3647

2

Как пият вода змиите

Раздел: Влечуги

Категория: Любопитно

   

Веднага ще кажем, че техният раздвоен език, който постоянно е в лицевата част на муцуната е напълно непригоден към лочене. Езика на кучетата и котките, когато животните пият, изпълнява виртуозна дейност, змийският език не само е малък за тази цел: неговото покритие не позволява да дръпне водата. От друга страна, змиите не могат подобно на хората или птиците, да навеждат главата си надолу и назад, за да съберат част от водата и да я насочат в гърлото.

Дълго време се смятало, че змиите всмукват водата с помощта на мускулатурата на устната кухина- подобно на това както ние пием течности през сламка. Такава гледна точка е създадена през 1993 год., след наблюдение на пиеща боа. Но сега зоолозите от университета Lehigh (САЩ)предполагат алтернативно решение на проблема.




За да пием през сламка, трябва да стиснем здраво устни, иначе няма да успеем да намалим налягането в устата. Очевидно, змиите трябва да постъпят по същия начин. Зоолозите заснели на филм няколко вида змии и провели електромиографско изследване на мускулатурата на главата на влечугите, докато пиели. Оказало се, че по време на пиене при змиите не работят тези мускули, които би трябвало да работят при всмукващите моделите. Освен това, както се изяснило, змиите не затварят плътно уста, така че да могат да пият “през сламка”.

Вместо това те използват капилярните сили. Водата се движи по малките гънки на лигавицата на орофаринкса. Но така не може да достигне до стомаха, за това в даден момент се включват мускулите, които изглежда все едно изцеждат водата по-навътре в устата.




Както пишат зоолозите в статията, публикувана в Journal of Experimental Zoology, мускулите, които при това са задействани, се различават от мускулатурата, работеща по време на хранене. Получава се, че змиите пият вода, попивайки я като гъба, и периодично изцеждат специални мускули. Този метод не се различава с бързина. Авторите на статията не казват, че така пият всички видове змии. В своята работа учените наблюдавали влечугите от семейството на пепелянките и uzheobraznyh, така че е възможно други змии да утоляват жаждата си по по-бърз начин.


Източник: www.zoomania.org

Ключови думи:

змии, как змиите пият вода

Сподели в:

Как трябва да се храни кучето?

Как да предпазим кучето от топлинен удар?

Как да обучаваме папагала?

Добави коментар

Коментар 2 от Калояна Бешева

19:23ч
16.11.2012г.


Коментар 1 от Кр. Жекова

09:29ч
15.11.2012г.

Интересна статия


КАТЕГОРИИ

Всички
Здраве
Новини
Любопитно
Полезно
Други

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4250

  Гласове: 122

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 89

  Гласове: 43

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...