Шар пей

Характеристики

- древна порода
- весело
- игриво
- енергично
- смело

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на шар пея е Китай. Това е една от най-древните породи в света. В превод от китайски името ѝ означaва „пясъчна кожа”. Шар пеят е отглеждан главно като куче за лов и за бой в древността. По време на комунистическата революция в Китай породата е била застрашена от изчезване, но благодарение на Матго Лоу е спасена. През последните десетилетия популярността ѝ расте много бързо.
  Шар пеят е средно голямо куче. Височината му варира от 45 до 51 см, а теглото му – от 18 до 25 кг. Главата му е голяма, покрита както и муцуната и шията, с много бръчки. Скулите са широки и плоски. Муцуната е една от най-характерните черти на породата – тя е широка и прилича много на тази на хипопотама. Подобно на чау-чау, езикът и на шар пея е лилав. Носът е голям, широк и тъмен. Очите са малки и бадемовидни, оцветени в тъмен цвят. Ушите са малки, с триъгълна форма, леко заоблени в краищата и клепнали. Опашката е дебела и заострена в края си. Носи се навита над гърба. Козината е къса, права и груба на допир. Окраската се среща в червено, кафяво, светло бежаво и сиво.
  Шар пеят е весело, игриво, енергично и смело куче, което е много привързано към своите стопани. Ако е правилно социализиран от малък, той се разбира добре с деца, непознати,  котки, кучета и други домашни животни. Това е куче, което не лае, ако не усеща опастност. Представителите на породата са агресивни по природа и могат да бъдат много упорити, което ги прави неподходящи за хора, които нямат опит в отглеждането на кучета. Те ще чувстват щастливи и апартамент, ако се извеждат редовно на разходка. Продължителността на живота им е около 10 години. Предразположени са към кожни алергии, проблеми с очите, ушите и щитовидната жлеза. Кучета от породата са чувствителни към топлото време. Поддръжката на космената им покривка се изразява в сресване от време на време.
 


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори