Брадато коли

Характеристики

- енергично
- весело
- приятелски настроено
- социално
- рядко срещано

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родината на брадатото коли е Шотландия, където е било използвано за охрана на добитъка. Мнозина смятат, че са роднини на комондора. В началото наминалия век породата е била застрашена от изчезване, но благодарение на загрижени селекционери е спасена, макар и днес да се среща по-рядко.
  Брадатото коли има средно голямо тяло. Височината му варира между 50 и 56 см, а теглото му – между 20 и 25 кг. Главата е голяма и широка, а муцуната къса. Очите са кръгли, раздалечени и излъчват топлота. Ушите и опашката са увиснали. Козината е груба и рунтава, със средна дължина и не пропуска вода. Окраската може да бъде в черно, кафяво, синьо или светлобежово на бели петна, като избледнява с течение на времето до сиво или кремаво.
  Брадатото коли е енергично, весело, приятелски настроено куче, което обича да е около стопаните си и се разбира добре с децата в семейството и другите животни. Като види непознати започва да лае, но никога няма да нападне и да ухапе някого. Брадатото коли ще се чувства най-добре в къща с двор, апартаментът не е най-правилното  място за него. Това е подходяща порода за активни личности, които имат достатъчно свободно време за разходки и упражнения със своя любимец. Продължителността на живота на брадатото коли е около 15 години. Предразположено е към дисплазия на тазобедрената става, хипотироидизъм, автоимунни заболявания и очни проблеми. Козината трябва ежедневно да се сресва и всеки месеца да се подстригва. Къпането трябва да става само, когато е наложително.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Ключови думи:

брадато коли

Домашни любимци от тази порода:

Все още няма регистрирани домашни любимци от тази порода!

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 202

  Лакомства: 4252

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 90

  Гласове: 44

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори