Басенджи

Характеристики

- активно
- весело
- лоялно
- социално
- чистоплътно

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Басенджи е древна порода, чийто корени се търсят в далечните времена на фараоните в Египет. Тогава основното предназначение на това куче бил ловът и пазенето на добитъка. В Европа породата е внесена през първата половина на миналия век.
  Басенджи има малко и атлетично тяло, с елегантна осанка и не може да остане незапомнено. Височината му варира между 40 и 43 см, а теглото – между 10 и 13 кг. Главата има издължена муцуна, с бръчки на челото, тъмен нос и бадемовидни, тъмни очи. Ушите са изправени и придават бдително изражение на бесенжи. Шията е дълга, а гърбът къс. Опашката е завита и се наси над гърба. Басенджи има характерна походка, приличаща много на конската. Козината е къса, мека и лъскава. Окраската може да бъде в червено и черно, както и в комбинация от тях, плюс бриндъл.
  Басенджи е активно, весело и лоялно куче, което не лае, а издава вместо това интересни звуци, подобни на тиролско пеене. Може да прави и интересни гримаси, наподобяващи човешките. Това е много социално ориентирана порода. Басенджи обожава компанията на своите господари и се разбира много добре с децата в семейството, но с непознати се държи подозрително. Ако не му се отделя достатъчно време за игра и разходки, и се оставя само да стои в някой ъгъл на двора, започват да се развиват проблеми с поведението. То е интелигентно куче, което лесно запомня команди. Подходящо е за активни хора, които имат по-големи деца и опит в отглеждането на кучета, както и за ловци. Бесенжи е много чисто куче, което подобно на котките се ближе често. Ресането веднъж на няколко дни е достатъчно, за да се поддържа в добър вид козината. Продължителността на живота на представителите на породата е около 12 години.  Предразположени са към бъбречни, чревни и очни проблеми.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

♥Лъки♥ Рекс

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4261

  Гласове: 125

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 97

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори