Шетландска овчарка (Шелти)

Характеристики

- интелигентно
- енергично
- мило
- привързано
- добро здраве

Активност

Интелигентност

Приятелски настроено

Привързаност

Гласовитост

Сподели в:

  Родното място на шетландската овчарка е о-в Шетланд, който принадлежи към Шотландия. В миналото представителите на породата са помагали при пашата на добитъка и са били добри пазачи. Днес шелти е една от най-популярните породи кучета в света.
  Шелти има малко и здраво тяло, покрито с дълга и груба на допир козина. Окраската се среща в черно или синьо с бели или жълто-кафяви петна. Височината на представителите варира от 33 до 41 см, а теглото им - от 6 до 12кг. Главата има издължена муцуна, големи кръгли очи, малки уши, чиито връхчета падат напред. Шията и гръдния кош са широки, крайниците - къси, а опашката е бухнала и дълга.
  Шетлансдката овчарка е много интелигентно, енергично, лоялно и мило куче, което се привързва към своите стопани. Разбира се много добре с децата в семейството. Има развити защитнически и териториални инстинкти, поради което с непознати се държат подозрително. Представителите на породата имат нужда от правилна социалицазия, тъй като обичат много да лаят и могат да станат срамежливи. Поддават се бързо на обучение, проведено с положителни методи. Те ще се чувстват добре, ако бъдат отглеждани в къща със средно голям двор, тъй като са изпълнени с енергия и имат нужда от много движение и упражнения. Продължителността на живота им е 15 години. Предразположени са към дисплазия на тазобедрената става, проблеми с очите, щитовидната жлеза, кожата и отделителната система, и епилепсия, но като цяло са здрави кучета. За да изглежда добре козината, тя трябва да се сресва редовно.


Но всяко правило си има изключение, за това нормално някои представители да не отговарят на описаните характеристики.Домашни любимци от тази порода:

Archie Макси РИАНА рони Рони

Домашен любимец на седмицата

Мартина(Марти)

  Подаръци: 203

  Лакомства: 4260

  Гласове: 124

Избор на редактора

КАЙРА

  Подаръци: 5

  Лакомства: 96

  Гласове: 47

Последно добавени домашни любимци

Виж всички домашни любимци

Най-ново от блога

Към блога ...

Последно от Въпроси и отговори

Към въпроси и отговори ...

 [X]Затвори