптомите при отравяне на котката.

В много препарати, които се използват за борба с вредители като гризачите - мишки и плъхове, се използват силно токсични вещества като натриев флуороацетат, фосфор, цинков фосфид, металдехид, антикоагуланти и още много други субстанции.

По природа котките не са глупави същества. Те имат силно развито обоняние, предпазващо ги от подобни отрови. Но не си мислете, че те винаги успяват да се предпазят от поглъщането на подобни вещества.

Ако забележите, че животното ви започне да се държи неадекватно, олюлява се, има напъни за повръщане, изпуска се (и по малка, и по голяма нужда), текат му лиги или пък започне да получава гърчове, действайте веднага. Това са най-честите симптоми на отравяне при котките а и при кучетата). Опитайте се да предизвикате повръщане на котката, така че да изхвърли отровата от организма си, а след това веднага я заведете на ветеринар, който да поеме нещата в своите компетентни ръце.

Отровни за котката могат да бъдат не само препаратите, които се използват при борба срещу гризачи. Така например хората все още продължават да използват арсеник, когато искат да се отърват от охлюви, мравки и други буболечки, които считат за вредители.

Но арсеникът е също толкова отровен и за котките. И при най-малките подозрения, че животното ви е погълнало арсеник, действайте по гореописания начин. Симптомите при отравяне с арсеник са горе-долу същите като при натравянето с отрова срещу гризачи.

Да не забравяме, че има и растения, които могат да предизвикат отравяне на котката, макар и да не са толкова токсични. Такива са азалията, лалета, петуниите, алое верабамбукорхидеи и още много други. Това не означава, че не трябва да ги отглеждате у дома, но следете котката ви случайно да не се обърка и да реши, че те стават и за ядене


Източник: miau.bg

Ключови думи:

Симптоми, отравяне

Сподели в:

Какво да правим ако котката ни затлъстее?

8 съвета за правилно хранене на котката

Хигиенни навици при котката

Добави коментар

КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...